Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Διαβάσαμε - Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Η εφαρμογή των προγραμμάτων εμβολιασμού αναμένεται να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στα νοικοκυριά, προϋπόθεση απαραίτητη ώστε να μετατραπεί μέρος της παρατηρούμενης αύξησης των καταθέσεων σε καταναλωτική ή επενδυτική δαπάνη, τουλάχιστον για τα πιο οικονομικά εύρωστα νοικοκυριά. Παράλληλα, μέρος αυτών ενδεχομένως να κατευθυνθεί και στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων, όταν αρθεί η αναστολή πληρωμών των ευάλωτων νοικοκυριών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Διαβάστε εδώ.

 

Παρά τη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του προγράμματος Ηρακλή, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη, σε σχέση με το σύνολο των χορηγήσεων. Ίσως, το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η διάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς σχεδόν το 80% είναι αβέβαιης είσπραξης και καταγγελθέντες απαιτήσεις. Επίσης, σύμφωνα με την Έκθεση για το 2020 του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, τα ήδη καταγγελθέντα ανέρχονται σε 23,6 δισ. ευρώ (49,7% των μη εξυπηρετούμενων) και τα αβέβαιης είσπραξης σε 13,9 δισ. ευρώ (29,2%). Εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος, αν όχι το μεγαλύτερο αυτών, θα οδηγηθεί στις διατάξεις του νέου πτωχευτικού νόμου. (εδώ)

 

Σε 10 δισ. ανέρχεται το ποσό που χάθηκε από το εμπόριο το 2020, με τους εμπόρους να εκτιμούν ότι η κρίση δεν θα ξεπεραστεί εύκολα και ότι δεν θα είναι σε σχήμα V. Παράλληλα, φαίνεται ότι η πανδημία ενίσχυσε τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, αφού, όπως αναφέρεται στην 20η ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ για το 2020, οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου αύξησαν το μερίδιό τους, έναντι των μικρότερων. Σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, η πανδημία συνιστά ιδιαίτερη απειλή για τις εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς το 88% αυτών θεωρεί πως ο Covid-19 θα επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο εργασιών, με το 56% των επιχειρήσεων να εκτιμά πως η πτώση του κύκλου εργασιών θα υπερβεί το 40%. (εδώ)

 

Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί σε σημαντικό βαθμό στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ωστόσο θα ανακάμψει στο δεύτερο και στη συνέχεια θα «απογειωθεί» στα δύο τελευταία, προβλέπει η ING στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της. Ειδικότερα, η ING βλέπει μείωση κατά 9% του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση και το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, στη χειρότερη επίδοση της ευρωζώνης μετά την παράταση του lockdown. Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο αναμένει από την ελληνική οικονομία να ανακάμψει και να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 6,7% σε ετήσια βάση. (εδώ)

 

Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, κατά το μήνα Φεβρουάριο 2021 ανήλθε στο ποσό των 4.022,2 εκατ. ευρώ έναντι 4.362,6 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020 παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 7,8%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά το μήνα Φεβρουάριο 2021 παρουσίασε μείωση κατά 173,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 5,1%, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία κατά το μήνα Φεβρουάριο 2021 παρουσίασε μείωση κατά 168,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 5,0%, σε σχέση με τον μήνα Φεβρουάριο 2020. Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

 

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV αυξήθηκε τον Μάρτιο του 2021 φτάνοντας το 25,97% στις 31/3/2021 από 23,86% στις 26/2/2021 (Βλ. Διάγραμμα 2). Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,94%. Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2021 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη έφτασε στο 25,35% από 23,71% τον Φεβρουάριο του 2021. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς. Δείτε το δελτίο τύπου ΚΕΠΕ εδώ.

 

Η PREMIA PROPERTIES ανακοινώνει την απόκτηση ακινήτου αποθηκών το οποίο βρίσκεται στον Ασπρόπυργο Αττικής (περιοχή Λάκκα). Το ακίνητο έχει εμβαδόν 9.443 τ.μ. επί οικοπέδου επιφάνειας 22.995 τ.μ. και είναι μισθωμένο στην εταιρία ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ Α.Ε. μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης η οποία λήγει το 2029. Το τίμημα εξαγοράς ανήλθε σε € 5.000.000 με μικτή αρχική απόδοση (initial gross yield) 8,2%. Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.

 

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε., ανακοινώνει ότι η αξιολόγηση της πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ έχει ολοκληρωθεί. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε την αξιολόγηση των συμμετεχόντων. Δείτε την ανακοίνωση εδώ.

