Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Διαβάσαμε - Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Την έναρξη προγραμμάτων κατάρτισης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, έως το φθινόπωρο προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της ριζικής μεταρρύθμισης για τον εκσυγχρονισμό της κατάρτισης, που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που ζητάει η αγορά εργασίας, όπως είναι για παράδειγμα οι ψηφιακές, αλλά και σε κλάδους που έχουν ανάγκη την ψηφιακή αναβάθμιση, όπως είναι ο τουρισμός και το λιανεμπόριο. Η συγκεκριμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας που εντάχθηκε στο σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προωθεί γενικότερα επενδύσεις στην κατάρτιση και την επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού, με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες. Διαβάστε εδώ.

 

Πυρετώδεις είναι οι σχεδιασμοί στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την περαιτέρω επιτάχυνση δράσεων και μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο βηματισμός που θα ακολουθήσει το υπουργείο σχετικά με μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση του επιχειρείν και την υποστήριξη των επενδύσεων αποτυπώνονται στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε αυτό, «οι μεταρρυθμίσεις, θα συνεισφέρουν και αυτές, στην άνοδο του ΑΕΠ τα επόμενα πέντε χρόνια, μέσα από διάφορα κανάλια, όπως η αύξηση των εξαγωγών». (εδώ)

 

“Είναι ένας θεμελιώδης οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός”, υποστηρίζει η κυβέρνηση. H ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, κυρίως μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», ο εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα απορροφήσουν τη μερίδα του λέοντος από τον προϋπολογισμό του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που παρουσίασε η κυβέρνηση και θα υποβάλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Απριλίου. Το σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί με τα 18,2 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων και τα 12,7 δισ. των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα συμπληρωθεί από ιδιωτικά κεφάλαια για να κινητοποιήσει συνολικά 57,4 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει μία λίστα 170 έργων και μεταρρυθμίσεων που απαντούν σε πλήθος αναγκών της ελληνικής οικονομίας. (εδώ)

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, δήλωσε: «Για μία ακόμη φορά πρέπει να επισημάνουμε ότι κάθε μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των επιχειρήσεων από την πανδημία μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα θα συμβάλλουν στο να διατηρηθούν στη ζωή οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω του πεντάμηνου lockdown, χωρίς βεβαίως να δίνουν οριστική λύση στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων. (εδώ)

 

Τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις στην ιστορία της αναμένεται να ανακοινώσει η Κρι Κρι το 2020, ενώ η μετοχή έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή της στο ΧΑ. Σαν να μην υπήρχε η κρίση της πανδημίας συνεχίζει την επιχειρηματική της πορεία η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία, που αναμένεται να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα οικονομικά αποτελέσματα – ρεκόρ για το 2020, κάτι που βρίσκει αντανάκλαση και στη μετοχή της, η οποία έκλεισε την Παρασκευή 2/4 στα 7,70 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή της στο ΧΑ, το 2003. Το 2020 ήταν ένα έτος – ρεκόρ για την εταιρία, κάτι που θα φανεί στα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν προσεχώς. (εδώ)

 

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην ιστορία, οι παραχωρήσεις της Εγνατίας οδού, μπορεί να φτάσει με όρους τιμήματος το 1,2 δισεκ. ευρώ ή και περισσότερα. To 1,2 δισεκ. κατανέμεται σε 800 εκατ. επενδύσεις για την κατασκευή και 500 εκατ. τίμημα για το δημόσιο για την παραχώρηση. Είναι αδιανόητο μια τράπεζα να δανειοδοτεί με ένα μηχανισμό χρηματοδότησης με 800 εκατ. τον Ελλάκτωρ για την κατασκευή και εκμετάλλευση της παραχώρησης της Εγνατίας οδού εκατοντάδων χιλιομέτρων και ο Άκτωρ τελικά να αποτυγχάνει να κατέλθει στην διαγωνιστική διαδικασία. (εδώ)

 

Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, βάσει των υποχρεώσεων του από 28.02.2019 Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 200.000.000 ευρώ, ότι κατόπιν επαναξιολόγησης από την εταιρία ICAP A.E., διατηρήθηκε η διαβάθμιση ΒΒ, όσον αφορά στην πιστοληπτική της ικανότητα, ενώ το outlook τέθηκε υπό παρακολούθηση.. (εδώ)

 

Η εταιρία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, γνωστοποιεί τα ακόλουθα: Την 02.04.2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρίας, με ηλεκτρονικά μέσα, για την συζήτηση και λήψη απόφασης επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Η εν λόγω Συνέλευση ανεβλήθη. Ημέρα συνέχισης της συνεδρίασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, κατόπιν του ανωτέρω αιτήματος, ορίστηκε η Πέμπτη 22.04.2021 και ώρα 11:00 π.μ. με τον ίδιο τρόπο και με τα αυτά θέματα της ημερήσιας διάταξης. Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.

