Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 227 | Τράπεζες: Οικονομικά Αποτελέσματα 2020

Τράπεζες: Οικονομικά Αποτελέσματα 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Οικονομικά Αποτελέσματα 2020

Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα κατά τη διάρκεια του 2020 και στοχεύουν στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, τονίζοντας την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην αντιμετώπιση της "κληρονομιάς" των NPEs. Η DBRS θεωρεί ότι οι πρόσφατες εκδόσεις τίτλων Tier 2 και οι κεφαλαιακές ενέργειες θα επιτρέψουν στις τράπεζες να απορροφήσουν τον αντίκτυπο των πρόσθετων πωλήσεων NPE.

Παράλληλα, ο οίκος Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε θετικές από σταθερές προηγουμένως, χάρη στην περαιτέρω βελτίωση του ρυθμού απομείωσης των NPLs, μέσω κυρίως των πωλήσεων NPLs και των τιτλοποιήσεων (σ.σ. Ηρακλής). Επίσης, στα θετικά δεδομένα προσμετράει και την σταδιακή ενίσχυση της τραπεζικής κερδοφορίας

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του reverse split (16,5 παλαιές θα αντικατασταθούν με 1 νέα) των υφιστάμενων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και πιθανότατα στις 20 ή 21 Απριλίου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών, τόσο της διεθνούς όσο και της ελληνικής προσφοράς, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Στόχος είναι η αύξηση να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και η όλη διαδικασία να έχει λήξει αμέσως μετά το Πάσχα.

Βαρίδι στην επανεκκίνηση της οικονομίας και κίνδυνο για τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων για τις τράπεζες, αποτελεί το ιδιωτικό χρέος, το οποίο κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει αυξηθεί σημαντικά. Παρά τη μείωση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες μέσω τιτλοποιήσεων, οι υποχρεώσεις των δανειοληπτών δεν μειώνονται, απλώς μεταφέρονται από την τράπεζα στις εταιρίες διαχείρισης.

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αναμένεται να περάσουν τα stress tests της ΕΚΤ - ΕΒΑ που θα ανακοινωθούν 30 - 31 Ιουλίου 2021. Αυτό φαίνεται να προκύπτει από την πρώτη αποστολή οικονομικών στοιχείων, που στάλθηκαν στο τέλος του α’ τριμήνου, προς την ΕΚΤ. Η εκτίμηση είναι ότι, παρά το ότι θα περάσουν τα stress tests, θα υποστούν μία απώλεια στην εκτίμηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων τους, που, και για τις τέσσερις τράπεζες, μπορεί να φτάσει μεταξύ των 3 και 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εξέλιξη αυτή θα παίξει ρόλο στον υπολογισμό των κεφαλαιακών τους αναγκών και στο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, στο 12μηνο μετά το καλοκαίρι. Αυτό ενδεχομένως εντείνει την κίνηση για βελτίωση των τιμών των μετοχών τους μέχρι εκείνη την περίοδο.

Τον οδικό χάρτη αποεπένδυσης του δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες έχει ήδη ξεκινήσει να συντάσσει η κυβέρνηση και προσεχώς, σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τις τράπεζες θα συμφωνηθεί ένα πλαίσιο παρεμβάσεων, ένα χρονοδιάγραμμα αλλά και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Σημειώνεται ότι, το ΤΧΣ κατέχει το 61,35% των μετοχών της Πειραιώς που μετά την αύξηση κεφαλαίου με δημόσια προσφορά θα μειωθεί στο 32% (κάτω της καταστατικής μειοψηφίας), το 1,4% της Eurobank, το 10,98% της Alpha bank και το 40,3% της Εθνικής τράπεζας.

Κέρδη σημειώνουν, από την αρχή του έτους οι τραπεζικές μετοχές, πλην της Τράπεζας Πειραιώς. Από την 31/12/2020 έως την 8/4/2021, οι αποδόσεις έχουν ως εξής (σε παρένθεση η απόδοση από 31/12/2019): ΑΛΦΑ: +11,2% (-44,8%), ΕΥΡΩΒ: +37,9% (-13,3%), ΕΤΕ: +8,8% (-18,5%), ΠΕΙΡ: -77,6% (-90,3%), ΔΤΡ: +10,7% (-35,1%), ΓΔ: +9,4% (-3,5%).

 

 

Με δεδομένη την κυβερνητική απόφαση για πλήρη εξάλειψη του προβλήματος των “κόκκινων δανείων” που αποτελούν τροχοπέδη στην κανονική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και -κατά συνέπεια- της οικονομίας και με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει πρόβλεψη για να περιληφθούν τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας στο πρόγραμμα Ηρακλής, το οποίο, μάλιστα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για νέα επέκταση των τιτλοποιήσεων εάν αυτό χρειαστεί, πέρα από το 2022, αφού θα πάρει αρκετό χρόνο έως ότου ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα αυτής της περιόδου. Μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τις τέσσερις συστημικές ανέρχεται σε περίπου 18,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 δισ. αφορούν στην Τράπεζα Πειραιώς και το μικρότερο κομμάτι ύψους 1,5 δισ. ευρώ την Εθνική Τράπεζα. Στο επίπεδο των 3 δισ. ευρώ κυμαίνονται οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις από Alpha Bank και Eurobank.

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: