Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Διαβάσαμε - Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

«Δεν θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως «βγαίνουμε τακτικά στις αγορές, "πήραμε" επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE, ευελπιστούμε σταδιακά να ανοίγει η αγορά και να μειώνονται τα έξοδα και να αυξάνονται τα έσοδα του κράτους, εκτιμούμε ότι ο τουρισμός θα πάρει καλύτερα από πέρσι- προφανώς χειρότερα από το 2019- και περιμένουμε να αρχίσουν να εισρέουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα αυτά μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη και μετά ανάπτυξη της οικονομίας». (εδώ)

 

Η παρακολούθηση του ιδιωτικού χρέους σε πραγματικό χρόνο και η έγκαιρη προειδοποίηση του υπερδανεισμού, αλλά και το οριστικό κλείσιμο του λογαριασμού με το clawback και rebate που θα ανταλλάσσοντα με κλινικές μελέτες και έρευνα, είναι δύο από τις συνολικά 58 μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάπτυξης  Στο κείμενο που παρουσιάστηκε χθες την 31 Μαρτίου, τονίστηκε από όλους ότι τα 32 δισ. ευρώ θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του επενδυτικού κενού της χώρας αλλά στην ουσία αν τελικά έχουμε την κινητοποίηση πόρων 57 δισ., οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν θα συντηρήσουν το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη ως το 2050, καθώς θα αλλάξουν την παραγωγική βάση της οικονομίας. Πράγματι, ανάμεσα στις 58 μεταρρυθμίσεις του προγράμματος υπάρχουν παρεμβάσεις για νέα χωροταξικά σχέδια για την θάλασσα, πολεοδομικά σχέδια για όλη την χώρα, αναβάθμιση δεξιοτήτων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα αλλά και ψηφιακή αναβάθμιση της ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αυτοματοποίηση ελέγχων . (εδώ)

 

Εμβληματικές παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ψηφιακού κράτους, που παρέχει ενισχυμένες δυνατότητες ψηφιακής συνδεσιμότητας σε πολίτες και επιχειρήσεις, περιλαμβάνει το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων και από τους τέσσερις πυλώνες που έχουν ψηφιακό περιεχόμενο ξεπερνά τα 3,4 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς πολλά έργα προς το παρόν έχουν μηδενικό προϋπολογισμό. Τα χρήματα αυτά θα προκύψουν από επιδοτήσεις, δανεισμό και ιδιωτικές επενδύσεις. Το Εθνικό Σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προεγκατάσταση οπτικών ινών σε κτίρια, προκειμένου να επιταχυνθεί η υιοθέτηση υποδομών επόμενης γενιάς από πολίτες και επιχειρήσεις. Το έργο, προϋπολογισμού 73 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί στη βάση του μοντέλου του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». (εδώ)

 

Τι είναι τελικώς το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης; Ένα ακόμη πακέτο στήριξης τύπου ΕΣΠΑ ή κάτι διαφορετικό; Θα δοθούν χρήματα υπό μορφή επιδοτήσεων σε πολίτες και επιχειρήσεις; Η κυβέρνηση παρουσίασε χθες ένα «συμβόλαιο». Ένα συμβόλαιο το οποίο ενώ φαινομενικά θα δεσμεύει τη χώρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πραγματικότητα θα αφορά τους πάντες: επιχειρήσεις, ιδιώτες, πολιτικά κόμματα, τράπεζες, υπουργεία και φορείς. Ένα συμβόλαιο το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα προκειμένου να μην χαθεί μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα να καλύψει ένα τεράστιο επενδυτικό κενό το οποίο ειδικά τα τελευταία χρόνια έγινε ακόμη μεγαλύτερο. Μέχρι το 2026 μας δίνεται η δυνατότητα να προσθέσουμε επενδυτικά κεφάλαια 57 δισ. ευρώ. Διαβάστε εδώ.

