Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Πρόταση εξαγοράς της Toshiba από το CVC ύψους 20 δισ. δολ.

Πρόταση εξαγοράς της Toshiba από το CVC ύψους 20 δισ. δολ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μεγάλη άνοδο σημείωσε χθες η τιμή της μετοχής του ομίλου ηλεκτρονικών ειδών της Toshiba Corporation, η οποία, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, έχει λάβει αρχική προσφορά εξαγοράς της ύψους πέραν των 20 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners. Να σημειωθεί ότι το αμερικανικό fund έχει αποδειχθεί προσφάτως ιδιαίτερα δραστήριο και στη χώρα μας. Τελευταίες της κινήσεις το απόκτημα του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η εξαγορά της Vivartia, ενώ έχουν προηγηθεί και πολλές άλλες κινήσεις στον χώρο της υγείας και των μαρινών.

Εν τω μεταξύ, το εν λόγω fund έχει ήδη αγοράσει στην Ιαπωνία και την εταιρεία ειδών περιποίησης και καλλυντικής φροντίδας Shiseido αντί 1,5 δισ. δολαρίων. Συνολικά και σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το τελευταίο 12μηνο οι οίκοι ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων συνήψαν συμφωνίες 15,1 δισ. δολαρίων στην Ιαπωνία.

 

Η μετοχή

Ο ιαπωνικός όμιλος της Toshiba ανακοίνωσε ότι χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για την προσφορά, την οποία εξετάζει, ενώ χθες είχε προγραμματισθεί συνεδρίαση για το διοικητικό της συμβούλιο, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές. Χθες, η τιμή της μετοχής της στο χρηματιστήριο του Τόκιο είχε ανέλθει κατά 57% σε επίπεδα ρεκόρ τετραετίας, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία είχε φθάσει τα 19 δισ. δολάρια. Η προσέγγιση για την εξαγορά σημειώνεται σε μία περίοδο κατά την οποία ο όμιλος ηλεκτρονικών ειδών δέχεται πιέσεις και τελεί υπό τον έλεγχο ακτιβιστών μετόχων εξαιτίας σωρείας σκανδάλων. Σε αυτά συγκαταλέγονται πρόστιμο-ρεκόρ για ψευδείς λογιστικές καταγραφές, απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων, που φθάνουν σε δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και μία αποτυχημένη απόπειρα να δραστηριοποιηθεί η Toshiba στην αγορά πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ. Εξ ου και προσεκλήθη ο νυν διευθύνων σύμβουλός της, Νομπουάκι Κουρουματάνι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του CVC, ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αυτήν και τις προοπτικές της. Ο ιαπωνικός όμιλος παραμένει σήμερα σημαντικός παράγοντας στην ιαπωνική άμυνα και την παροχή ενέργειας εντός συνόρων, ενώ διατηρεί και σημαντικό τμήμα στην Kioxia Holdings, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή τεχνολογίας για τη μνήμη των υπολογιστών και η οποία στοχεύει σε εισαγωγή της στο χρηματιστήριο αυτό το καλοκαίρι.

Σε δημοσίευμά της η ιαπωνική εφημερίδα Νikkei ανέφερε νωρίτερα ότι τα κεφάλαια CVC αποσκοπούν σε συμφωνία άνω των 20 δισ. δολαρίων. Εάν όντως υλοποιείτο η εξαγορά αυτή, ουσιαστικά θα ήταν και η μεγαλύτερη ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων από το 2013 και η σηναντικότερη εξαγορά του CVC. «Οι μέτοχοι ίσως να φανούν ευνοϊκά διακείμενοι, διότι η συμφωνία προσφέρει προσαύξηση στην απόδοση των επενδύσεών τους», ανέφερε η Ναόκι Φουτζιουάρα, επικεφαλής διαχείρισης κεφαλαίων της Shinkin Asset Management, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να δώσει την έγκρισή της λόγω της εμπλοκής της Toshiba στην άμυνα της χώρας. Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα σχετικά με το αν αυτό το είδος συμφωνίας μπορεί όντως να επιτευχθεί ή είναι εξαρχής καταδικασμένο». Δεδομένου ότι το CVC, που ενδιαφέρεται για την ιαπωνική εταιρεία, είναι αμερικανικό και η τελευταία έχει παρουσία σε στρατηγικούς και ευαίσθητους τομείς, όπως ο παροπλισμός του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουσκουσίμα, το να δοθεί το πράσινο φως από την κυβέρνηση δεν θα είναι κάτι απλό. Ειδικά η απορρύπανση και ο καθαρισμός στην Φουκουσίμα θα διαρκέσουν δεκαετίες.

Τέλος, αναφορικά με τα κεφάλαια CVC Capital Partners στη χώρα μας, όπως ανέφερε προσφάτως η «Κ», αυτά έχουν επενδύσει πάνω από 750 εκατ. ευρώ από το 2017 και εντεύθεν. Ανάμεσα στις επιχειρηματικές τους κινήσεις συμπεριλαμβάνονται η εξαγορά της Vivartia, οι τοποθετήσεις στον χώρο της υγείας (Metropolitan, «Υγεία», «Ιασώ General», «Μητέρα» και «Λητώ»), στις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας, καθώς και στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω της skroutz.gr.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text