Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Οι τράπεζες σκίζουν τις προβλέψεις τους για την τουρκική λίρα και κάνουν μόνο εικασίες

Οι τράπεζες σκίζουν τις προβλέψεις τους για την τουρκική λίρα και κάνουν μόνο εικασίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι τράπεζες σκίζουν τις προβλέψεις τους για την τουρκική λίρα και κάνουν μόνο εικασίες

Το να κάνεις προβλέψεις στις αναδυόμενες αγορές ήταν πάντα δύσκολη δουλειά. Για την Τουρκία είναι σχεδόν αδύνατο, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Οι στρατηγικοί αναλυτές των τραπεζών "έσκισαν” τις αισιόδοξες προβλέψεις τους για την τουρκική λίρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απελυσε τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Ορισμένοι χρησιμοποιούν τις κρίσεις του παρελθόντος ως οδηγό ενώ άλλοι αναζητούν στοιχεία σχετικά με το πώς η κεντρική τράπεζα υποστηρίζει το νόμισμα και μελετούν τις συμβάσεις ανταλλαγής.

H δυσκολία έγκειται στο γεγονός πως παρόλο που ο νέος επικεφαλής Σαχάπ Κάβιογλου έχει δεσμευτεί για την σταθερότητα των τιμών οι αναλυτές λένε πως είναι πιθανό να ακολουθήσει τις επιθυμίες του Ερντογάν και να μειώσει τα επιτόκια.

Οι απότομες αλλαγές στην πολιτική και ο κίνδυνος αναταραχών σημαίνουν πως οι προβλέψεις είναι σε μεγάλο βαθμό εικασίες. Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούν οι αναλυτές είναι ότι η λίρα κινείται χαμηλότερα: Societe Generale, Commerzbank και Rabobank όλες βλέπουν το νόμισμα να πέφτει περίπου 20%.

Η Commerzbank αναφέρει ότι η πρόβλεψη για την λίρα στο τελος του έτους για 10 ανά δολάριαο είναι καθαρά "συμβολική”. Είναι απλώς μια επισήμανση για την αδυναμία της λίρας, δήλωσε ο Ulrich Leuchmann επικεφαλής της νομισματικής στραγητικής στην Φρανκφούρτη.

Ο Ερντογάν απέλυσε τον προκάτοχο του Κάβιογλου τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μια κίνηση που σόκαρε και έριξε τη λίρα έως και 15%. Ο νέος επικεφαλής είχε προηγουμένως εκφράσει την υποστήριξή του στην ανορθόδοξη στάση του προέδρου ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

Την Τετάρτη, ο νέος επικεφαλής δεσμεύτηκε να συνεχίσει την  πολιτική και να διατηρήσει το τρέχον λειτουργικό πλαίσιο, οπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

Ο Phoenix Kalen, διευθυντής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών της SocGen προβλέπει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η λίρα θα συνεχίζει να πέφτει τους επόμενους μήνες, αναγκάζοντας τελικά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρέμβουν με μια "επιθετική" πολιτική μετά από μια πτώση μεταξύ 20% και 40%. Βλέπει τη λίρα να υποχωρεί περίπου 18% στα 9,7 ανά δολάριο στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Η στρατηγική του Henrik Gullberg είναι να μελετήσει την ιστορία της λίρας από το 2011. Ο αναλυτής της Coex Partners Ltd. με έδρα το Λονδίνο προβλέπει πως η λίρα θα πέσει στα 9,25 δολάρια μέσα στους επόμενους έξι μήνες και πως τότε  η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου κατά τη διάρκεια η λίρα ήταν πάλι αδύναμη πέρυσι, η Τουρκία ξόδεψε περισσότερα από  $100 δισ. σε ξένα αποθέματα για να στηρίξει το νόμισμα, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs Group. Γι 'αυτό ο Per Hammarlund, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών της SEB AB στη Στοκχόλμη, κοιτάζει για σημάδια παρέμβασης προκειμένου να σχεδιάσει την πορεία της λίρας.

Παρακολουθεί τις συμβάσεις ανταλλαγής και τη διαφορά μεταξύ των ξένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της κεντρικής τράπεζας. Βλέπει τη λίρα να φτάνει στα 8,50 μέσα σε ένα μήνα, πριν υποτιμηθεί με παρόμοιο ρυθμό με τον πληθωρισμό, κάτι που θα σήμαινε ότι θα έφτανε στο επίπεδο περίπου του 9,10 έως 9,20 σε 12 μήνες.

"Ως αναλυτές, αντιμετωπίζουμε έναν εξαιρετικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με τη μορφή της πολιτικής που θα ακολουθηθεί στο μέλλον", δήλωσε ο Kalen της SocGen. Ο νέος επικεφαλής είναι "σχετικά άγνωστος", είπε.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text