Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Bloomberg: Τεράστιες οι αποδόσεις των μετοχών καθαρής ενέργειας από πέρυσι και ανησυχίες για φούσκα

Bloomberg: Τεράστιες οι αποδόσεις των μετοχών καθαρής ενέργειας από πέρυσι και ανησυχίες για φούσκα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Bloomberg: Τεράστιες οι αποδόσεις των μετοχών καθαρής ενέργειας από πέρυσι και ανησυχίες για φούσκα

(Πηγή: energypress.gr)

 

Οι μετοχές της καθαρής ενέργειας απέφεραν πολλά δισεκατομμύρια σε κέρδη για τους επενδυτές κατά το τελευταίο έτος εν μέσω σημαντικής αύξησης των τιμών τους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, είτε μιλάμε για κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων όπως η Tesla, είτε για λιγότερο γνωστές εταιρείες όπως η QuantumScape που αναπτύσσει μπαταρίες επόμενης γενιάς, είτε για παραγωγούς φωτοβολταϊκών όπως η Enphase Energy, οι μετοχές κινήθηκαν μόνο ανοδικά.

Τα κέρδη υπήρξαν τεράστια με ορισμένες μετοχές να ξεπερνούν το 100% από την αρχή του 2020. Οι περισσότερες από αυτές αξιολογούνται σαν να είναι μακροπρόθεσμα νικητές, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ορισμένες δεν θα παραμείνουν στο παιχνίδι. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη έκθεση του αναλυτή Rob Arnott που αποκάλεσε το ράλι στις τιμές των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων ως μια "μεγάλη αυταπάτη της αγοράς".

Στα πλαίσια αυτά, το Bloomberg προχώρησε σε μια ακτινογραφία του κλάδου για να εντοπίσει τις επενδυτικές τάσεις. Θεωρεί ότι η κλιματική τεχνολογία είναι ένας "καυτός" τομέας και αναπτυσσόμενος, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένοι επενδυτές θα "καούν" κυνηγώντας εταιρείες με υπερβολικές αποτιμήσεις και αμφιλεγόμενα προϊόντα.

Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και άλλοι οργανισμοί συγκέντρωσαν πάνω από 300 δις. δολάρια από την αρχή του 2020 πωλώντας ομόλογα για πράσινα έργα. Για παράδειγμα, 20 δις. δολάρια κατέληξαν στις ΗΠΑ σε ταμεία που ακολουθούν την πορεία της αγοράς καθαρής ενέργειας, ενώ το ταμείο του Μπιλ Γκέιτς και του Μάικλ Μπλούμπεργκ αφιερώνει δισεκατομμύρια στον κλάδο. Η χρηματοδότηση για παραγωγούς μπαταριών και ΑΠΕ συνεχίζει να αυξάνεται με αποτέλεσμα να τίθεται το ερώτημα αν μιλάμε για μια "φούσκα".

Ορισμένοι θεωρούν ότι η ραγδαία άνοδος είναι σημάδι υπερβολικής αποτίμησης, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text