Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πακέτο μέτρων 700 εκατ. ευρώ για την εστίαση και τον τουρισμό

Πακέτο μέτρων 700 εκατ. ευρώ για την εστίαση και τον τουρισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πακέτο μέτρων 700 εκατ. ευρώ για την εστίαση και τον τουρισμό

Με το ποσό των 350 εκατ. ευρώ και με διαδικασίες fast track ενισχύει τον κλάδο της εστίασης η κυβέρνηση. Με την επανεκκίνηση, και προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το διάστημα που παρέμειναν κλειστές, αλλά και για την προμήθεια ακόμη και πρώτων υλών, η κυβέρνηση ανακοινώνει τις προσεχείς ημέρες το αναλυτικό σχέδιο ενίσχυσης με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το ποσό της χρηματοδότησης θα αναλογεί σε ποσοστό του μηνιαίου τζίρου που πραγματοποιούν σε κανονική λειτουργία. Το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για μια σειρά επιλέξιμων δαπανών, με σκοπό να βοηθήσει τον κλάδο, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα για να επανεκκινήσει όταν αρθούν οι περιορισμοί.

Με αντίστοιχο κονδύλι (350 εκατ. ευρώ) και πάλι μέσω του ΕΣΠΑ θα ενισχυθεί και ο τουριστικός κλάδος με γρήγορες διαδικασίες όπως και στην εστίαση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησαν οι δύο καραντίνες. Ωστόσο, η καταγραφή των αναγκών του τουριστικού κλάδου δεν έχει ξεκινήσει και σύμφωνα με ανώτατη πηγή θα ανακοινωθεί στα τέλη του επόμενου μήνα, ενδεχομένως και εντός του Μαΐου.

Συνολικά, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν παρεμβάσεις ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, που αφορούν τόσο το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την εστίαση και τον τουρισμό όσο και την επέκταση των μέτρων του Απριλίου, αλλά και την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή. Οπως αναφέρει ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η συνέχιση των μέτρων στήριξης, πέραν της πίεσης στα κρατικά ταμεία και της διεύρυνσης της «μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό, επιφέρει πλήγματα στο ΑΕΠ και στην ανάκαμψη της οικονομίας σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο καθώς το δεύτερο τρίμηνο του έτους θεωρείται καθοριστικό για την αντιστροφή της ύφεσης.

Ο λογαριασμός μεγαλώνει

Ηδη ο λογαριασμός έχει ξεφύγει από τα 11,5 δισ. ευρώ συνολικά και όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσουν τα 14-14,5  δισ. ευρώ. Το νέο πλέγμα ενισχύσεων για επιχειρήσεις και εργαζομένους για τον Απρίλιο θα περιλαμβάνει αναστολές συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ μηνιαίως, «κούρεμα» ενοικίων 40% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και 100% για τις κλειστές, καθώς και των εργαζομένων σε αυτές, με αποζημίωση των ιδιοκτητών με το ποσό των 70 εκατ. ευρώ, αναστολή δόσεων ρυθμισμένων οφειλών, παράταση των επιδομάτων ανεργίας και «πάγωμα» επιταγών. Ταυτόχρονα, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης θα ανακοινώσουν στοχευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων της εστίασης, αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού με κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Το μεγάλο «αγκάθι» στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις της επόμενης ημέρας, καθώς όπως σημειώνει η ίδια πηγή τα περιθώρια στενεύουν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι δυνατόν να στηρίζεις επιχειρήσεις και εργαζομένους το διάστημα της πανδημίας και να τους εγκαταλείψεις μετά το τέλος της πανδημίας. Ακόμη, αναφέρει ότι εντός της εβδομάδας, πιθανόν τη Δευτέρα, θα ανακοινωθεί το οριστικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ όπως όλα δείχνουν ο σχεδιασμός για τη μετά την πανδημία εποχή θα πατήσει πάνω στις πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε., που δίνουν ευελιξία στην κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα που ελήφθησαν και συνεχίζουν να λαμβάνονται φέτος, όπως και να αναστείλει φόρους. Συγκεκριμένα, η παράταση της ρήτρας γενικής διαφυγής και για το 2022 διευκολύνει τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου για να επεκτείνει την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και της προκαταβολής φόρου.

