Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η κρυφή αριθμητική για το άνοιγμα λιανεμπορίου - τουρισμού

Η κρυφή αριθμητική για το άνοιγμα λιανεμπορίου - τουρισμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η κρυφή αριθμητική για το άνοιγμα λιανεμπορίου - τουρισμού

Μπροστά στην επίλυση μιας από τις πιο δύσκολες εξισώσεις των τελευταίων 12 μηνών βρίσκεται η Κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να συγκεράσει από τη μια πλευρά τα επιδημιολογικά δεδομένα, που δεν επιδέχονται δεύτερης ερμηνείας, τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου για άνοιγμα του λιανεμπορίου, του οικονομικού επιτελείου και την κόπωση των πολιτών από το πολύμηνο lockdown και από την άλλη να μετρήσει τι επίπτωση θα έχει η όποια απόφασή του στην οικονομία, στο σύστημα υγείας, στην κοινωνία και στον τουρισμό.

Η απόφαση είναι σίγουρα δύσκολη, διότι ό,τι και αν προτείνουν οι επιδημιολόγοι -αυτή τη στιγμή η Επιτροπή συνεδριάζει-, τον τελικό λόγο για το αν και πότε θα επανεκκινήσει τη λειτουργία του το λιανεμπόριο και η οικονομία τον έχει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ως βάση "συζήτησης” είναι ο εκτροχιασμός των κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων. Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Χθες σημειώθηκε ένα ακόμη μαύρο ρεκόρ. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα νέα κρούσματα ανήλθαν στα 4.340 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, κατεγράφησαν 72 νέοι θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει πλέον τους 8.017, δηλαδή όσος είναι ο πληθυσμός της Σάμου, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έφθασε τους 741.

Μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του συστήματος υγείας, της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας με την τελευταία να πιέζεται και από τις κλειστές, λόγω του πολύμηνου lockdown, επιχειρήσεις της μαζικής εστίασης και του λιανεμπορίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ χάθηκαν από την αγορά 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ ήταν οι απώλειες μόνο το δ' τρίμηνο του έτους, ενώ σύμφωνα με παράγοντες του λιανεμπορίου κάθε εβδομάδα lockdown στις επιχειρήσεις του χώρου κοστίζει στο κράτος 500 - 700 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις της μαζικής εστίασης και του λιανεμπορίου, δια μέσου μερίδας εκπροσώπων της, έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής τους στη δικαιοσύνη αν δεν ανοίξει άμεσα το λιανεμπόριο. Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως είπε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δευτέρα, με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών.

Εκτός του κ. Γεωργιάδη και άλλοι Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν πως το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει. Βασικό επιχείρημά τους είναι πως η οικονομία δεν αντέχει να παραμένει σε κατάσταση lockdown αλλά ούτε και η κοινωνία.

Το ποια θα είναι η πρόταση των λοιμωξιολόγων και ποια η απόφαση της Κυβέρνησης για το πώς και ποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν, αν το άνοιγμα θα είναι καθολικό ή θα γίνει σε κύματα, μένει να φανεί.

Αυτή όμως είναι η μια όψη του νομίσματος. Τι θα γίνει στην περίπτωση που η αγορά ανοίξει στις 5 Απριλίου και τα μαύρα ρεκόρ σε θανάτους, κρούσματα και διασωληνωμένους συνεχίζουν να καταρρίπτονται;

Με το σύστημα Υγείας να βρίσκεται υπό πίεση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί το μοντέλο ακορντεόν, δηλαδή το κλείσιμο εκ νέου των οικονομικών δραστηριοτήτων. Σε αυτό το σενάριο υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να χαθεί και η Πασχαλινή περίοδος.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) κ. Σταύρος Καφούνης, δεν θεωρεί πιθανό ένα τέτοιο σενάριο, όπως είπε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου που ολοκληρώθηκε πριν λίγο, όπου σημείωσε πως πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες που προτείνουν οι επιστήμονες.

Οι κ.κ. Δ. Σαρηγιάννης καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ, Αθ. Εξαδάκτυλος πρόεδρος του ΠΙΣ και Θ. Βασιλακόπουλος καθηγητής πνευμονολογίας-εντατικής θεραπείας, της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του ΕΣΑ, υποστήριξαν πως κομβικής σημασίας στην επιτυχία της επαναλειτουργίας της αγοράς είναι να τηρηθούν τα μέτρα και να εφαρμοστεί η τηλεργασία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης ανέφεραν πως τα 3.000 κρούσματα τον Μάιο θα έχουν λιγότερη θνητότητα απ’ ό,τι σήμερα και απ’ ό,τι είχαμε τον Νοέμβριο. Ενώ σημείωσαν πως τα self test, ο εμβολιασμός και η βελτίωση του καιρού θα βοηθήσουν στο να ελεγχθεί η κατάσταση.

Η όποια απόφαση ληφθεί σήμερα και ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον τουρισμό, αναφέρουν στο Capital.gr οικονομικοί αναλυτές και τουριστικοί παράγοντες. Σύμφωνα με τους ίδιους είναι παρακινδυνευμένο, με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Ο κίνδυνος, όπως λένε, είναι να υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης και να χαθεί το μεγαλύτερο μέρος της φετινής τουριστικής σεζόν και κατ’ επέκταση τα έσοδα -συνάλλαγμα- στα οποία υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο, οι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου και φυσικά οι ξενοδόχοι.

Ο πήχης έχει μπει στο 40-50% των τουριστικών εσόδων που είχε πετύχει η Ελλάδα το 2019. Δηλαδή η χώρα επιδιώκει να "μαζέψει” εφέτος από τον τουρισμό περί τα 7,5-9 δισ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο.

Όμως όπως δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος κάθε σχεδιασμός εξαρτάται από την πορεία ανάσχεσης της πανδημίας. "Προτού δούμε μια ανάσχεση του τρίτου κύματος που βλέπουμε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, δεν μπορούμε να κάνουμε πραγματικό σχεδιασμό ούτε να προσδοκούμε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες”, είπε ο ίδιος.

Σε αυτή την εξίσωση πρέπει να βάλουμε και το τι προτίθενται να κάνουν οι ξένοι τουρίστες και κατά πόσον αυτοί θα θελήσουν να κάνουν εφέτος διακοπές στην Ελλάδα, η τουριστική περίοδος της οποίας εκκινεί στις 14 Μαΐου. Τα μηνύματα από τη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Πριν από λίγες ημέρες σύμβουλος της Βρετανικής Κυβέρνησης χαρακτήρισε εξαιρετικά απίθανη την πιθανότητα των διακοπών στο εξωτερικό για τους Βρετανούς.

"Βραχυπρόθεσμα, ανησυχούμε για τις νέες παραλλαγές", δήλωσε ο Μάικ Τίλντσλεϊ στο Times Radio, καθώς το τρίτο κύμα της Covid-19 πλήττει σκληρά την Ευρώπη και μπορεί να πλήξει τη Βρετανία σε τρεις εβδομάδες. Την ερχόμενη Δευτέρα πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση των ταξιδιών εξωτερικού των Βρετανών.

 

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text