Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | UniCredit: Πώς ο μίνιμουμ παγκόσμιος εταιρικός φόρος θα επηρεάσει την Ελλάδα και την Ε.Ε

UniCredit: Πώς ο μίνιμουμ παγκόσμιος εταιρικός φόρος θα επηρεάσει την Ελλάδα και την Ε.Ε

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
UniCredit: Πώς ο μίνιμουμ παγκόσμιος εταιρικός φόρος θα επηρεάσει την Ελλάδα και την Ε.Ε

Τους νικητές και τους χαμένους της πρότασης Μπάιντεν για την επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου εξετάζει η UniCredit σε νέο της report.

Όπως επισημαίνει, κατά την πρόσφατη παρουσίαση του πακέτου υποδομής άνω των 2 τρισ δολαρίων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν πρότεινε την καθιέρωση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου 21% για τις πολυεθνικές εταιρείες.

Ένας τέτοιος φόρος, σύμφωνα με την UniCredit, θα διπλασίαζε τον ήδη υπάρχοντα ελάχιστο φόρο στις ΗΠΑ για τα κέρδη των αμερικάνικων πολυεθνικών. Θα μπορούσε επομένως να βοηθήσει στη χρηματοδότηση υψηλότερων δαπανών υποδομής. Ίσως το πιο σημαντικό, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν και άλλες χώρες να συμμετάσχουν, η πρόταση Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει το μακροχρόνιο ζήτημα της φορολογικής διαιτησίας εταιρειών από χώρες υψηλού φόρου σε χώρες χαμηλού φόρου. Η αυστηρή επιβολή ενός ελάχιστου φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να το σταματήσει αυτό και να οδηγήσει στην επιστροφή των κερδών στη "μητρική" χώρα ή / και στη χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκαν οι πωλήσεις.

Τις τελευταίες δεκαετίες, όπως σημειώνει η UniCredit, οι πολυεθνικές έχουν χρησιμοποιήσει δημιουργικές μεθόδους για να μειώσουν τους φορολογικούς τους λογαριασμούς. Σε μια πρόσφατη εργασία του καθηγητή Thomas Torslov του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης εκτιμάται ότι σχεδόν το 40% των κερδών των πολυεθνικών παγκοσμίως έχουν μεταφερθεί σε φορολογικούς παραδείσους.

Ένας παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής θα είχε επίσης επιπτώσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει ο ιταλικός επενδυτικός οίκος. Η επιστροφή των εταιρικών κερδών πιθανότατα θα οδηγούσε σε χαμηλότερα δημόσια έσοδα σε μικρότερες χώρες της Ε.Ε που μέχρι στιγμής λειτουργούσαν ως φορολογικοί παράδεισοι.

Παραδείγματα είναι η Ουγγαρία με θεσμοθετημένο (ονομαστικό) φορολογικό συντελεστή μόνο 9%, η Βουλγαρία (10%) και η Ιρλανδία (12,5%). Ταυτόχρονα, θα βοηθούσε πιθανώς στην επιστροφή των φορολογητέων εσόδων στις χώρες της Ε.Ε που έχουν την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση όπως η Γαλλία (32%), η Γερμανία (περίπου 30%) και η Ιταλία (σχεδόν 28%). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπεται να αυξηθεί ο συντελεστής φόρου εταιρειών στο 25% το 2023, από 19% σήμερα.

Για την Ελλάδα, με τα σημερινά δεδομένα όπου ο φορολογικός συντελεστής είναι στο 24%, θα υπάρξουν σαφώς κέρδη από μία τέτοια συμφωνία για το 21%. Σημειώνεται πως αρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν να μειωθεί στο 20%, ωστόσο το ζήτημα παραμένει "ανοιχτό" καθώς όπως έχει επισημανθεί η μείωση εισφορών είναι προτιμότερη για τις επιχειρήσεις, παρά η μείωση του φορολογικού συντελεστή, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε πως δεν είναι λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις, διαφόρων κλάδων, εισηγμένες και μη, που έχουν κατά τα προηγούμενα χρόνια μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό λόγω φόρων.

'λκ

Όπως επισημαίνει η UniCredit, οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές μπορούν να δώσουν μόνο μια πρώτη ματιά στις διαφορές μεταξύ χωρών. Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής, που παρέχει μια ακριβέστερη εικόνα του φορολογικού βάρους, είναι ο πιο σημαντικός ωστόσο. Παραδείγματα είναι η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο όπου οι πραγματικοί εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές είναι χαμηλότεροι από τους ονομαστικούς οι οποίοι διαμορφώνονται κοντά στο 25%.

Αν η πρόταση Μπάιντεν είναι ένα game changer, μένει ακόμη να φανεί, τονίζει η UniCredit. Πολλές νομικές λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να επιλυθούν για να γίνει πραγματικότητα ένας παγκόσμιος ελάχιστος φόρος και να είναι αποτελεσματικός. Ενώ το σχέδιο καλωσορίστηκε από τη Γερμανία και τη Γαλλία, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει έντονη αντίσταση από χώρες χαμηλού φόρου.

Ωστόσο, κατά την άποψή της, οι πιθανότητες συμφωνίας είναι υψηλές. Θα υπάρξουν πολλά κέρδη από αυτό το deal, ακόμη περισσότερα για την ΕΕ (συνολικά) από ό,τι για τις ΗΠΑ. Άλλωστε, περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων κερδών που έχουν επιστραφεί από πολυεθνικές εταιρείες, προέρχονται από την ΕΕ (εξαιρουμένων των επενδυτικών παραδείσων) και περίπου το ένα τέταρτο από τις ΗΠΑ, καταλήγει η Unicredit.

 

Πηγή: capital.gr

Ελευθερίας Κούρταλη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text