 

Τον οδικό χάρτη αποεπένδυσης του δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες έχει ήδη ξεκινήσει να συντάσσει η κυβέρνηση και προσεχώς σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τις τράπεζες θα συμφωνηθεί ένα πλαίσιο παρεμβάσεων, ένα χρονοδιάγραμμα αλλά και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Για να μπορέσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτόν τον οδικό χάρτη θα πρέπει 1) Να έχει τοποθετηθεί νέος διευθύνων σύμβουλος στο ΤΧΣ ο οποίος θα πρέπει να έχει γνώση επενδυτικής τραπεζικής. Προσεχώς θα ληφθούν αποφάσεις από την αρμόδια επιτροπή. 2)Να διασφαλιστεί ότι κάθε φορά που αποχωρεί ή μειώνει ποσοστά το ΤΧΣ στις τράπεζες έχει επιτευχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 3)Το ΤΧΣ κατέχει το 61,35% των μετοχών της Πειραιώς που μετά την αύξηση κεφαλαίου με δημόσια προσφορά θα μειωθεί στο 32% κάτω της καταστατικής μειοψηφίας. Κατέχει το 1,4% της Eurobank, το 10,98% της Alpha bank και το 40,3% της Εθνικής τράπεζας. Διαβάστε εδώ.

 

Η δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών της Ρωσίας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό του επταμήνου τον Μάρτιο, κυρίως χάρη στην αύξηση των νέων παραγγελιών και της ισχυρότερης πελατειακής ζήτησης. Ο ΡΜΙ της Markit σημείωσε άνοδο στις 55,8 μονάδες τον Μάρτιο από τις 52,2 μονάδες τον Φεβρουάριο, υψηλότερα από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση. Δείτε εδώ.

 

O πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές, συνολικού ύψους 2 τρισ. δολαρίων και ετοιμάζεται να ανακοινώσει και το επόμενο πρόγραμμά του, που αφορά σε δαπάνες 1 τρισ. δολαρίων για τη στήριξη των βρεφικών και νηπιακών σταθμών, την εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία. Λίγες ημέρες πριν, είχε περάσει από το Κογκρέσο το έκτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας ύψους 1,9 τρις. δολαρίων, που ανεβάζει το συνολικό ποσό της στήριξης εν μέσω κορωνοϊού σε 5 τρις. δολάρια. Συνολικά, τα κεφάλαια που κινητοποιούν οι ΗΠΑ πλησιάζουν τα 8 τρισ. δολάρια. Tα πακέτα Μπάιντεν δεν έχουν μόνο οικονομική στόχευση, αλλά εντάσσονται στο ευρύτερο γεωπολιτικό σχέδιο των ΗΠΑ, κεντρικό στοιχείο του οποίου είναι ο ανταγωνισμός με την Κίνα. Διαβάστε εδώ.

 

Σε αυτό το καλοκαίρι ποντάρουν και οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, που αν και πληγωμένες βαθύτατα από την πανδημία, αυξάνουν συνεχώς τις πτήσεις σε ελληνικούς προορισμούς ελπίζοντας ότι ο ιός δεν θα ανατρέψει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για άνοιγμα του τουρισμού. Η χώρα μας έχει ήδη κλείσει τουριστικές συμφωνίες με το Ισραήλ και τη Σερβία και διαπραγματεύεται και με άλλες χώρες, όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν. Στόχος είναι να ανοίξει ο τουρισμός στις 14 Μαΐου ή και ακόμη νωρίτερα και να προσελκύσουμε περίπου 15 εκατομμύρια τουρίστες και το ήμισυ των εισπράξεων που είχαμε το 2019. Μία τέτοια επίδοση θα ήταν αισθητά καλύτερη από την περσινή, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Οι αργοί ρυθμοί των εμβολιασμών στην Ε.Ε. και τα ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά για το πώς ακριβώς θα αξιοποιηθεί το ψηφιακό διαβατήριο υγείας θέτουν σε κίνδυνο και αυτή την τουριστική σεζόν. Διαβάστε εδώ.

