Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Goldman Sachs: Mεγάλη ευκαιρία στις ευρωπαϊκές μετοχές – Τo "καλάθι" των 61 νικητών και το ελληνικό trade

Goldman Sachs: Mεγάλη ευκαιρία στις ευρωπαϊκές μετοχές – Τo "καλάθι" των 61 νικητών και το ελληνικό trade

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Oι ευρωπαϊκές μετοχές σύντομα θα κλείσουν το χάσμα με αυτές των ΗΠΑ και θα ξεχωρίσουν, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs και εντοπίζει τους τίτλους που εκτιμά ότι θα αποτελέσουν τους νικητές της ανάκαμψης και του reopening.

Όπως σημειώνει, ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx έχει καταγράψει τις καλύτερες αποδόσεις διεθνώς από τις αρχές του 2021, στο περιβάλλον των αναπτυγμένων αγορών, ωστόσο αυτή η επίδοση δεν αντανακλά την αισιοδοξία των επενδυτών για την Ευρώπη. Οι περισσότεροι επενδυτές στην πραγματικότητα έχουν αγνοήσει την ευρωπαϊκή αγορά και έχουν επικεντρωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έτσι ώστε να "παίξουν" το trade της κυκλικής ανάκαμψης τους τελευταίους έξι μήνες. Ωστόσο, όπως τονίζει η Goldman, σε αυτήν την απαισιοδοξία για την Ευρώπη κρύβεται η μεγάλη ευκαιρία που έρχεται.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές τείνουν να επωφελούνται από την αποτίμηση της ενίσχυσης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Οι χαμηλές σχετικές επιδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών το προηγούμενο διάστημα, και από τον Μάρτιο του 2020, αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη σύνθεση των κλάδων στους δείκτες [μετοχές "αξίας" (value stocks) έναντι μετοχών "ανάπτυξης" (growth stocks)] και συνεπώς η ανάκαμψη των μετοχών "αξίας" αναμένεται να ωφελήσει δυσανάλογα την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά. Στα επιχειρήματα υπέρ αυτής της εξέλιξης είναι οι υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων, οι υψηλότερες προσδοκίες πληθωρισμού, η αύξηση των αποδόσεων ομολόγων και τα χαμηλά επίπεδα τοποθετήσεων των επενδυτών.

βνβμ

Είναι επίσης σημαντικό, όπως προσθέτει η Goldman, το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν αντιπροσωπεύουν απλώς την ευρωπαϊκή οικονομία. Στην πραγματικότητα είναι μεταξύ των περιοχών με το υψηλότερο beta κερδοφορίας σε σχέση με την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και με τη μεγαλύτερη ευαισθησία στο παγκόσμιο ονομαστικό ΑΕΠ (πάνω διάγραμμα). Δηλαδή οι προοπτικές ανάκαμψης της κερδοφορίας είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη. Επιπλέον, η Ευρώπη έχει το υψηλότερο θετικό beta στις μεταβολές των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ και πολλοί από τους κλάδους μετοχών "αξίας" στην Ευρώπη συσχετίζονται επίσης θετικά με τις αποδόσεις των ομολόγων (π.χ. τράπεζες). Άρα οι πιέσεις στα ομόλογα δεν αποτελούν κάτι αρνητικό για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Έτσι, όπως τονίζει η Goldman Sachs, δεν θα πρέπει κάποιος να θεωρήσει ότι οι πολύ καλές επιδόσεις του Eurostoxx φέτος βασίζονται στην αποτίμηση της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτό δεν έχει ξεκινήσει, και αυτό είναι που προσφέρει σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες στην περιοχή.

Σε σχετική της έκθεση, η αμερικάνικη τράπεζα συγκεντρώνει εκείνες τις μετοχές από την Ευρώπη που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην οικονομία της περιοχής, σημειώνοντας πως περιμένει ισχυρή επιτάχυνση της ανάκαμψης στην ευρωζώνη από το β’ τρίμηνο. Το συγκεκριμένο "καλάθι" 61 μετοxών έχει 93% έκθεση στις πωλήσεις στην Ευρώπη σε μέσο όρο και αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από το reopening. Αξίζει να σημειώσουμε πως από την Ελλάδα, η Goldman Sachs τοποθετεί σε αυτό το καλάθι τη μετοχή του ΟΤΕ. Επίσης, επαναλαμβάνει τη σύστασή της για overweight θέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς και την προτίμησή της για τον κλάδο των ταξιδιών και ψυχαγωγίας, και των επιχειρηματικών υπηρεσιών.

Επιτάχυνση των εμβολιασμών και της ανάπτυξης

Η ευρωζώνη έχει μείνει πίσω σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ στη διάθεση εμβολίων και οι κυβερνήσεις επέκτειναν πρόσφατα τα μέτρα περιορισμού. Ωστόσο, η κατάσταση με την πανδημία φαίνεται να βρίσκεται σε σημείο καμπής με σταθερά ποσοστά τεστ σε ολόκληρη την περιοχή (δηλαδή νέα κρούσματα σε σχέση με τον αριθμό των τεστ) και με τα ημερήσια κρούσματα να μειώνονται στη Γερμανία και την Ιταλία και σύντομα αναμένεται να μειωθούν επίσης στη Γαλλία (βάσει των εθνικών περιορισμών).

Οι εμβολιασμοί αυξήθηκαν ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες παρά την επιβράδυνση στα μέσα Μαρτίου και θα τετραπλασιαστούν έως τον Ιούνιο σε μηνιαίο επίπεδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman, το 50% τουλάχιστον του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση έως τις αρχές Ιουλίου.

βνβ
Οι οικονομολόγοι της G.S αναμένουν αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 5,1% το 2021 στην Ευρώπη, το οποίο φαίνεται χαμηλό σε σύγκριση με το 7,2% που αναμένεται για τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η ανάκαμψη της Ευρώπης θα είναι περισσότερο έντονη στη συνέχεια καθώς το άνοιγμα των ΗΠΑ συνέβη νωρίτερα, ως εκ τούτου τα μεγέθη ανάπτυξης του 2021 θα παραμείνουν καλύτερα από ό,τι στην Ευρώπη που εξακολουθεί να πάσχει από ένα αργό τρίμηνο. Έτσι, στα επόμενα τέσσερα τρίμηνα, η πρόβλεψή της αυξάνεται στο 7,0% για την ευρωζώνη έναντι 7,4% στις ΗΠA. Η G.S αναμένει ότι το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ της ευρωζώνης θα υπερβεί το επίπεδο προ πανδημίας στο τέλος του τρέχοντος έτους.



Πηγή: capital.gr
της Ελευθερίας Κούρταλη
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text