 

Ενισχύθηκε σημαντικά τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και διαμορφώθηκε στις 96,9 μονάδες, έναντι 91,9 μονάδων τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2020. Βελτίωση των προσδοκιών καταγράφεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ηπιότερη στη βιομηχανία και τις κατασκευές, εντονότερη στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες, τομείς στους οποίους άλλωστε αναμένεται επανέναρξη της δραστηριότητας. Παράλληλα, βελτιώθηκε σημαντικά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Δείτε το δελτίο τύπου του ΙΟΒΕ εδώ.

 

Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα είναι ένας σύνθετος δείκτης της απόδοσης της μεταποιητικής οικονομίας. Προκύπτει από δείκτες σχετικά με τις νέες παραγγελίες, την παραγωγή, την απασχόληση, τον χρόνο παράδοσης προμηθειών και τα αποθέματα προμηθειών. Οποιαδήποτε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων υποδεικνύει συνολική βελτίωση των συνθηκών του τομέα. Ο κύριος δείκτης PMI έκλεισε στις 51.8 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 49.4 μονάδες του Φεβρουαρίου, υποδεικνύοντας την πρώτη βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2020. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν οριακός σε γενικές γραμμές και αισθητά βραδύτερος από τους ρυθμούς που παρατηρήθηκαν αμέσως πριν από την έξαρση της πανδημίας. (εδώ)

 

Τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ διαμορφώθηκαν κατά τη χρήση 2020 σε €892 εκατ. έναντι €1,27 δισ. το 2019, μειωμένα κατά 30% (ή €381 εκατ.). Η μείωση προήλθε κυρίως από τον κατασκευαστικό κλάδο, όπου τα έσοδα μειώθηκαν κατά €402 εκατ. (από €901 εκατ. σε €499 εκατ.). Ο κλάδος Παραχωρήσεων παρουσίασε μείωση εσόδων κατά €38 εκατ. (από €240 εκατ. σε €202 εκατ.), ενώ τα έσοδα των κλάδων ΑΠΕ και Περιβάλλοντος παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. EBITDA Ομίλου €30 εκατ. το 2020 έναντι €81 εκατ. το 2019. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Με μείωση των πωλήσεων του Ομίλου κατά 17% στα 78,3 εκ. ευρώ έκλεισε το 2020 η Μοτοδυναμική. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (Ebitda) ανήλθαν σε 6,2 εκ. ευρώ μειωμένα κατά 42,9%, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημία 2,2 εκ. ευρώ. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Όμιλος INFORM ΛΥΚΟΣ.Ανάπτυξη λειτουργικής κερδοφορίας (adjusted EBITDA + 6,6%), παρά την παρούσα συγκυρία της πανδημίας COVID-19 Πωλήσεις στα € 69,8 εκατ. μειωμένες κατά (-3,7%) σε σχέση με 2019 Μικτό περιθώριο στα 17,4% βελτιωμένο κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες Αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας (adjusted .EBITDA) στα € 66 εκατ. (+6,6%). Κατά τη χρήση του 2020, οι πωλήσεις του Ομίλου μειώθηκαν μόλις κατά € 2,7 εκατ. ή 3,7% σε σύγκριση με το 2019 και ανήλθαν σε € 69,8 εκατ. ευρώ. (εδώ)

 

Ο ΟΠΑΠ , η μεγαλύτερη εταιρία τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, ανακοινώνει τις Οικονομικές Επιδόσεις της. Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) χρήσης 2020 διαμορφώθηκαν στα €1.129,8εκ. μειωμένα κατά 30,3% σε ετήσια βάση. Το δ’ τρίμηνο 2020 τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα €230,9εκ., μειωμένα κατά 48,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ως αποτέλεσμα του καθολικού απαγορευτικού (lockdown) από τις 7 Νοεμβρίου και των κατά τόπους lockdowns από τα μέσα Οκτωβρίου με τα καταστήματά μας να παραμένουν κλειστά για σχεδόν τα 2/3 του τριμήνου.  Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) μειώθηκε το 2020 κατά 32,3% και διαμορφώθηκε σε €421,2εκ. (εδώ)