Ειδικότερα, τα μέτρα της επόμενης ημέρας είναι:

• Ενίσχυση με κονδύλια του ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων της εστίασης για την επανεκκίνησή τους, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχο πρόγραμμα σχεδιάζεται και για τον τουρισμό.

• Μειωμένη προκαταβολή: Νέα ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία σχεδιάζει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας και φέτος τη μειωμένη προκαταβολή φόρου. Ωστόσο, φέτος θα είναι λίγες οι επιχειρήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν φόρο, καθώς πολλές θα καταγράψουν ζημίες. Επί της ουσίας, για το 2021 το κόστος λόγω της κατάστασης θα είναι μικρό για τον προϋπολογισμό, στον οποίο ήδη έχουν εγγραφεί χαμηλά έσοδα από τη φορολόγηση των νομικών προσώπων. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης και προκειμένου να μην προχωρήσει σε μία γενικευμένη όπως πέρυσι μείωση της προκαταβολής φόρου, θα εστιάσει στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019.

• Εισφορά αλληλεγγύης: Με τη διατήρηση της ρήτρας διαφυγής ενεργή και το 2022, η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει «παγωμένη» και το επόμενο έτος τουλάχιστον για τους φετινούς δικαιούχους (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα). Ωστόσο, η κυβέρνηση σχεδιάζει από το 2023 να καταργήσει πλήρως την εισφορά αλληλεγγύης, που επιβαρύνει το σύνολο των φορολογουμένων.

• Ασφαλιστικές εισφορές: Εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει τη διατήρηση των μειωμένων εισφορών και μετά το 2021 και το δεύτερο τη διερεύνηση των προοπτικών σωρευτικής μείωσης έως 5 ποσοστιαίων μονάδων μέχρι το 2023, με στόχο να τονωθεί η αγορά εργασίας μετά το τέλος της πανδημικής κρίσης.

Ξεκινάει τον Απρίλιο ο 7ος κύκλος επιστρεπτέας, ύψους 1 δισ. ευρώ

Τα μέτρα για τον επόμενο μήνα, Απρίλιο, περιλαμβάνουν:

• Πλήρη απαλλαγή από τα ενοίκια για 210.000 επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με αποζημίωση από το κράτος του 80% των απωλειών που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ισχύσει η έκπτωση του 40% με την αναπλήρωση του 50% της ζημίας. Η έκπτωση θα αφορά και τα μισθώματα για πρώτη κατοικία η φοιτητική στέγη για εργαζομένους που θα είναι σε αναστολή. Το κόστος ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ.

• Καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ τον μήνα στους εργαζομένους σε αναστολή σε κλειστές και σε πληττόμενες επιχειρήσεις με κάλυψη από το Δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών.

• Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία».

• Παράταση των επιδομάτων ανεργίας.

• Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία και στα ελεγκτικά κέντρα καθώς και για τις ασφαλιστικές εισφορές με μετάθεση της δόσης για τον επόμενο μήνα (δηλαδή τον Μάιο).

• «Πάγωμα» επιταγών.

• Ενεργοποίηση του 7ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την παροχή ρευστότητας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με επίκεντρο την εστίαση και τον τουρισμό.  Στον νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, θα μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους ακόμη και αν είχαν αύξηση τζίρου το 2020. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, ενώ οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του ίδιου μήνα. Δεν αποκλείεται το ποσό να είναι υψηλότερο από 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες και τους δικαιούχους.

 

Πηγή: kathimerini.gr - Προκόπης Χατζηνικολάου

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text