Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Νέα δυνατά αιολικά "χτυπήματα" της ΤΕΝΕΡΓ σε Αιτωλοακαρνανία και Θεσσαλία

Νέα δυνατά αιολικά "χτυπήματα" της ΤΕΝΕΡΓ σε Αιτωλοακαρνανία και Θεσσαλία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέα δυνατά αιολικά "χτυπήματα" της ΤΕΝΕΡΓ σε Αιτωλοακαρνανία και Θεσσαλία

Δύο νέα και σημαντικά αιολικά πάρκα προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αυτή τη φορά στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Η εταιρεία leader της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ εξασφάλισε από τη ΡΑΕ το «πράσινο φως» για την αναβάθμιση των δύο συγκεκριμένων projects που είχαν ήδη αδειοδοτηθεί από πέρυσι, ενισχύοντας περαιτέρω το εγχώριο χαρτοφυλάκιό της, αλλά και την «απόσταση» από τον ανταγωνισμό.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ, με απόφασή της στις 26 Μαρτίου, ενέκρινε τη νέα άδεια για αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 46,8MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 46,8MW, -από 42,9MW πριν-, στη θέση Κοκκινιάς-Πατήματα, της Δημοτικής Ενότητας Πλατάνου του Δήμου Ναυπακτίας. Τούτο ήρθε ως αποτέλεσμα της μεταβολής και αναβάθμισης του τύπου των ανεμογεννητριών από δεκατρείς Α/Γ ισχύος 3,3MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 100m, σε δεκατρείς Α/Γ ισχύος 3,6MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 112m.

Αντίστοιχα, για το αιολικό πάρκο στη θέση Καραβούλα, των Δήμων Αργιθέας, Μουζακίου και Πύλης των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων εγκρίθηκε η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε 46,2 MW, από 45MW πριν, μέσω της μεταβολής του αριθμού και του τύπου των ανεμογεννητριών από δεκαπέντε Α/Γ ισχύος 3,0MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 117m, σε έντεκα Α/Γ ισχύος 4,2MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 150m.

Πρόκειται για δύο περιοχές στις οποίες η ΤΕΝΕΡΓ δεν διαθέτει σημαντικό αιολικό δυναμικό δεδομένου ότι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία λειτουργεί πάρκο ισχύος 24 MW (στη θέση Αγκαθάκι) από το 2008, ενώ τα ισχυρά projects της αναπτύσσονται στην Εύβοια και αλλού.

Οργασμός νέων έργων σε ξηρά και θάλασσα

Σε κάθε περίπτωση, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρίσκεται σε μια φάση περαιτέρω «εκτίναξης», δεδομένου ότι ξεπέρασε προ πολλού τον στόχο του 1 GW, ανεβάζοντας πλέον τον πήχη στα 3 GW.

Ειδικότερα, διαθέτει ήδη περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της σε Ελλάδα και εξωτερικό ανέρχεται σε 1.373 MW, ενώ διαθέτει, επίσης, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα. Επίσης, η εταιρεία αναπτύσσει επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 1200 MW στη χώρα μας, τα οποία θα είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στην επόμενη περίοδο και θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου των 3.000 MW μέχρι το 2025, με νέες επενδύσεις ύψους 2 δις ευρώ.

Η ΤΕΝΕΡΓ, παράλληλα, κατέχει ηγετική θέση, εκτός από τα αιολικά, στα υδροηλεκτρικά και αντλησιοταμιευτικά έργα, τα υβριδικά συστήματα στα νησιά καθώς και την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα, απόβλητα και βιοαέριο.

Πρόσφατα ανακοίνωσε την είσοδό της και στο πεδίο των πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων, μέσω «σύμπλευσης» με την Ocean Winds (κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE) με στόχο τα  5 έως 7 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή καθώς και 5 έως 10 GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης μέχρι το 2025.

Η διαρκής «ψήφος εμπιστοσύνης» των αγορών

Αποτελώντας ένα από τα πλέον δυναμικά success stories σε αναπτυξιακό και επενδυτικό επίπεδο, ο ελληνικός όμιλος έχει πολλές φορές αποσπάσει τη βαρύτιμη «ψήφο εμπιστοσύνης» των διεθνών αγορών και των αναλυτών. Με πιο πρόσφατη, την αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της από τη Wood & Company, στα 17,60 ευρώ.

Κατά τη γνωστή διεθνή χρηματιστηριακή, η συνέπεια στην εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος και η λειτουργική κερδοφορία είναι οι βασικές πτυχές που καθιστούν την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μια ελκυστική επενδυτική ιστορία.

«Πιστεύουμε ότι η αγορά δεν έχει αφομοιώσει πλήρως το  επιπλέον 1GW ισχύος, για το οποίο έχει δεσμευτεί η εταιρεία. Υπολογίζουμε επιπλέον 1.57GW εγκατεστημένη ισχύ στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 2021-2026, με ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα καθώς και έργα αντλησιοταμίευσης», αναφέρει μεταξύ άλλων η Wood & Copmany. Προβλέποντας, παράλληλα, λειτουργική κερδοφορία που θα κλιμακώνεται από τα 159 εκατ. ευρώ φέτος, στα 170,5 εκατ. το 2022 και στα 250 εκατ. το 2023, με τα καθαρά κέρδη να κινούνται αντίστοιχα στα 52,2 εκατ. ευρώ, 57,6 εκατ. ευρώ και πάνω από 113 εκατ. ευρώ για το 2023.

 

Πηγή: newmoney.gr - Σταύρος Γριμάνης

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text