Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Πρακτικά Fed: Καμία αλλαγή πολιτικής μέχρι να υπάρξει σαφής βελτίωση της οικονομίας

Πρακτικά Fed: Καμία αλλαγή πολιτικής μέχρι να υπάρξει σαφής βελτίωση της οικονομίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) δήλωσαν στην τελευταία τους συνάντηση ότι ο ρυθμός αγοράς περιουσιακών στοιχείων είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα, καθώς δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί οι οικονομικοί στόχοι που έχει θέση η κεντρική τράπεζα .

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed δημοσίευσε την Τετάρτη τα πρακτικά από τη συνεδρίασή της στις 16-17 Μαρτίου, ενώ οι επενδυτές ανέμεναν περαιτέρω ενδείξεις για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τη νομισματική της πολιτική.

Η σύνοψη της συνεδρίασης έδειξε ότι, ενώ οι αξιωματούχοι είδαν την οικονομία να σημειώνει σημαντική βελτίωση, εκτιμούν ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη πρόοδος πριν αλλάξουν τη νομισματική πολιτική.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα 120 δισ. δολάρια τον μήνα σε αγορές ομολόγων "παρείχαν σημαντική υποστήριξη στην οικονομία".

Στη συνάντηση, τα μέλη της Fed ψήφισαν να διατηρηθούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν και να συνεχιστεί η αγορά ομολόγων αξίας τουλάχιστον 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως.

Επιπλέον, η επιτροπή αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, η μέση εκτίμηση για το ΑΕΠ 2021 αναθεωρήθηκε στο 6,5%, σημαντικά αυξημένη από το 4,2% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο.

Αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να μειωθεί στο 4,5% έως το τέλος του έτους και ο πληθωρισμός θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 2,2%, ελαφρώς πάνω από τον παραδοσιακό στόχο του 2% της Fed.

Οι επενδυτές ανέμεναν τα πρακτικά ευελπιστώντας σε πρόσθετες ενδείξεις σχετικά με το ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των επιτοκίων μελλοντικά αλλά και πώς βλέπουν οι αξιωματούχοι το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού αγορών περιουσιακών στοιχείων. Οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι ακόμη και με την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού, είναι απίθανο να συσφίξουν την πολιτική μέχρι να δουν "ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο" στους οικονομικούς τους στόχους.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες της αγοράς περίμεναν ότι η Fed θα άλλαζε τουλάχιστον τη διάρκεια των ομολόγων που αγοράζει για να περιορίσει την απότομη φετινή άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ και άλλοι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι βλέπουν την άνοδο των επιτοκίων ως αντανάκλαση των ισχυρότερων προσδοκιών ανάπτυξης και όχι των πληθωριστικών πιέσεων.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text