Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Διαβάσαμε - Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα - οικονομία, κοινωνία και θεσμούς - σε μια νέα εποχή» δήλωσε κατά την παρουσίασε του Σχεδίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Με οικονομικούς όρους, ο πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου είναι να καλύψει το μεγάλο κενό σε επενδύσεις, εθνικό προϊόν και απασχόληση, κενό ενδημικό των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία, που επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19. Σε αυτό το πλαίσιο, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει και σημαντικές δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας ιδιωτικές επενδύσεις και χρησιμοποιώντας Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και Εταιρίες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών, για την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων, ώστε να κινητοποιήσει σημαντικότατα επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια.  Διαβάστε εδώ.

 

Αξιοσημείωτα ανθεκτικό παραμένει το λιανικό εμπόριο, καθώς η υποχώρηση της δραστηριότητας ήταν ηπιότερη σε σχέση με το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το λιανικό εμπόριο στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία αλλά και οι προοπτικές της επόμενης ημέρας ήταν το βασικό θέμα της εκδήλωσης. Διαβάστε εδώ.

 

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα ξεκινήσει από το β’ τρίμηνο του έτους και θα επιταχυνθεί στο β’ εξάμηνο εκτιμά η UniCredit, ενώ το 2022 θα "τρέξει" με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην ευρωζώνη. Πιο αναλυτικά, σε νέα έκθεσή της η UniCredit επιβεβαιώνει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη της τάξης του 2,5%  φέτος στην Ελλάδα και για επιτάχυνση στο 5,0% το 2022. Όπως επισημαίνει, το ΑΕΠ είναι πιθανό να συρρικνωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2021 λόγω των συνεχιζόμενων οικονομικών περιορισμών και της κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 από τον Ιανουάριο. (εδώ)

 

Η Μ. Βρετανία μπορεί να λειτουργήσει ως «πιλότος» για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από το web seminar με θέμα “Exploring opportunities for Greek-British cooperation in Offshore Wind” που διοργάνωσε η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Λαδακάκου. Η περίπτωση της Μ. Βρετανίας αποτελεί αναμφισβήτητα ένα φωτεινό παράδειγμα, όχι μόνο για την ραγδαία ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, αλλά και για την ταχεία απεξάρτησή της από τον άνθρακα. Ο κ. Λαδακάκος ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων, τάση που ενισχύεται και διεθνώς όπως επιβεβαίωσαν οι άλλοι συμμετέχοντες. Τέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το βρετανικό μοντέλο αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα που μπορούμε να ακολουθήσουμε και στη χώρα μας με τις αναγκαίες προσαρμογές στα ελληνικά δεδομένα, με στόχο «να παράγουμε φθηνή και καθαρή ενέργεια από τη θάλασσα». Διαβάστε εδώ.

 

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2020, παρουσίασε μείωση 5,0% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, μείωση 8,6%. Ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2020, παρουσίασε μείωση 3,0% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020 μείωση 5,9%. Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020 παρουσίασε αύξηση 12,5%. Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

 

Η Trastor A.E.E.A.Π. ανακοίνωσε την αύξηση κατά 36% των εσόδων του Ομίλου από μισθώματα τα οποία ανήλθαν σε €13,1 εκατ. έναντι €9,6 εκατ., για την χρήση 2019. Τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας μείωσαν τα έσοδα του Ομίλου κατά €1,1 εκατ., ήτοι 8% των ετησίων συμβασιοποιημένων εσόδων από μισθώματα. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων, και κερδών από αναπροσαρμογή επενδυτικών ακινήτων ανήλθαν σε €7,7 εκατ. έναντι €3,9 εκατ. για την χρήση 2019 παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 97%. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου για τη χρήση 2020 ανήλθαν σε €3,1 εκατ. έναντι κερδών €13,8 εκατ. για την χρήση 2019. Μη λαμβάνοντας υπόψη την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων, τα καθαρά αναπροσαρμοσμένα κέρδη του Ομίλου ανήλθαν κατά το 2020 σε €2,0 εκατ. έναντι ζημιών €72 χιλ. της περσινής χρήσης. Δείτε εδώ.

Η Trastor Α.Ε.Ε.Α.Π. ανακοίνωσε επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος ποσού €0,01 ανά μετοχή για την χρήση του οικονομικού έτους 2020. (εδώ)

 

Η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τις ενοποιημένες καταστάσεις για τη χρήση 2020, τα έσοδα από ενοίκια του Ομίλου ανήλθαν σε € 3.681 χιλ. έναντι € 2.928 χιλ. της περσινής χρήσης σημειώνοντας αύξηση 25,7%. H αύξηση αυτή οφείλεται στην ενσωμάτωση των εσόδων από νέες επενδύσεις σε ακίνητα. Τα κέρδη του Ομίλου από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία για τη χρήση 2020 ανήλθαν σε € 416 χιλ. έναντι € 4.032 χιλ. για τη χρήση 2019. (εδώ)

 

H CNL CAPITAL δημοσίευσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για την περίοδο που έληξε την 31 η Δεκεμβρίου 2020. Το 2020 ήταν μια πρωτόγνωρη κι εξαιρετικά απαιτητική χρονιά για τη CNL Capital. Αν και ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς, δεδομένης της δυναμικής που είχε αναπτύξει η εταιρία από το 2019, η δυναμική αυτή ανακόπηκε από τη σφοδρότητα του χτυπήματος της πανδημίας του COVID-19 στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία. Παρόλα αυτά, η Εταιρία όχι μόνο συνέχισε με προσεκτικά βήματα την επενδυτική της δραστηριότητα, αλλά και διαχειρίστηκε αποτελεσματικά το υφιστάμενο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, με αποτέλεσμα τα έσοδά της να παραμείνουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2019, ανερχόμενα σε € 1.065.639. Η χρήση του 2020 κατέληξε με ζημίες ύψους € 138.529, ήτοι € -0,1816 ανά μετοχή, έναντι κερδών € 0,8160 ανά μετοχή το 2019. Δείτε εδώ.