 

Θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ οι απαιτήσεις της ΕΥΔΑΠ Παγίων για το κόστος του ακατέργαστου νερού για τα έτη 2013-2020 ενώ το μεσοσταθμικό κόστος για την τιμολόγηση νερού από εδώ και μπρος, θα διαμορφωθεί, κατά πληροφορίες, στα επίπεδα των 28 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τους όρους της νέας 20ετούς σύμβασης παραχώρησης μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του ελληνικού Δημοσίου, με την οποία ξεκαθαρίζει το επενδυτικό περιβάλλον για την ΕΥΔΑΠ για τα επόμενα χρόνια και αποσαφηνίζονται πλήρως οι υποχρεώσεις της κάθε πλευράς και οι όροι τιμολόγησης. (εδώ)

 

Η επενδυτική εταιρία Farallon κρατά μέσω της Aiolos το 18% των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ως ενέχυρο για δάνειο που χορήγησε σε Μπάκο - Καϋμενάκη. Ποιο μήνυμα στέλνει στο fund η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Σαφές μήνυμα προς την αμερικανική επενδυτική εταιρία Farallon που είχε δανείσει τους αδελφούς Καλλιτσάντση όταν έδιναν τη μάχη για τον έλεγχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τώρα έχει δανείσει τους εφοπλιστές Δημ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη, έστειλε η ολλανδική Reggeborgh. «Αν δεν στηρίξετε στη γενική συνέλευση, στις 22 Απριλίου, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τότε μπορεί να καταρρεύσει ο όμιλος και να χάσετε τα λεφτά σας» (εδώ)

 

JUMBO: Ενημέρωση Μετόχων για την πορεία των πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι πωλήσεις του Ομίλου, τον Μάρτιο 2021, κατέγραψαν αύξηση κατά περίπου +24% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές απώλειες τζίρου, για το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς εκτιμώνται στο -11%, από -19% κατά το πρώτο δίμηνο 2021. Δείτε την ανακοίνωση εδώ.

 

Το 2020, αποτέλεσε για τον Όμιλο Ευρωπαϊκή Πίστη μία αποτελεσματική χρονιά σε λειτουργικό επίπεδο, με το θετικό πρόσημο να κυριαρχεί στις μεταβολές του συνόλου των οικονομικών μεγεθών. Η Διοίκηση του Ομίλου παρουσίασε σε ζωντανή Συνέντευξη Τύπου, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τη σημαντική άνοδο σε όλους τους οικονομικούς δείκτες για το 2020. Σημείωσε αύξηση 10,6% στα κέρδη προ φόρων, τα οποία ανήλθαν σε 24,8 εκ. ευρώ, από 22,4 εκ. ευρώ το 2019. Αύξηση των συνολικών εσόδων του Ομίλου κατά 5,1%, στα 236,8 εκ. ευρώ. Δείτε εδώ.

 

Προχωρά από την Mytilineos η κατασκευή της μονάδας ηλεκτρισμού στο Τομπρούκ της Λιβύης. Τα ενεργειακά project ελληνικού ενδιαφέροντος στη Λιβύη, με χαρακτηριστικό εκείνο της μονάδας ηλεκτρισμού που αναπτύσσει η Mytilineos στο Τομπρούκ, συζητήθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Τρίπολη. (εδώ)

 

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που καταθέσαμε στην Κομισιόν προκειμένου να απορροφήσουμε τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, το διατρέχει η θέληση για ριζική αλλαγή του κράτους και του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν απλά από τις πρώτες χώρες που κατέθεσαν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα προκειμένου να απορροφήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά αυτό το πρόγραμμα έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από την Κομισιόν. Σήμερα θα τολμήσουμε να πούμε ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να πάρει τη θέση της δίπλα στις ανεπτυγμένες χώρες. Τι σημαίνει αυτό για τον καθρέπτη του οικονομικού γίγνεσθαι της χώρα μας, το ελληνικό χρηματιστήριο; Διαβάστε εδώ.

 

Πρόβλεψη για να περιληφθούν τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας στο πρόγραμμα Ηρακλής έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, το οποίο, μάλιστα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για νέα επέκταση των τιτλοποιήσεων εάν αυτό χρειαστεί, πέρα από το 2022. Μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τις τέσσερις συστημικές ανέρχεται σε περίπου 18,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 δισ. αφορούν στην Τράπεζα Πειραιώς και το μικρότερο κομμάτι ύψους 1,5 δισ. ευρώ την Εθνική Τράπεζα. Στο επίπεδο των 3 δισ. ευρώ κυμαίνονται οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις από Alpha Bank και Eurobank. (εδώ)

 

