Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στις 11 Μαΐου το coupling με τη Βουλγαρία – ICIS: Από το 2023 η Ελλάδα καθαρός εξαγωγέας ρεύματος στη γειτονική χώρα

Στις 11 Μαΐου το coupling με τη Βουλγαρία – ICIS: Από το 2023 η Ελλάδα καθαρός εξαγωγέας ρεύματος στη γειτονική χώρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στις 11 Μαΐου το coupling με τη Βουλγαρία – ICIS: Από το 2023 η Ελλάδα καθαρός εξαγωγέας ρεύματος στη γειτονική χώρα

Τη σκυτάλη της σύζευξης με την Ιταλία θα πάρει στις 11 Μαΐου η Βουλγαρία, καθώς σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της πρωτοβουλίας των ευρωπαϊκών NEMO και TSO για τη δημιουργία μίας ενιαίας πανευρωπαϊκής Αγοράς Επομένης Ημέρας (SDAC), τη συγκεκριμένη ημερομηνία προγραμματίζεται η σύζευξη της εγχώριας Προημερήσιας Αγοράς με την αντίστοιχη βουλγαρική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, προϋπόθεση για να δοθεί το go live στις 11 Μαΐου είναι να ολοκληρωθούν με επιτυχία στο μεσοδιάστημα οι δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν για το coupling. Οι δοκιμές έχουν ξεκινήσει από τις 16 Μαρτίου και αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 30 Απριλίου, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου θα μπορούν να λάβουν σε αυτές μέρος και συμμετέχοντες στις δύο αγορές.

Όπως έχει γράψει το energypress, στην περίπτωση της σύζευξης Ελλάδας-Βουλγαρίας, η αυτόματη ροή ενέργειας από την κατά περίπτωση ακριβότερη στη φθηνότερη αγορά (για τα χρονικά διαστήματα βέβαια που δεν έχει δεσμευθεί όλη η δυναμικότητα της διασύνδεσης) εκτιμάται πως σε πρώτη φάση θα επιφέρει μία μικρή μείωση των εγχώριων τιμών. Μεγαλύτερη σύγκλιση των τιμών των δύο αγορών θα επέλθει με τη δεύτερη διασυνδετική γραμμή Ν. Σάντα – Μαρίτσα, η οποία θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τη μεταφορική ικανότητα.

Η αρχική εκτίμηση ήταν πως η γραμμή αυτή θα ήταν έτοιμη το 2023. Ωστόσο, σύμφωνα με το προκαταρκτικό σχέδιο του Προγράμματος Ανάπτυξης 2022-2031 του ΑΔΜΗΕ, που τέθηκε σε διαβούλευση στις αρχές του έτους, η πρόοδος υλοποίησης της βουλγαρικής πλευράς καθιστά πλέον εφικτή την υλοποίηση του έργου συντομότερα, και πιο συγκεκριμένα στα μέσα του 2022.

Μείωση της χονδρεμπορικής

Έως τότε, σύμφωνα με ανάλυση του ICIS, εξειδικευμένου portal παροχής πληροφόρησης για θέματα ενέργειας, πετροχημικών και άλλων συναφών εμπορευμάτων, δεν αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα αναφορικά με το διασυνοριακό εμπόριο μεταξύ των δύο αγορών, στο πλαίσιο του οποίου ιστορικά η Βουλγαρία αποτελεί καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Από το 2023 ωστόσο, σύμφωνα με το ICIS, η «ροή» ενέργειας φαίνεται πως θα αλλάξει κατεύθυνση, καθώς η ελληνική αγορά θα καταστεί φθηνότερη από τη βουλγαρική.

Με βάση την εν λόγω ανάλυση, αιτία για τη μείωση του εγχώριου χονδρεμπορικού κόστους θα είναι η πλήρης απόσυρση τότε των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, με την παράλληλη επέκταση των ΑΠΕ καθώς και της θερμοηλεκτρικής παραγωγής με φυσικό αέριο. Ως αποτέλεσμα, στο βασικό του σενάριο, το portal εκτιμά ότι το 2023 η ελληνική χονδρεμπορική θα είναι κατά μέσο όρο 2,44 ευρώ ανά Μεγαβατώρα φθηνότερη από τη βουλγαρική, η οποία θα διαμορφώνεται στα 68,27 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

To portal προβλέπει πως η βουλγαρική αγορά θα παραμείνει ακριβότερη έως το 2025, με τις τιμές των δύο αγορών να κινούνται στα ίδια επίπεδα έως και το 2028. Από εκείνο το έτος, εκτιμά πως οι χονδρεμπορικές τιμές στην όμορη χώρα θα πάρουν ξανά την ανιούσα, με συνέπεια να ανοίξει εκ νέου η «ψαλίδα» με τις χονδρεμπορικές τιμές στην Ελλάδα.

Τι βλέπουν οι επενδυτές νέων μονάδων

Όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω προβλέψεις μένει να αποδειχθούν στην πορεία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αναδεικνύουν το γεγονός ότι η ενίσχυση των διασυνδέσεων με τα γειτονικά κράτη, σε συνδυασμό και το coupling, σημαίνει πως οι αποφάσεις των εταιρειών οι οποίες σχεδιάζουν νέες μονάδες φυσικού αερίου στην Ελλάδα, θα ληφθούν στο πλαίσιο των εκτιμήσεών τους για την πορεία εξέλιξης και των υπόλοιπων γειτονικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, και όχι μόνο από το πώς προβλέπουν ότι θα «πορευθεί» τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας το Target Model.

Επομένως, φαίνεται να επιβεβαιώνονται αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι παραγνωρίζεται η προοπτική των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όταν όλα αυτα τα επιχειρηματικά σχέδια τίθενται αποκλειστικά στο πλαίσιο του αριθμού των μονάδων που θα «χωράει» το ελληνικό σύστημα τα επόμενα χρόνια.

 

Πηγή: energypress.gr - Θοδωρής Παναγούλης

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text