Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 227 | Χρηματιστήριο Αθήνας: Στατιστική των συνεδριάσεων

Χρηματιστήριο Αθήνας: Στατιστική των συνεδριάσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστήριο Αθήνας: Στατιστική των συνεδριάσεων

Χρηματιστήριο Αθήνας: Στατιστική των συνεδριάσεων

Ανοδικές - πτωτικές συνεδριάσεις: Τί μας δείχνουν;

 

Πριν από δύο περίπου χρόνια, την άνοιξη του 2019, όντας εντυπωσιασμένοι από την ανοδική κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς, είχαμε εξετάσει τη σχέση ανοδικών και πτωτικών συνεδριάσεων και είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, η ύπαρξη δυσανάλογα θετικών συνεδριάσεων, σε σχέση με τις πτωτικές -την περίοδο εκείνη οι ανοδικές συνεδριάσεις ξεπερνούσαν το 70%- προμήνυε μία έντονα ανοδική χρονιά (τεύχος 202, σελίδα 39, εδώ).

Από τότε, η εξέταση της σχέσης ανοδικών και πτωτικών συνεδριάσεων, έγινε μία τακτική μας συνήθεια, η οποία μας βοηθά στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, για τη φάση που, κάθε φορά, διανύει η χρηματιστηριακή αγορά.

Έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην παρακολούθηση αυτής της σχέσης και διαθέτοντας πολλά στατιστικά στοιχεία (εδώ), κατασκευάσαμε ένα πρωτότυπο διάγραμμα, το οποίο δημοσιεύεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Στο διάγραμμα, απεικονίζεται η εξέλιξη των θετικών συνεδριάσεων κατά τη διάρκεια των ετών 2018 έως και 2021 και μας επιτρέπει να βλέπουμε την εξέλιξη των ανοδικών (όταν βλέπουμε τις ανοδικές, παράλληλα προκύπτουν και οι πτωτικές) συνεδριάσεων του έτους και έτσι, να υπολογίζουμε τη φάση που διανύει η αγορά, τόσο σε επίπεδο τρέχοντος έτους, όσο και σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και να υπολογίζουμε την ανοδικότητα ή την πτωτικότητα της φάσης.

Με βάση την εξέλιξη του Γενικού Δείκτη, έως την 9/4/2021, στις 65 συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου, είχαν υπάρξει 38 ανοδικές (που αποτελούν το 58,5% του συνόλου) και 27 πτωτικές. Από την αρχή του έτους, ο ΓΔ σημειώνει άνοδο κατά  10,22%. Με βάση το παρελθόν (εξετάζοντας διάστημα μεγαλύτερο των 4 ετών), μπορούμε να υποθέσουμε ότι, εάν αυτή η αναλογία διατηρηθεί, τότε η άνοδος του Δείκτη, μπορεί, για το σύνολο του 2021, να είναι μεγαλύτερη του 25%.

Στο διάγραμμα, απεικονίζεται μόνο το ποσοστό ανοδικών συνεδριάσεων για τα έτη 2018 - 2021, ενώ στον οριζόντιο άξονα, αντί για ημερομηνίες, σημειώνουμε τον αριθμό των συνεδριάσεων, ώστε οι χρονικές συγκρίσεις να είναι ορθές.

Παρατηρούμε ότι, το 2018 ξεκίνησε έντονα ανοδικά, ως συνέχεια του “θετικού” 2017, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε εντυπωσιακά (-23,56% για το σύνολο του έτους). Αντίθετα, το 2019, ξεκίνησε “διστακτικά”, εκτοξεύτηκε στην περίοδο Φεβρουαρίου - Ιουνίου και στη συνέχεια εισήλθε σε στασιμότητα. Εν τούτοις, το ποσοστό των θετικών συνεδριάσεων διατηρήθηκε στο 59,9%. Το 2020 ξεκίνησε δυναμικά, όπως το 2018 και έδειχνε να έχει “προδιάθεση” για μία υψηλή επίδοση, η οποία όμως ανακόπηκε λόγω της πανδημίας. Η θετική πορεία των τελευταίων δύο μηνών του 2020 (εμφανίζεται στην άνοδο της καμπύλης του έτους), συνεχίζεται από το δυναμικό ξεκίνημα του α’ τριμήνου.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: