Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη η Ελλάδα στο 5G – Σηματωρός της αγοράς ο ΟΤΕ

Πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη η Ελλάδα στο 5G – Σηματωρός της αγοράς ο ΟΤΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη η Ελλάδα στο 5G – Σηματωρός της αγοράς ο ΟΤΕ

Η  ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά, καθώς με τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις κατέγραψε νέο υψηλό 13 μηνών, με επτά ακόμα τίτλους  της υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν υψηλό 52 εβδομάδων, ωθώντας τους μεγάλους δείκτες ακόμα ψηλότερα. Η διάχυση της κίνησης σε μετοχές και της μεσαίας  αλλά και της μικρής κεφαλαιοποίησης  καταδεικνύουν ότι οι αγοραστές διατηρούν το «πάνω» χέρι, αναγκάζοντας τους πωλητές σε υποχώρηση, καθώς με τη δυναμική της αγοράς ευελπιστούν να πουλήσουν σε υψηλότερα ακόμα επίπεδα.

Οι λόγοι που παρά την κορύφωση του τρίτου κύματος, η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις ποικίλουν.  Ο ρυθμός εμβολιασμού αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τον επόμενο μήνα, το  ολοκληρωμένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης  αναμένεται να κατατεθεί και αυτό στις αρχές του Απριλίου, ενώ οι ελπίδες για την τουριστική κίνηση και το άνοιγμα του λιανεμπορίου συντηρούν τις θετικές προσδοκίες.

Ένας τομέας που όλοι αναγνωρίζουν ότι εν μέσω πανδημίας κινήθηκε ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα είναι αυτός του ψηφιακού μετασχηματισμού, αφενός μεν του δημοσίου, αφετέρου δε των μεγάλων κυρίως επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν την  περαιτέρω ψηφιοποίησή τους και τη συνδεόμενη τηλεργασία ως σανίδες σωτηρίας από τις πανδημικές επιπτώσεις.

Η Ελλάδα  βρίσκεται στη  δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης  στη διάθεση των συχνοτήτων για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G) υπολειπόμενη μόνο έναντι της Φινλανδίας στη μέχρι σήμερα πρόοδο, που έχει κάνει για την απόδοση των συχνοτήτων, πάνω στις οποίες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προχωρούν στις υποδομές των δικτύων 5G.

Με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου η Ελλάδα - σύμφωνα με την εταιρεία iDATE - έχει εναρμονίσει και αποδώσει το 83% των συχνοτήτων, που διατίθενται για τα δίκτυα 5ης γενιάς, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόλις 35,7%. Ένα χρόνο πριν και η Ελλάδα βρισκόταν ανάμεσα  στις  Εσθονία, Λιθουανία, Μάλτα, Λετονία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Κροατία και Πολωνία, που βρίσκονται στα χαμηλά της κατάταξης.

Οι υψηλές ταχύτητες είναι ένα πρώτο δείγμα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η οποία τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αλλάξει αρκετά την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.  Αντιλαμβάνεται κανείς πως η Cosmote με το ποσοστό της πληθυσμιακής κάλυψης  να είναι στα επίπεδα του 40%, πρωταγωνιστεί στον τομέα αυτό, όπως και στην κάλυψη της τηλεργασίας. Ο Όμιλος ΟΤΕ εφάρμοσε επιτυχώς το μοντέλο της τηλεργασίας για 13.000 εργαζόμενους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 80% του συνόλου των εργαζομένων του, ενώ την ίδια στιγμή έδωσε άμεσα λύσεις και για τους περίπου 3.000 ανθρώπους της που εργάζονταν στην πρώτη γραμμή. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η τηλεργασία δεν αποτελεί ένα αναγκαστικό παροδικό φαινόμενο της πανδημίας, αλλά πρόκειται για μια καινοτομία που ήρθε για να μείνει.

Η δεύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του Χρηματιστηρίου, πραγματικός σηματωρός της αγοράς και σε αυτή τη μεταβατική φάση προς το μέλλον, θα διατηρήσει τα σκήπτρα του οδηγού και όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και όσον αφορά το αποτύπωμά του στην κίνηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Η επιστροφή στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 με αύξηση των εσόδων κατά 2,9%, αλλά και το ισχυρό προσαρμοσμένο ΕΒΙΤDA  στα 300 εκατ. ευρώ, κατέδειξαν την ευελιξία της επιχείρησης υπό τον Μιχάλη Τσαμάζ, σε μια πολύ δύσκολη χρονιά, επιτυγχάνοντας και τον στόχο των 413 εκατ. ευρώ στις ελεύθερες ταμειακές ροές. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται βέβαιο πως θα επιτευχθεί και ο στόχος του επενδυτικού προγράμματος που ανέρχεται σε 550 εκατ. ευρώ, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Λόγω της αναμενόμενης αύξησης του τουρισμού θεωρείται βέβαιον ότι θα ανακάμψουν και τα έσοδα κινητής τηλεφωνίας που υπέστησαν μικρή μείωση 2,5% κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Η χρηματιστηριακή εικόνα

Δεικτοβαρής τίτλος ο ΟΤΕ που επηρεάζει την κίνηση της αγοράς,  έχει ανακοινώσει  ότι κατά τη χρονική περίοδο από 05/03/2021 έως και 28/01/2022, προτίθεται να αγοράσει έως 30.000.000 ίδιες μετοχές, σε εύρος τιμών από €1 (κατώτατη τιμή) έως €30 (ανώτατη τιμή) ανά μετοχή. Το ποσό που θα διατεθεί για αγορά ιδίων μετοχών κατά την προαναφερόμενη περίοδο θα ανέλθει περίπου σε €167εκατ. συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εξόδων.

Η ανακοίνωση για αυξημένο μέρισμα κατά 23% σε σχέση με το 2020  στα 0,68 ευρώ ανά μετοχή, είναι ένας ακόμα λόγος που ο τίτλος είναι  στο στόχαστρο των επενδυτών, υπενθυμίζοντας ότι οι μέτοχοι έχουν λαμβάνειν και επιπλέον ποσό, με τη μορφή έκτακτης διανομής, από τα καθαρά έσοδα που θα προκύψουν λόγω της πώλησης της θυγατρικής στη σταθερή τηλεφωνία στη Ρουμανία. Η πώληση του 100% της Telekom Romania συμφωνήθηκε στα 497 εκατ. ευρώ, με το ποσό που αναλογεί στον ΟΤΕ με με βάση το ποσοστό συμμετοχής του να ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένων ρευστών διαθεσίμων και δανεισμού).

ΟΤΕ ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η διαγραμματική εικόνα της μετοχής αποτυπώνει ένα μεγάλο πυθμένα 12,5 ετών. Η ζώνη 14,00-14,48 ευρώ αποτελεί το σημαντικό επίπεδο για την προετοιμασία λύσης αυτού του τεράστιου πυθμένα, που όταν επιβεβαιωθεί θα δώσει απελευθερωτική δυναμική κίνηση προς τον ελάχιστο στόχο των 15,40 ευρώ. Η γραμμή τάσης R10,ορίζει την τελευταία ανοδική κίνηση από τα πανδημικά χαμηλά των 9,01 ευρώ και αποτελεί σημαντική στήριξη. Ο απλός κινητός μέσος 50 μηνών στηρίζει επι 5,5 χρόνια την κίνηση της μετοχής.

 

Πηγή:liberal.gr - Μιχάλης Μιχαηλίδης

 

Το eurocapital.gr επιλέγει και αναδημοσιεύει άρθρα από διάφορα ελληνικά και ξένα sites -με σαφή αναφορά στην πηγή τους- με σκοπό την, όσο το δυνατό πιο σφαιρική ενημέρωση των επενδυτών - αναγνωστών του. Η αναφορά των άρθρων αυτών σε θέματα επενδυτικής στρατηγικής και σε μετοχές ή άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα, δε συνεπάγεται απαραίτητα και την υιοθέτηση των αναφερόμενων απόψεων από το eurocapital.gr, την εταιρία EuroCapital, ή το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Οι φορείς αυτοί, εκφράζουν τις απόψεις τους, στις συνδρομητικές σελίδες του site και στις σελίδες της ενότητας “ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ” (εδώ) οι οποίες έχουν ελεύθερη πρόσβαση.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text