Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Τι αποκαλύπτει η έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση της COVID-19…

Τι αποκαλύπτει η έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση της COVID-19…

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι αποκαλύπτει η έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση της COVID-19…

Ο YANZHONG HUANG είναι ανώτερος συνεργάτης για την Παγκόσμια Υγεία στο Council on Foreign Relations, καθηγητής στην Σχολή Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Seton Hall και διευθυντής του Center for Global Health Studies της σχολής.

Τον Ιανουάριο, οι επιστήμονες που ορίστηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναχώρησαν για την Κίνα για να διερευνήσουν την προέλευση της COVID-19. Αφού πέρασαν τέσσερις εβδομάδες στην χώρα (συμπεριλαμβανομένων δύο εβδομάδων σε καραντίνα), οι διεθνείς επιστήμονες πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Κινέζους ομολόγους τους στις 9 Φεβρουαρίου, ανακοινώνοντας τα προκαταρκτικά ευρήματα που εξελήφθησαν ευρέως ως μια νίκη δημοσίων σχέσεων για την Κίνα. Η κοινή μελέτη ΠΟΥ-Κίνας υποστήριξε την θεωρία της φυσικής επιδημίας, νομιμοποίησε τον ισχυρισμό ότι ο νέος κορωνοϊός ίσως να έφτασε στην Κίνα μέσω εισαγόμενων κατεψυγμένων τροφίμων, και απέρριψε την υπόθεση ότι ο ιός διέφυγε από ένα εργαστήριο.

Τα ίδια ευρήματα, ωστόσο, έπεισαν τους επικριτές της κινεζικής κυβέρνησης ότι η έρευνα δεν ήταν ούτε ανεξάρτητη ούτε διαφανής. Σε δήλωση που εκδόθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan, εξέφρασε «βαθιές ανησυχίες» για το πώς οι επιστήμονες είχαν φτάσει στα, και επικοινωνήσει τα, ευρήματά τους. Λόγω της διαμάχης, η επίσημη δημοσίευση της κοινής μελέτης ΠΟΥ-Κίνας καθυστέρησε μέχρι προχθές, την 30η Μαρτίου.

Η έκθεση των 319 σελίδων δεν καταλήγει σε συμπεράσματα σημαντικά διαφορετικά από εκείνα που παρουσιάστηκαν τον Φεβρουάριο, αλλά προσφέρει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με την προέλευση της πανδημίας COVID-19. Επιπλέον, η έκθεση τεκμηριώνει χρήσιμα τις πληροφορίες που η ομάδα του ΠΟΥ απέκτησε κατά την διάρκεια του ταξιδιού της, επισημαίνοντας το τι περισσότερο θα χρειαζόταν για να βγάλει ένα οριστικό συμπέρασμα σχετικά με την προέλευση της εστίας. Η έκθεση και η αποστολή χρησιμεύουν για να φωτίσουν τις ευπάθειες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο ΠΟΥ στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας ασφάλειας της υγείας.

ΕΝΑΣ ΙΟΣ, ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Από την αρχή της πανδημίας, πολλοί επιστήμονες επεσήμαναν την φυσική ζωονοσολογική μετάδοση ως την πιο πιθανή οδό με την οποία ο νέος κορωνοϊός έφτασε για πρώτη φορά στους ανθρώπινους ξενιστές. Ιστορικά μοτίβα με τα οποία είχαν προκύψει άλλοι ανθρώπινοι κορωνοϊοί, καθώς και η γονιδιωματική αλληλουχία του [ιού] SARS-CoV-2, υποδηλώνουν ότι ο ιός είχε περάσει από μια αρχική ζωική πηγή στους ανθρώπους άμεσα ή μέσω ενός είδους ενδιάμεσου ξενιστή. Οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι έχουν φιλοξενήσει τους γνωστούς ιούς που σχετίζονται στενότερα με τον SARS-CoV-2, αλλά αυτά τα παθογόνα δεν είναι αρκετά παρόμοια με τον SARS-CoV-2 για να χρησιμεύσουν ως άμεσοι πρόγονοί του. Η κοινή ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άμεση ζωονοσολογική μετάδοση ήταν από «πιθανή ως μάλλον πιθανή», αλλά ότι η πιθανότητα εισαγωγής του ιού μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή ήταν από «μάλλον πιθανή έως σχεδόν βέβαιη»

Το πρόβλημα είναι ότι οι επιστήμονες μέχρι στιγμής δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιο ζώο υπηρέτησε το ρόλο του ενδιάμεσου ξενιστή. Οι ερευνητές έκαναν τεστ σε κατοικίδια και άγρια ζώα σε όλη την χώρα, αλλά δεν βρήκαν δείγματα που ήταν θετικά σε SARS-CoV-2. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ερευνητές θα συνεχίσουν να μελετούν περισσότερα είδη ζώων, στην Κίνα και σε άλλες χώρες, αναζητώντας έναν κορωνοϊό που να σχετίζεται με τον SARS-CoV-2.

Εάν ο ιός δεν μεταδόθηκε σε ανθρώπους μέσω ζωντανών ξενιστών ζώων, ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική; Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης πρόσφεραν νωρίς την υπόθεση της «μετάδοσης μέσω ψυχρής αλυσίδας» (“cold-chain transmission” ). Η θεωρία υποστηρίζει ότι ο ιός πήγε στον άνθρωπο μέσω κατεψυγμένων προϊόντων, υπονοώντας ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε φτάσει στην Κίνα μέσω προϊόντων που εισήχθησαν από άλλη χώρα. Σύμφωνα με την έκθεση, «Η μετάδοση μέσω της τροφικής αλυσίδας μπορεί να αντικατοπτρίζει την άμεση ζωονοσογόνο μετάδοση ή την διάδοση μέσω ενδιάμεσου ξενιστή. Εν τω μεταξύ, τα προϊόντα ψυχρής αλυσίδας μπορεί να είναι ένα όχημα μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων». Μια τέτοια διαδρομή μετάδοσης θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει την πιθανότητα ο ιός να έχει σχεδιαστεί από τον άνθρωπο.

Ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε κρύα και παγωμένα περιβάλλοντα, και οι αγορές νωπών στην Wuhan πωλούν κατεψυγμένα ζώα. Κινέζοι επιστήμονες διεξήγαγαν μελέτες που εντόπισαν φαινομενικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και προϊόντων ψυχρής αλυσίδας στην Αγορά Θαλασσινών Huanan, με τα άτομα που είχαν περάσει χρόνο σε πάγκους με προϊόντα ψυχρής αλυσίδας να είναι 3,3 φορές πιο πιθανό να αρρωστήσουν από εκείνους που είχαν επισκεφθεί πάγκους χωρίς εμπορεύματα ψυχρής αλυσίδας. Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης στην Γουχάν, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2019, συνολικά 440 είδη προϊόντων ψυχρής αλυσίδας που εισήχθησαν από 37 διαφορετικές χώρες ή περιοχές. Επιπλέον, η έκθεση του ΠΟΥ σημείωσε ότι τα πρώτα [ενδεικτικά] κρούσματα στα πρόσφατα ξεσπάσματα [της επιδημίας] στο Πεκίνο, στη Dalian και στην Qingdao συνδέονταν με την ψυχρή αλυσίδα και ότι ο ιός είχε εντοπιστεί σε εισαγόμενα προϊόντα και συσκευασίες τον περασμένο χρόνο.

 

Δειτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Πηγή: foreignaffairs.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text