Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Διαβάσαμε - Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 4% του ΑΕΠ, προβλέπουν για φέτος τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας όσο και οι διεθνείς οργανισμοί που παρακολουθούν την οικονομία, παρά το γεγονός το γεγονός ότι κρίση από την πανδημία του κορονοϊού, κάλυψε όλο το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σημείο αναφοράς στη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας θα είναι η ορθή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης τόσο δε σε ό,τι αφορά τα έργα, όσο και το πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Διαβάστε εδώ.

 

Ξεκινά από σε τεχνικό επίπεδο, η 10η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 644 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν στα χαρτοφυλάκια τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες. Το βασικό θέμα της αξιολόγησης θα είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων με βάση τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη συμφωνηθεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης από τις ελληνικές αρχές. Η πρώτη από αυτές είναι η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου. (εδώ)

 

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις ποινές, τους ελέγχους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των ενισχύσεων του προγράμματος «Γέφυρα 2». «Πότε χάνεται η κρατική επιδότηση στις δόσεις των δανείων; Πότε θα διακόπτεται η κρατική ενίσχυση και πότε το δημόσιο θα ζητά πίσω τα χρήματα του; Για ποιο διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος θα ελέγχεται ο δανειολήπτης; Τι ισχύει για τους οφειλέτες και τους εγγυητές»; Το νέο πρόγραμμα φιλοδοξεί να αποτελέσει «σωσίβιο» για 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφού επιδοτεί ακόμα και τα «κόκκινα» καταγγελλόμενα δάνεια με μηνιαίες ενδύσεις της 2.500 ευρώ. Διαβάστε εδώ.

 

Τις στενές οικονομικές σχέσεις, τόσο σε όρους εμπορίου όσο και επενδύσεων, μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας και τη συμβολή τους στην εγχώρια οικονομία αποτυπώνει μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΓΕΒΕ). (εδώ)

 

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται περίπου στα 30 δισ. ευρώ και επαρκούν για επέκταση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για ένα χρονικό διάστημα, εάν κι εφόσον απαιτηθεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ αναφέρθηκε και στα δύο σενάρια για την πορεία της οικονομίας. «H ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά αντέχουν, γιατί κάναμε μια νοικοκυρεμένη χρήση του ταμείου της χώρας ενισχύοντας το συστηματικά με επιτυχημένες εκδόσεις χρέους. Τα 7,5 δισ. ευρώ ως μέτρα στήριξης για τους πολίτες, πλέον έχουν γίνει τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ», ανέφερε. (εδώ)

 

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε: «Έχουμε μεγάλο επενδυτικό κενό, έχουμε μεγάλο έλλειμμα επενδύσεων. Είμαστε πολύ πίσω». Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε τον κύκλο της ενημερωτικής συζήτησης στη Βουλή επί του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στοιχειοθέτησε τον στρατηγικό σχεδιασμό προκειμένου οι πόροι του Προγράμματος να γίνουν κινητήριος μοχλός για την Οικονομία, την Ανάπτυξη. Ο υπουργός υπογράμμισε ωστόσο ότι «αν αντιστρέψουμε το επενδυτικό κενό, το μέλλον της χώρας είναι λαμπρό». Το Πρόγραμμα "Ελλάδα 2.0", συζητείται ενώπιον τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών, Οικονομικών, Παραγωγής & Εμπορίου και της ειδικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την έναρξη της συνεδρίασης, υπογράμμισαν ότι δεν προηγήθηκε η αναγκαία διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς και ότι το σχέδιο υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερήμην τους. (εδώ)

 

Τα όλο και χαμηλότερα επιτόκια χορηγήσεων μειώνουν περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης των εταιριών, πολλές εκ των οποίων αυξάνουν τον δανεισμό τους με στόχο να προχωρήσουν σε παραγωγικές επενδύσεις. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της χρηματοδότησης μεταβάλλουν πλέον τη στρατηγική πολλών εισηγμένων εταιριών, αλλάζοντας έτσι το δόγμα της προηγούμενης δεκαετίας που αποσκοπούσε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ταχύτερη απομόχλευση των ισολογισμών. Την όλη κατάσταση περιγράφει παραστατικά οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρίας. Διαβάστε εδώ.

