Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Deutsche Telekom-COSMOTE-Ericsson: Αξιοποιούν συχνότητες πάνω από τα 100GHz για 5G backhaul

Deutsche Telekom-COSMOTE-Ericsson: Αξιοποιούν συχνότητες πάνω από τα 100GHz για 5G backhaul

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Ericsson, η Deutsche Telekom και η Cosmote έχουν μακρά, κοινή ιστορία στην καινοτομία σε ό,τι αφορά τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών και τα ασύρματα δίκτυα backhaul για την εξυπηρέτηση τεχνολογιών 3G, 4G και 5G

Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από το Mobile Backhaul Service Center της Deutsche Telekom στις εγκαταστάσεις της Cosmote στην Αθήνα, αποδείχθηκε η δυνατότητα χρήσης συχνοτήτων πάνω από τα 100 GHz, όπως της ζώνης W, για χωρητικότητες ασύρματων δικτύων backhaul πολλών gigabit, που θα χρησιμοποιηθούν στις τεχνολογίες 5G και 6G.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των Ericsson και Deutsche Telekom, οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της τεχνολογίας 5G για χωρητικότητα, αφορούν και το δίκτυο μετάδοσης. Τα δίκτυα κινητής έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν υψηλότερες συχνότητες (π.χ. 26 GHz και 28 GHz) για να προσφέρουν περισσότερη χωρητικότητα στην πρόσβαση, δηλ. στους σταθμούς βάσης. Κάτι αντίστοιχο διερευνάται και για τα δίκτυα μετάδοσης όπου δοκιμάστηκε η χρήση υψηλότερων συχνοτήτων με μεγαλύτερο εύρος φάσματος, ώστε να υποστηρίξουν ακόμα μεγαλύτερες χωρητικότητες. Σήμερα, τα ασύρματα δίκτυα backhaul χρησιμοποιούν συχνότητες από 4 GHz έως 80 GHz για την κάλυψη των απαιτήσεων μετάδοσης της τεχνολογίας 5G.

Η δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες πέτυχε, για πρώτη φορά, μία ασύρματη ζεύξη στην W-Band και σε εύρος απόστασης 1,5 χλμ., με διαθεσιμότητα υψηλότατου βαθμού όπως απαιτείται για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, χρησιμοποιώντας πρωτότυπο εξοπλισμό που δεν είναι ακόμη εμπορικά διαθέσιμος. Αυτή η ζεύξη στην W-Band εγκαταστάθηκε παράλληλα με ένα δεύτερο hop, επίσης απόστασης 1,5 χλμ., στην E-Band, ούτως ώστε να αποδειχθεί ότι η W-Band έχει παρόμοια απόδοση μακράς διάρκειας με μία ζώνη συχνοτήτων που ήδη χρησιμοποιείται σε εμπορικά δίκτυα. Η δοκιμή κατέγραψε ταχύτητες 5,7 Gbps σε απόσταση 1,5 χλμ., ενώ μπορεί να φτάσει και τα 10 Gbps σε ζεύξη απόστασης άνω του 1 χλμ.

Το αποτέλεσμα αυτό καταδεικνύει ότι η απόδοση της W-Band (92GHz-114GHz) κινείται στα ίδια επίπεδα με αυτή της E-Band (70/80GHz), η οποία αποτελεί σήμερα την μόνη ζώνη συχνοτήτων που υποστηρίζει χωρητικότητες ασύρματου δικτύου οπισθόζευξης 10 Gbps, για τεχνολογίες 4G και 5G. Η χρήση της ζώνης W αναμένεται να προσθέσει περισσότερο ανεκμετάλλευτο μέχρι σήμερα φάσμα, το οποίο χρειάζεται για την επίτευξη ασύρματων ζεύξεων υψηλών χωρητικοτήτων.

Η Ericsson, η Deutsche Telekom και η Cosmote έχουν μακρά, κοινή ιστορία στην καινοτομία σε ό,τι αφορά τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών και τα ασύρματα δίκτυα backhaul για την εξυπηρέτηση τεχνολογιών 3G, 4G και 5G. Η Ericsson πραγματοποιεί έρευνα επάνω στην τεχνολογία των ραδιοσυστημάτων υψηλής χωρητικότητας πάνω από τη ζώνη των 70/80GHz για περισσότερο από μια δεκαετία.

 

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text