Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Εργασία: O ιός των αποχωρήσεων χτύπησε τις εισηγμένες

Εργασία: O ιός των αποχωρήσεων χτύπησε τις εισηγμένες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εργασία: O ιός των αποχωρήσεων χτύπησε τις εισηγμένες

Η πανδημία ήταν ο -αρνητικός- καταλύτης στο να μειωθούν οι προσλήψεις στις εισηγμένες το 2020 και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι αποχωρήσεις. Έτσι, η περσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από λιγότερες θέσεις εργασίας, αφού οι εταιρείες περιόρισαν τις δραστηριότητές τους, καθώς είχαμε και πτώση της κατανάλωσης.

O Covid-19 ανάγκασε τις περισσότερες επιχειρήσεις να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια των lockdowns στη χώρα μας. Λόγω της πανδημίας «φρέναραν» οι προσλήψεις και αυξήθηκαν οι αποχωρήσεις προσωπικού, ενώ σημαντικό ρόλο στη μείωση των εργαζομένων έπαιξαν και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου ορισμένων εισηγμένων εταιρειών και ειδικά των τραπεζών.

Η εικόνα που αναδύεται από τους ετήσιους ισολογισμούς του 2020 αποκαλύπτει ότι στους 19 πρώτους ισολογισμούς, όπου περιλαμβάνονται και μεγάλες βιομηχανίες του Ftse 25 αλλά και τράπεζες, καταγράφεται μείωση 4.102 θέσεων εργασίας σε σχέση με το 2019, ενώ δημιουργήθηκαν μόλις 171 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τις οικονομικές εκθέσεις των εισηγμένων -που αποτυπώνονται στον πίνακα της «Ν»- οι οποίες έχουν εκδώσει μέχρι σήμερα τα ετήσια οικονομικά τους αποτελέσματα, οι απασχολούμενοι φτάνουν τους 87.430 στις 31 Δεκεμβρίου 2020, ενώ ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα ο αριθμός αυτός έφτανε τους 91.361.

Οι 19 αυτές εταιρείες δεν αποτελούν ασφαλές δείγμα, αλλά σίγουρα δίνουν μία τάση αναφορικά με τον ρυθμό που κατεγράφη στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων της περασμένης χρονιάς.

Ποιες αύξησαν το προσωπικό

Από τις βιομηχανίες του δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης που προσέλαβαν εργαζομένους την παρελθούσα χρήση είναι μόνο η Mytilineos, αφού ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της χώρας προωθεί μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα και συνεχίζει την επέκταση σε Ελλάδα με νέα εργοστάσια και στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός εργαζομένων του Ομίλου Mytilineos έφτασε τους 2.467 στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, ενώ την αντίστοιχη ημερομηνία του 2019 έφτανε τους 2.451, καταγράφοντας έτσι αύξηση 0,65%.

 

Ελάχιστες ήταν οι εταιρείες -συγκεκριμένα 6- που είχαν θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων το 2020, με τη Mytilineos να ξεχωρίζει, καθώς είναι μέχρι στιγμής η μοναδική εισηγμένη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) η οποία ενίσχυσε το ανθρώπινο δυναμικό της.

Εκτός από τη Mytilineos, αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων του Ομίλου της Epsilon Net, ο οποίος είχε συνολικά 495 εργαζόμενους το 2020, ενώ το 2019 είχε 367 (αύξηση 34,88%). Ωστόσο σε εταιρικό επίπεδο η Epsilon Net παρουσίασε μείωση 4,12% στο προσωπικό της, καθώς το 2020 είχε 256 εργαζόμενους και το 2019 είχε 267. Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Epsilon Net σε επίπεδο ομίλου οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τον Οκτώβριο του 2020 προχώρησε στην εξαγορά του 80% της Data Communication. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής, συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στις ενοποιημένες καταστάσεις της 31/12/2020 της Epsilon Net, με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης, εξ ου και η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων του ομίλου.

Σε ενίσχυση του προσωπικού της προχώρησε και η Παπουτσάνης, με τον αριθμό εργαζομένων της να αυξάνεται κατά 9,15% το 2020 σε ετήσια βάση. Θετικό ήταν, επίσης, το ισοζύγιο για την ΕΛΓΕΚΑ, ΕΛΓΕΚ την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ και την Premia Properties.

Μείωση λόγω Covid-19 και εθελουσίων εξόδων

Συνολικά 12 εταιρείες από τις 19 που δημοσίευσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2020 κατέγραψαν μείωση στον αριθμό των εργαζομένων τους. Τις περισσότερες αποχωρήσεις εργαζομένων σημείωσε ο ΟΤΕ, ΟΤΕ λόγω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που υλοποίησε την περασμένη χρονιά.

Ειδικότερα, ο Όμιλος ΟΤΕ είχε 16.291 εργαζόμενους το 2020, ενώ το 2019 είχε 17.697, δηλαδή 1.406 λιγότερους εργαζόμενους σε ετήσια βάση, καταγράφοντας έτσι ποσοστιαία μείωση της τάξεως του 7,94%. Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού του ομίλου αναμένεται να μειωθεί έτι περισσότερο τους πρώτους μήνες του 2021, καθώς επιπλέον 637 εργαζόμενοι συμμετείχαν σε προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης που πραγματοποιήθηκαν το 2020 και οι οποίοι θα αποχωρήσουν τους πρώτους μήνες του 2021. Όπως τονίζει ο όμιλος στην οικονομική του έκθεση, συνολικά το 2020 «πάνω από 1.300 άτομα στην Ελλάδα συμμετείχαν στα προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης και αποχώρησαν από τον Όμιλο μέσα στο 2020 και στην αρχή του 2021».

Ακολούθησε η Πειραιώς Financial Holdings καθώς μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας κατά 1.186, εκ των οποίων τα 865 άτομα είναι αποχωρήσεις μέσω των προγραμμάτων της εθελουσίας εξόδου. Σημαντική ήταν η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού και για την Coca Cola  (-2,35%), τη Fourlis και τη Frigoglass , με τις συγκεκριμένες εταιρείες να αποτυπώνουν στις οικονομικές τους εκθέσεις τη νέα σκληρή πραγματικότητα, που έχει επιβάλει η πανδημία του κορονοϊού στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Επίσης, μικρή μείωση στο προσωπικό τους σημείωσαν η Alpha Bank, ΑΛΦΑ ο ΟΛΠ, ΟΛΠ τα ΕΛΠΕ, η Housemarket και η ElvalHalcor.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text