 

Δύο μεγάλες ξένες εταιρίες κρουαζιέρας, ο ελληνικός όμιλος ΑΒΙΑΡΕΠΣ, συμφερόντων του ομίλου Γ. Γρύλου, ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι, η ακτοπλοϊκή Attica Group και η ΓΕΚ Τέρνα αναφέρονται μεταξύ των δυνητικών ενδιαφερομένων για την εξαγορά του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Είναι ο τέταρτος διαγωνισμός για περιφερειακό λιμάνι και ο εκτός εάν προσμετρηθούν και οι ιδιωτικοποιήσεις του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που διακινήθηκαν τα προηγούμενα έτη, η διαγωνιστική διαδικασία για το λιμάνι του Ηρακλείου αφορά την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Υπενθυμίζεται ότι στον Οργανισμό λιμένος Ηρακλείου έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμανιού. (εδώ)

 

Η ΕΥΔΑΠ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι από τις αρχές του Απριλίου, τέθηκε σε εφαρμογή η νέα οργανωτική δομή της Εταιρίας. Η νέα οργανωτική δομή έχει προκύψει μετά από ανάλυση των σύγχρονων εταιρικών απαιτήσεων και θέτει στο επίκεντρό της την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Εταιρίας, καθώς και τον μετασχηματισμό της σε ένα σύγχρονο και αποδοτικό οργανισμό, με επίκεντρο τον πελάτη και την ανάπτυξη σχέσεων με αυτόν, προς όφελος της Εταιρίας. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα κατά τη διάρκεια του γεμάτου προκλήσεις 2020 και στοχεύουν στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, τονίζοντας την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην αντιμετώπιση της "κληρονομιάς" των NPEs. Η DBRS θεωρεί ότι οι πρόσφατες εκδόσεις τίτλων Tier 2 και οι κεφαλαιακές ενέργειες θα επιτρέψουν στις τράπεζες να απορροφήσουν τον αντίκτυπο των πρόσθετων πωλήσεων NPE. Ωστόσο, εξωτερικοί παράγοντες όπως η όρεξη των επενδυτών και το μακροοικονομικό περιβάλλον θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των τραπεζών. Διαβάστε εδώ.

 

Λίγο καιρό προτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάψει το «πράσινο φως» για τον Ηρακλή ΙΙ, οι εκπρόσωποι των εταιριών διαχείρισης ζητούν ελαστικότερους όρους προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη συγκυρία. Με το νέο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικής εγγύησης οι τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια τους κατά περίπου 30 δισ.ευρώ, φέροντας έτσι το σχετικό δείκτη κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε. Στην τελευταία τηλεδιάσκεψή τους με τον υφυπουργό Οικονομικών, οι Servicers υπέβαλαν μια σειρά προτάσεις για τη βελτίωση των όρων συμμετοχής τους στον «Ηρακλή ΙΙ» αρκετές από τις οποίες το οικονομικό επιτελείο θα ενσωματώσει στον νέο νόμο. (εδώ)

 

Η Πειραιώς θα έχει αποτίμηση χαμηλότερη από την Εθνική τράπεζα και σε απόλυτα μεγέθη και σε όρους P/BV που είναι η ορθολογική σύγκριση. Σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία των επενδυτών έχει κατανοήσει τα δεδομένα της δημόσιας προσφοράς στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ. Το βασικό ερώτημα που απασχολεί την επενδυτική κοινότητα δεν είναι προφανώς η κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς αλλά το πώς θα συμπεριφερθεί η μετοχή της τράπεζας μετά την αύξηση. Διαβάστε εδώ.

 

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Sentix στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2018, χάρη στη βελτιωμένη εικόνα της τρέχουσας κατάστασης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν. Ο δείκτης του ινστιτούτου Sentix για την ευρωζώνη βελτιώθηκε στις 13,1 από τις 5,0 μονάδες τον Μάρτιο, ενώ οικονομολόγοι και αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 7,5. (εδώ)

 

Στο 8,3% διαμορφώθηκε το εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ποσοστό ανεργίας στις χώρες της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat για τον Φεβρουάριο του 2021. Η συγκεκριμένη επίδοση αποδείχθηκε αυξημένη σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 (7,3%), αλλά και αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 (8,3%). Την ίδια ώρα, η ετήσια ανεργία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίστηκε σε 7,5% έναντι 6,5% τον Φεβρουάριο του 2020 και 7,5% τον Ιανουάριο του 2021. Διαβάστε εδώ.