Η προνομιακή κατανομή θα εκτείνεται τόσο στους ιδιώτες, μη ειδικούς επενδυτές, όσο και στους ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην Ελληνική Προσφορά, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Τα οφέλη του σχεδίου Sunrise.«Η διοίκηση της Εταιρίας προτίθεται να προτείνει στα αρμόδια εταιρικά όργανα την υιοθέτηση συστήματος προνομιακής κατανομής νέων μετοχών, μέσω του οποίου οι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα εγγράφονται στην αύξηση μέσω της Ελληνικής Προσφοράς θα έχουν προτιμησιακή μεταχείριση», ξεκαθάρισε ο Χρήστος Μεγάλου. (εδώ)

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο της έγκυρης πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού και των μετόχων της ειδικότερα, σύμφωνα με το ν. 3556/2007 και τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανακοινώνει τα ακόλουθα: Η 88η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε την 6η Απριλίου 2021, αποφάσισε μεταξύ άλλων, τη διανομή μερίσματος ευρώ 0,6720 ανά μετοχή για τη χρήση 2020 επί του οποίου θα γίνει παρακράτηση φόρου με συντελεστή 5%, σύμφωνα με τον ν.4172/2013, άρθρο 64, παρ. 1 , όπως ισχύει. Το καθαρό μέρισμα που θα εισπράξουν οι μέτοχοι διαμορφώνεται σε ευρώ 0,6384 ανά μετοχή. Δείτε την ανακοίνωση εδώ.

 

Η οικονομία της ευρωζώνης είναι σε πορεία για μια ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο μισό του έτους, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ξεκινήσει να μετριάζει σταδιακά τις έκτακτες αγορές ομολόγων το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Klaas Knot. Η πανδημία, τα lockdowns και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς ενδεχομένως να επιβαρύνουν τις προοπτικές τους επόμενους μήνες, ωστόσο πολλοί διαφορετικοί παράγοντες δείχνουν σε πιθανές θετικές εκπλήξεις μετά τα μέσα του έτους, όταν η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο, δήλωσε στο Reuters ο Knot. (εδώ)

 

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επέστρεψε σε ανάπτυξη τον προηγούμενο μήνα, υποστηριζόμενη από την διεύρυνση-ρεκόρ του μεταποιητικού τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και έδειξαν ότι ο τομέας υπηρεσιών ανταποκρίνεται στην πανδημία καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να καταπολεμήσει ένα τρίτο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού, οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει εκ νέου περιορισμούς στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, που μένουν κλειστές σε αρκετούς τομείς. (εδώ)

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί 123 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα "Ορίζων Ευρώπη", το νέο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, για επείγουσα έρευνα σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Αυτή η πρώτη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του προγράμματος "Ορίζων Ευρώπη" προστίθεται σε μια σειρά άλλων δράσεων έρευνας και καινοτομίας που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για την καταπολέμηση του κορονοϊού. (εδώ)

 

Η Γερμανία και η Γαλλία καλωσόρισαν την Τρίτη την υπόσχεση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ότι θα εργαστεί για την υιοθέτηση ενός παγκόσμιου κατώτατου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντάς την θετικό βήμα προς την επίτευξη μιας συμφωνίας-ορόσημου. Ωστόσο, η Ιρλανδία, που έχει θεσπίσει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, εξέφρασε επιφυλάξεις. Οι διαπραγματευτές περισσότερων από 140 χωρών έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη θέσπιση ενός κατώτατου εταιρικού φόρου, σε μια πρωτοφανή διεθνή προσπάθεια ενημέρωσης των κανόνων για τη φορολογία του διασυνοριακού εμπορίου. (εδώ)

 

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων. Ειδικότερα, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας μειώθηκαν κατά 34,97 δισ. δολάρια από τα 3,205 τρισ. δολάρια τον Φεβρουάριο στα 3,17 τρισ. δολάρια τον Μάρτιο, έναντι εκτιμήσεων αναλυτών σε έρευνα του Reuters για 3,19 τρισ. δολάρια. (εδώ)

 

Kaplan (Fed): Η οικονομία συνεχίζει να χρειάζεται την στήριξη της κεντρικής τράπεζας. Δεν έχει ακόμα έρθει η ώρα για την Federal Reserve να αποσύρει την στήριξη της στην αμερικανική οικονομία, αν και αργότερα, όταν η πανδημία θα έχει υποχωρήσει και θα έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στην οικονομία, η μείωση των μέτρων στήριξης θα βοηθήσει να διατηρηθεί η ανάκαμψη στη σωστή κατεύθυνση, ανέφερε ο πρόεδρος της Dallas Federal Reserve Bank, Robert Kaplan μιλώντας στη Wall Street Journal. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text