 

Η MARFIN INVESTMENT GROUP ανακοίνωσε, σε συνέχεια των από 30/11/2020 και 26/2/2021 Ανακοινώσεών της, την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του συνόλου της μετοχικής συμμετοχής της στη  VIVARTIA προς τα επενδυτικά κεφάλαια της CVC Capital Partners. (εδώ)

 

Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ανακοίνωσε την κατ΄ αρχήν συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ένδεκα εν λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW. Τα εν λόγω αιολικά πάρκα, τα περισσότερα εκ των οποίων ευρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, αποτελούν περιουσιακό στοιχείο έξι υπό εξαγορά εταιριών. Δείτε εδώ.

 

Σε επίπεδο 6μήνου (1/7/2020 – 31/12/2020), η λειτουργική κερδοφορία της CPI (EBITDA) ανήλθε σε €398 χιλ., έναντι €291 χιλ. το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Παράλληλα, βελτίωση παρουσίασαν τα αποτελέσματα προ φόρων που διαμορφώθηκαν σε κέρδη €41 χιλ. έναντι ζημιών €74 χιλ. το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Τα έσοδα σε επίπεδο 6μήνου παρουσίασαν αύξηση 14% και διαμορφώθηκαν σε €8,88 εκατ. έναντι €7,79 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα έσοδα από υπηρεσίες συνεχίζουν να έχουν σημαντική συμμετοχή στο σύνολο των εσόδων, με το ποσοστό να είναι στο 20% στο εξάμηνο. Δείτε εδώ.

 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τις πρώτες λεπτομέρειες του "Σχεδίου για την Απασχόληση στις ΗΠΑ". Το σχέδιο προβλέπει δαπάνες άνω των 2 τρισ. δολ. για τα επόμενα χρόνια. Οι δαπάνες αυτές θα καλυφθούν πλήρως από φόρους 2 τρισ. δολ. σε διάστημα 15 ετών, με αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 28% από 21%, αύξηση του ελάχιστου φόρου για τις αμερικανικές πολυεθνικές και καθιέρωση ενός ελάχιστου φόρου 15% στα καθαρά έσοδα . (εδώ)

 

Η πανδημία του κορωνοϊού επαναφέρει ένα μείζον θέμα: το πώς οι αρμόδιες αρχές θα διασφαλίσουν ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ μπορούν να στηρίξουν την οικονομία σε περιόδους πιέσεων, παρέχοντας πιστώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η καλύτερη απάντηση, όπως πάντα, είναι να επιμείνει κανείς ότι είναι ισχυρά τα εν λόγω χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το απρόβλεπτο. Εξ ου και υπάρχουν σχετικοί κανονισμοί, αλλά προσφάτως προέκυψε μια επιπλοκή. Συνολικά, οι τράπεζες τα πάνε καλά. Χάρις κυρίως στις ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τη στήριξη των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, έχουν αποφύγει τις μεγάλες απώλειες και σε πολλές περιπτώσεις έχουν ευδοκιμήσει. Ακόμη κι έτσι, οι προσπάθειες της Fed για διατήρηση της ροής των χρημάτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσέκρουσαν σε κανονισμό που αποσκοπεί στο να καταστήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο ανθεκτικό. (εδώ)

 

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας ανέβασε ρυθμούς τον Μάρτιο καθώς ο μεταποιητικός τομέας της χώρας ανέκαμψε πλήρως από την αναστολή της παραγωγής στη διάρκεια των διακοπών για το νέο σεληνιακό έτος. Ο επίσημος μεταποιητικός ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 51,9 μονάδες από τις 50,6 μονάδες τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων για 51,2 μονάδες. (εδώ)

 

Η πανδημία έχει στρεβλώσει τα στατιστικά της οικονομίας παγκοσμίως, αφήνοντας κυβερνήσεις και οικονομολόγους να αγωνίζονται να καθορίσουν τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθήσουν και τις επιδόσεις να έχουν βρεθεί σε ένα κρίσιμο σημείο της κρίσης. Πάνω που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να λάβουν ορισμένες από τις σημαντικότερες αποφάσεις αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις των εμβολίων κατά της Covid-19 και την άρση περιορισμών και την παροχή μέτρων τόνωσης για να τροφοδοτηθεί η ανάκαμψη, τα επίσημα και ανεπίσημα στοιχεία στέλνουν σήματα που δεν έχουν συνέπεια και ενδεχομένως να είναι παραπλανητικά. Τα προβλήματα στη συγκέντρωση δεδομένων, οι επιπτώσεις των ίδιων των πολιτικών στήριξης κατά της πανδημίας, καθώς και μια ρήξη στις ισχυρές προηγουμένως σχέσεις μεταξύ των δεδομένων και των επιχειρηματικών επιδόσεων, καθιστούν ανέφικτες τις ακριβείς εκτιμήσεις. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text