 

Οι αγορές έχουν υποτιμήσει το ρυθμό με τον οποίο θα βελτιωθούν τόσο η υγειονομική κατάσταση όσο και η οικονομική δραστηριότητα στο υπόλοιπο του 2021 στην Ευρώπη, τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius, σε τελευταία ανάλυσή του. Η Goldman περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 5,1% στην Ευρωζώνη φέτος, έναντι 4,4% που προβλέπουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις και τονίζει ότι οι απόψεις της αγοράς θα συγκλίνουν με τις δικές της τους επόμενους μήνες. (εδώ)

 

Οι χώρες καλούνται να πληρώσουν το οικονομικό τίμημα για την αποτυχία ελέγχου του Covid-19. Οι διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται τα εμβολιαστικά προγράμματα των χωρών ανά τον πλανήτη από τη μία και οι αναζωπυρώσεις του κορωνοϊού σε ορισμένες χώρες από την άλλη, περιορίζουν την πιθανότητα μιας συντονισμένης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία. Οι εμβολιασμοί και το νέο κύμα οδηγούν σε «έντονα αποκλίνουσες προοπτικές ανάπτυξης», όπως υποστηρίζει έρευνα για λογαριασμό των Financial Times. Ο κύριος μοχλός που θα κρίνει την οικονομική ανάπτυξη το 2021 είναι πιθανό να είναι η ικανότητα ελέγχου του ιού, σύμφωνα με τον δείκτη Brookings-FT, ο οποίος προβλέπει ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα ξεπεράσουν τις αναδυόμενες αγορές σε ανάπτυξη, στους χρηματοοικονομικούς δείκτες και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών τους επόμενους μήνες. (εδώ)

 

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκε πέρυσι η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χάρη στις τεράστιες επενδύσεις που έχουν κάνει η Κίνα και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Irena). Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - κυρίως με τη μορφή αιολικής και ηλιακής ενέργειας - αντιπροσώπευαν το 82% των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2020, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Irena Φρανσέσκο Λα Κάμερα. Η Κίνα πρόσθεσε 136 γιγαβάτ στην παραγωγή της, περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου και ποσότητα αντίστοιχη με τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας. «Τα νούμερα είναι άκρως αντιπροσωπευτικά», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Irena. (εδώ)

 

Σε υψηλό τριών μηνών διαμορφώθηκε ο ΡΜΙ υπηρεσιών στην Κίνα τον Μάρτιο, καθώς μειώθηκαν τα κρούσματα του κορονοϊού τον χειμώνα. Ο PMI υπηρεσιών της Caixin σημείωσε άνοδο στις 54,3 μονάδες τον Μάρτιο έναντι του χαμηλού 10 μηνών του Φεβρουαρίου των 51,5 μονάδων, ανέφερε η Caixin και η IHS Markit. Οι συνολικές νέες παραγγελίες, κυρίως λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης, αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό του τριμήνου. Στο μεταξύ, ο υποδείκτης των νέων παραγγελιών για εξαγωγές παρέμεινε σε επίπεδο ύφεσης (κάτω από τις 50 μονάδες) για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η πανδημία συνέχισε να πιέζει τις παραγγελίες του εξωτερικού. (εδώ)

 

Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας UBS εκτιμούν ότι τουλάχιστον 80.000 καταστήματα θα κλείσουν στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια, λόγω της στροφής στο ηλεκτρονικό εμπόριο, παρά το γεγονός ότι το λιανικό εμπόριο στις ΗΠΑ επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς, «Εκτιμούμε ότι 80.000 καταστήματα θα κλείσουν έως το 2026 στη βασική μας υπόθεση», αναφέρει η έκθεση. Το χειρότερο σενάριο αναφέρεται σε 150.000 καταστήματα. Η «κληρονομιά» του κορονοϊού στο λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με την UBS, είναι η προτίμηση για τις διαδικτυακές αγορές, οι οποίες εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το μερίδιο αγοράς του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου στο αυξήθηκε από 14% το 2019 σε 18% το 2020, σύμφωνα πάντα με την UBS. (εδώ)

 

Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, είδε την περιουσία του να εκτινάσσεται εκ νέου, ως απόρροια του ρεκόρ που σημείωσαν οι παραδόσεις οχημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η μετοχή της Tesla σημείωσε άνοδο άνω του 4% τη Δευτέρα 5/4, αυξάνοντας την καθαρή περιουσία του Μασκ κατά 6 δισ. δολάρια, στα 169,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes. Ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων, ωστόσο, παραμένει ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, καθώς τον ξεπερνά μόνο ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, με καθαρή περιουσία ύψους 188,6 δισ. δολαρίων. (εδώ)

 

Μια σημαντική δικαστική νίκη πέτυχε η Google, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι η χρήση του πηγαίου κώδικα της Oracle Corp για την ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος Android - που χρησιμοποιείται στα περισσότερα smartphone παγκοσμίως - δεν παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Με ψήφους 6 υπέρ έναντι 2 κατά, οι δικαστές ανέτρεψαν την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου το οποίο είχε κρίνει υπέρ της Oracle. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text