Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΔΝΤ: Πώς αλλάζει η πανδημία την αγορά επαγγελματικών ακινήτων

ΔΝΤ: Πώς αλλάζει η πανδημία την αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΔΝΤ: Πώς αλλάζει η πανδημία την αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Άδεια γραφεία, μειωμένες ώρες εργασίας, απίστευτα χαμηλές τιμές σε ξενοδοχεία. Όλα αυτά είναι σημεία των καιρών, σχολιάζει το ΔΝΤ το οποίο και παρουσιάζει σε μελέτη του τη νέα «κανονικότητα» για την αγορά των επαγγελματικών ακινήτων. Ειδικά στους τομείς του λιανεμπορίου, της φιλοξενίας και των γραφείων το σοκ είναι ισχυρότατο. Η πανδημία έχει μειώσει αισθητά τη ζήτηση για ακίνητα, στρέφοντας επιχειρήσεις και καταναλωτές στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ψηφιακές υπηρεσίες. Οι τάσεις αυτές δεν επηρεάζουν μόνο τις προοπτικές του real estate, αλλά και απειλούν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προειδοποιούν οι ειδικοί του Ταμείου.

dnt-pos-allazei-i-pandimia-tin-agora-epaggelmatikon-akiniton0

Ο τομέας του εμπορικού real estate έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα χάρη και μόνο στο μέγεθός του, αλλά και καθώς οι κινήσεις στις τιμές του κλάδου τείνουν να αντανακλούν την ευρύτερη μακροοικονομική εικόνα. Ο κλάδος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξασφάλιση δανείων. Σε πολλές οικονομίες τα δάνεια για ακίνητα επαγγελματικής χρήσης συνιστούν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Ένα μεγάλο σοκ στον κλάδο αυτό λοιπόν θα μπορούσε να ισχύσει ισχρότατες πιέσεις σε κάποιες τράπεζες. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν βλέπουμε μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στην τιμή της αγοράς και την αντικειμενική αξία. Μία διαφορά της τάξης των 50 μονάδων βάσης μπορεί να δείχνει πλήγμα για το ΑΕΠ της τάξης της 1,4 μονάδας σε ορίζοντα τεσσάρων τριμήνων και των 2,5 μονάδων σε ορίζοντα 12 τριμήνων.

Καθώς οι οικονομίες θα ανακάμπτουν χάρη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και την σταδιακή άρση των μέτρων, θα περιορίζεται και η απόκλιση αυτή. Ωστόσο η ανάκαμψη της ζήτησης δεν θα έρθει γρήγορα. Και τούτο γιατί διάφορες τάσεις που αναπτύχθηκαν κατά την πανδημία, όπως η τηλεργασία, ήρθαν για να μείνουν και μετά από αυτήν.

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text