Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Barclays: Η Ελλάδα θα χρειαστεί μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή

Barclays: Η Ελλάδα θα χρειαστεί μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Barclays: Η Ελλάδα θα χρειαστεί μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή

Την ανάγκη για μεγάλη σωρευτική προσαρμογή χρέους στη χώρα μας όταν ενεργοποιηθούν και πάλι οι δημοσιονομικοί κανόνες το 2023 – 2024, διαβλέπει ο βρετανικός οίκος Barclays. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου, όταν θα επανέλθουν σε ισχύ οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ζώνης του Ευρώ, η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 13% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής τον Μάρτιο του 2020 επέτρεψε ουσιαστικά σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παρεκκλίνουν προσωρινά αλλά σημαντικά από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) και να ασκήσουν διασταλτική δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να ικανοποιήσουν την ανάγκη για αυξημένες δαπάνες που δημιούργησε η πανδημία.

Τα επίπεδα του χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των χωρών μελών στη μετά την πανδημία εποχή αναμένεται να αναδείξουν τους περιορισμούς του δημοσιονομικού οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα απαιτήσουν τη ριζική αναθεώρηση των κανόνων που ισχύουν σήμερα, σημειώνει η Barclays.

Όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι του επενδυτικού οίκου, η πανδημική κατέστησε τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης παρωχημένους. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέτος τον Μάρτιο από τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα το 2021 και το 2022, υπονοώντας ότι η άρση των κανόνων θα επεκταθεί για να καλύψει και το 2022.

Στη Γερμανία, την πλέον ισχυρή οικονομία της ΕΕ, όπου η δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει έναν μίνι-προϋπολογισμό 60 δισ. ευρώ για το 2021, ανεβάζοντας το επιπλέον χρέος που προϋπολογίζεται για φέτος στα επίπεδα ρεκόρ των 240 δισ. ευρώ ή στο 7% του ΑΕΠ, επισημαίνει η Barclays.

Ο οίκος εκτιμά ότι η Κομισιόν θα ανακοινώσει την άρση των κανόνων και για το 2022 το Μάιο. «Όμως, αυτό είναι μόνο μία προσωρινή λύση, καθώς τα επίπεδα των χρεών και των ελλειμμάτων των κρατών μελών στην μετά COVID εποχή θα αποκαλύψουν τους περιορισμούς του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού οικοδομήματος και θα απαιτήσουν μία ολοκληρωτική επανεκτίμηση των σημερινών κανόνων», αναφέρουν οι αναλυτές.

Επιπλέον, ο οίκος εκτιμά ότι η άρση των κανόνων για το 2022 θα ελαφρύνει έστω προσωρινά τις κυβερνήσεις από τις πολιτικές πιέσεις εξασφαλίζοντας χρόνο, ώστε οι χώρες μέλη να μπορέσουν να συμφωνήσουν σε ένα αναθεωρημένο πλαίσιο κανόνων, καταλήγουν οι αναλυτές.

 

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text