Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | BofA: 1-2 μήνες πίσω το "άνοιγμα", χαμηλότερα το ελληνικό ΑΕΠ

BofA: 1-2 μήνες πίσω το "άνοιγμα", χαμηλότερα το ελληνικό ΑΕΠ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε μία μικρή υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η Bank of America, καθώς προειδοποιεί ότι οι εκτιμήσεις της για το «άνοιγμα» των ευρωπαϊκών οικονομιών πηγαίνουν τουλάχιστον ένα μήνα, και ενδεχομένως δύο μήνες, πιο πίσω.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2,7% για φέτος (έναντι 2,8% προηγουμένως) και 5,4% για το 2022 (έναντι 5,6% προηγουμένως).

Και αυτό, την ώρα που η BofA προχωρά σε μικρές αναβαθμίσεις των εκτιμήσεών της για την Ευρωζώνη γενικότερα, περιμένοντας ανάπτυξη 3,3% για το 2021 (από 3% προηγουμένως) και 3,5% για το 2022 (από 3,4% προηγουμένως). Όπως ξεκαθαρίζουν οι αναλυτές, οι αναβαθμίσεις αυτές δεν αντανακλούν κάποια αισιοδοξία για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά πρόκειται πιο πολύ τεχνικές κινήσεις.

bofa-1-2-mines-piso-to-anoigma-chamilotera-to-elliniko-aep0

«Μειώνουμε την ανάπτυξη από το άνοιγμα των οικονομιών το δεύτερο τρίμηνο στο 0,9% σε τριμηνιαία βάση (έναντι 1,2% προηγουμένως και 2% που βλέπει το consensus) αλλά αναγνωρίζουμε ότι τα lockdowns προκαλούν μικρότερη ζημιά καθώς και ότι η τελευταία μας αναβάθμιση στην πρόβλεψη για το ΑΕΠ των ΗΠΑ του 2020 στο 7%, βοηθά τους εξαγωγείς της Ευρωζώνης», εξηγούν οι αναλυτές.

Και τονίζουν ότι η τουριστική σεζόν αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις προβλέψεις τους.

«Κάνουμε τη γενναία υπόθεση ότι οι κυβερνήσεις θα περάσουν αυτό το τρίτο κύμα της πανδημίας με μεγαλύτερα σε διάρκεια, αλλά όχι σκληρότερα lockdowns. Και δουλεύουμε με την υπόθεση ότι έως τον Ιούλιο, οι εξελίξεις της πανδημίας θα έχουν επιβραδυνθεί αρκετά ώστε να επιτραπεί η επανέναρξη του διασυνοριακού τουρισμού. Πρόκειται για γενναία υπόθεση», τονίζουν οι αναλυτές, εξηγώντας ότι εάν το άνοιγμα των οικονομιών καθυστερήσει πέραν του Μαΐου/Ιουνίου, και/ή εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, υπάρχει ο κίνδυνος οι κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στο εσωτερικό άνοιγμα των οικονομιών έναντι του ανοίγματος των συνόρων. Ή θα μπορούσαν ενδεχομένως να εφαρμόσουν ισχυρά αντικίνητρα στα ταξίδια στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική καραντίνα κατά την επιστροφή. Κάτι τέτοιο, θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη των χωρών του Νότου, τονίζει ο οίκος.

«Ευσεβείς πόθοι» οι καλοκαιρινές διακοπές, λέει και το Bloomberg

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι με σημερινό του δημοσίευμα, το Bloomberg προειδοποιεί ότι οι Βορειοευρωπαίοι ίσως να χρειαστεί να περιμένουν έως το 2022 για να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό.

«Εκείνες οι καλοκαιρινές διακοπές που κλείσατε πριν από ένα μήνα αρχίζουν να μοιάζουν με ευσεβείς πόθους», τονίζει το άρθρο, εξηγώντας ότι η Γερμανία σκέφτεται να περιορίσει τα ταξίδια στο εξωτερικό αφότου οι πολίτες της έσπευσαν να κλείσουν στη Μαγιόρκα για το καλοκαίρι, ενώ η Ιταλία και η Γαλλία αυστηροποιούν τα μέτρα, μπροστά στο τρίτο κύμα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδεχομένως να καταλήξουν ότι ο κίνδυνος της διασποράς νέων μεταλλάξεων, ανθεκτικών στα εμβόλια, είναι πολύ μεγάλος για να επιτρέψουν τις διακοπές στο εξωτερικό. Μάλιστα, κάποιοι ταξιδιώτες ήδη ακυρώνουν ή αναβάλλουν τις διακοπές στο εξωτερικό που έκλεισαν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, σημειώνει το Bloomberg.

 

Πηγή: moneyreview.gr - ΚΟΡΙΝΑ ΣΑΜΑΡΚΟΥ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text