 

Η χαμηλή μόχλευση της BriQ Properties της δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης, σημείωσε η Άννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (31/3) τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα χρήσης 2020. Στο τέλος του 2020 η αξία του χαρτοφυλακίου ανερχόταν στα 106 εκατ. ευρώ ,ενώ η εταιρία κατάφερε παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία να προχωρήσει στην επένδυση των 50 εκατ. ευρώ που άντλησε από την αύξηση κεφαλαίου. Η  μόχλευση είναι στο 15% και μπορεί να φτάσει στο 35% μέσα από νέες επενδύσεις στους κλάδους που θεωρεί ότι υπάρχει υψηλή απόδοση και άρα η αξία του χαρτοφυλακίου να ενισχυθεί στα 150 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή τα logistics αποτελούν το 43% του χαρτοφυλακίου και είναι ο κλάδος που πιστεύει περισσότερο η εταιρία, καθώς έχει υψηλό yield. Ο ίδιος κλάδος παραμένει στο επίκεντρο, ενώ ίσως παρουσιαστούν στο δεύτερο εξάμηνο και ευκαιρίες στον ξενοδοχειακό κλάδο, τις οποίες η εταιρία θα ήθελε να εκμεταλλευτεί. (εδώ)

 

Ανακοινώνεται από την AUTOHELLAS ότι σύμφωνα με την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, την 31 Μαρτίου 2021, το μέρισμα της χρήσης 2020 καθορίστηκε σε 0,23 Ευρώ ανά μετοχή. Στο διανεμόμενο μέρισμα θα γίνει παρακράτηση φόρου με συντελεστή 5%, έτσι το καθαρό πληρωτέο μέρισμα θα ανέλθει σε 0,2185 Ευρώ ανά μετοχή, όπου αυτό εφαρμόζεται. (εδώ)

 

Το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, σε μια εξέλιξη η οποία αποτελεί επισφράγισμα της σημαντικής μείωσης των επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.  Συγκεκριμένα, οι προοπτικές του ελληνικού banking αναθεωρήθηκαν σε θετικές από σταθερές προηγουμένως, χάρη στην περαιτέρω βελτίωση του ρυθμού απομείωσης των NPLs, μέσω κυρίως των πωλήσεων NPLs και των τιτλοποιήσεων (σ.σ. Ηρακλής). Επίσης, στα θετικά δεδομένα προσμετράει και την σταδιακή ενίσχυση της τραπεζικής κερδοφορίας, η οποία βέβαια, όπως σημειώνει, ξεκινάει από χαμηλή βάση σε σχέση με τα τραπεζικά συστήματα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης. (εδώ)

 

Σε υψηλό 24 μηνών βρέθηκε τον Μάρτιο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη PMI της Markit να σημειώνει άνοδο στις 62,5 μονάδες τον Μάρτιο από τις 57,9 μονάδες τον Φεβρουάριο, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση στις 62,4 μονάδες. Ωστόσο, την στιγμή που η Ευρώπη εξακολουθεί να πλήττεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας, ενδεχόμενα νέα lockdowns είναι σε θέση να περιορίσουν την ανοδική τάση της μεταποιητικής δραστηριότητας. Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, σημείωσε άνοδο στις 63,3 μονάδες από τις 57,6 μονάδες. (εδώ)

 

Την ημέρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα σχέδιο δαπανών αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή δρόμων και γεφυρών μεταξύ άλλων έργων, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας Ρόμπερτ Καπλάν, ενέκρινε ευρέως την ιδέα ως "θετική" για η οικονομία. "Το ωραίο και το επιθυμητό πράγμα για τις δαπάνες υποδομής είναι ότι είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση", δήλωσε ο Κάπλαν στο Bloomberg Television.(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text