Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Πάουελ: ''Πολύ απίθανο'' η Fed να αυξήσει τα επιτόκια φέτος, παρά την ισχυρότερη οικονομία

Πάουελ: ''Πολύ απίθανο'' η Fed να αυξήσει τα επιτόκια φέτος, παρά την ισχυρότερη οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Παρά το τι βλέπει την οικονομία να ανακάμπτει γρήγορα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Jerome Powell, επιβεβαίωσε την Κυριακή τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική της.

"Νομίζω ότι είναι πολύ απίθανο να αυξήσουμε τα επιτόκια φέτος", δήλωσε ο Powell σε χθεσινή του συνέντευξη, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

"Είμαι σε θέση να εγγυηθώ ότι η Fed θα κάνει ό, τι μπορεί για να στηρίξει την οικονομία για όσο διάστημα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η ανάκαμψη", πρόσθεσε.

Αυτή η υποστήριξη περιλαμβάνει σχεδόν μηδενικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια και αγορές ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση, μετά από μια απότομη ανάκαμψη από την πτώση της δραστηριότητας μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2020.

Αν και η οικονομία έχει ανακτήσει περισσότερες από 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από την κορύφωση της κρίσης, υπολείπονται ακόμη περίπου 9 εκατομμύρια, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Καθώς οι πολιτείες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στις δουλειές τους.

Ωστόσο, ο Powell τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, ιδιαίτερα για όσους έχουν χαμηλότερο εισόδημα.

"Δεν έχουμε την απάντηση για όλα, αλλά η δουλειά που κάνουμε προς όφελος του κοινού είναι απίστευτα σημαντική και καταλαβαίνουμε ότι αν πράξουμε σωστά, μπορούμε πραγματικά να βοηθήσουμε τους ανθρώπους", είπε. "Εάν οι άνθρωποι που βρίσκονται στο περιθώριο της οικονομίας τα πάνε καλά, τότε αυτό θα ωφελήσει και τους υπόλοιπους".

Στις πιο πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις τους, οι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6,5% το 2021, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1984.

"Στη Fed και πολλοί αναλυτές ιδιωτικών φορέων, βλέπουμε ισχυρή ανάπτυξη και ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας να ξεκινούν τώρα", δήλωσε ο Powell. "Πραγματικά, οι προοπτικές έχουν αυξηθεί σημαντικά."

Ο ίδιος όμως σημείωσε ότι ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τόνισε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να συνεχιστεί η ανάκαμψη. Ενώ δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ανησυχεί για τις τρέχουσες κυβερνοεπιθέσεις που κάποια μέρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.

Ένα θέμα για το οποίο δεν ανησυχεί είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος κυμαίνεται περίπου στο 1,6% τώρα και παραμένει κάτω από τον στόχο της Fed στο 2%. Η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά, ακόμη και αν ο πληθωρισμός κυμανθεί πάνω από το στόχο του 2% για ένα χρονικό διάστημα.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text