 

Η ιαπωνική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών διεύρυνε την πτώση τον Μάρτιο καθώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν πλήρως στις επιπτώσεις της πανδημίας. Ωστόσο ο ρυθμός της επιβράδυνσης είναι ο χαμηλότερος από τον Ιανουάριο του 2020. Ορισμένες επιχειρήσεις ανέφεραν ότι η χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό που επιβλήθηκαν από τις αρχές Ιανουαρίου για το Τόκιο και άλλες περιοχές, οδήγησαν σε μια μέτρια ανάκαμψη της ζήτησης. Ο μεταποιητικός ΡΜΙ της Jibun Bank Japan, ενισχύθηκε στις 48,3 μονάδες από τις 46,3 μονάδες του προηγούμενου μήνα και τα προκαταρκτικά στοιχεία των 46,5 μονάδων. (εδώ)

 

Την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για έναν μίνιμουμ εταιρικό φορολογικό συντελεστή ο οποίος να έχει παγκόσμια καθολικότητα αναμένεται να αναπτύξει την 5 Απριλίου η υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg. Τα όσα θα αναφέρει η κ. Γέλεν, τα οποία μετέδωσε νωρίτερα και το δίκτυο Axios, αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας να σταματήσουν οι επιχειρήσεις να αναζητούν συνεχώς νέες έδρες και "παραθυράκια" προκειμένου να μειώνουν τους φόρους τους οποίους πληρώνουν επί των κερδών τους. Ειδικά όσον αφορά τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ο Μπάιντεν σκοπεύει να τους ζητήσει να πληρώσουν με αύξηση των φορολογικών συντελεστών ένα μέρος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ύψους 2,25 τρισ. δολ. στις ομοσπονδιακές υποδομές των ΗΠΑ. (εδώ)

 

Άνω του 16% «σκαρφάλωσε» τον Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία -για πρώτη φορά μετά τα μέσα του 2019- εξέλιξη η οποία ασκεί περαιτέρω πιέσεις στον νέο κεντρικό τραπεζίτη, Σαχάπ Καβτσιόγλου, για διατήρηση της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής του προκατόχου του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γειτονικής χώρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 16,19% τον Μάρτιο έναντι 15,61% τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν άνοδο στο 16,11%. Αποτέλεσμα είναι ότι ο πληθωρισμός υπερβαίνει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος ανέρχεται στο 5%, για τουλάχιστον τέσσερα συναπτά χρόνια, γεγονός άκρως ανησυχητικό για την οικονομία της Τουρκίας. Διαβάστε εδώ.

 

Το στοίχημα του Έλον Μασκ σε Κίνα και Ευρώπη αρχίζει να αποδίδει. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Tesla για τις παραδόσεις- ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του έτους. Είναι σαφές πως η αμερικανική εταιρία ηλεκτρικών οχημάτων στηρίζεται ολοένα και περισσότερο στις διεθνείς της δραστηριότητες, ανεβάζοντας παραγωγή και πωλήσεις. Το πρώτο τρίμηνο πούλησε 184.800 οχήματα παγκοσμίως, περνώντας με άνεση τον πήχη των 169.850 οχημάτων που προέβλεπαν αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση στο Bloomberg. (εδώ)

 

Με την Ευρώπη να αναμένεται να ηγηθεί του πλανήτη στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είναι φυσικό να κάνει αγώνα δρόμου για να δημιουργήσει από το μηδέν μία δική της αλυσίδα τροφοδοσίας μπαταριών. Αφού στηρίζεται εδώ και χρόνια για την κατασκευή των μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ξένες εταιρείες, η Ευρώπη θέλει πλέον να αποκτήσει τη δική της κατασκευάστρια εταιρεία. Οι υποψήφιοι κατασκευαστές εμφανίζονται στη σκανδιναβική περιοχή, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για να σταματήσουν την κυριαρχία της κινεζικής Contemporary Amperex Technology Co και της νοτιοκορεατικής LG Energy Solution. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text