Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Διαβάσαμε - Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η βιωσιμότητά του υποστηρίζεται από διάφορους ελαφρυντικούς παράγοντες, επαναλαμβάνει η Fitch Ratings σε νέα της έκθεση. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έναντι του ΑΕΠ αυξήθηκε στο 207% στα τέλη του 2020 από 181% το 2019 ως αποτέλεσμα του σοβαρού σοκ στα δημόσια οικονομικά της χώρας που προκλήθηκε από την πανδημία. Ο οίκος αναμένει ότι ο δείκτης χρέους θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο φέτος πριν μειωθεί στο 193% έως το 2022. (εδώ)

 

Ο ασφαλιστικός κλάδος τα πήγε καλά στην πανδημία, αναφέρει στην έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος. «Είναι αδήριτη ανάγκη όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας» όπως σημειώνεται στην Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ για το έτος 2020. Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας, αναφέρεται ότι η ανάγκη κάλυψης έναντι διαφορετικών κινδύνων, όπως κινδύνων στον κυβερνοχώρο και αυτών που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, αλλά και έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας, αυξάνει τη ζήτηση νέων ασφαλιστικών προϊόντων. (εδώ)

 

Εμφαση στο «ξεκλείδωμα» των τουριστικών αγορών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ρωσίας, με συμφωνίες που προσομοιάζουν με αυτή με το Ισραήλ, προκειμένου να ενισχυθεί ο ελληνικός τουρισμός, δίδεται αυτή την περίοδο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους φορείς του κλάδου. Η Ελλάδα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και ειδικότερα μιας αρνητικής εξέλιξης της πανδημίας, θα ανοίξει φέτος τα σύνορά της ενάμιση μήνα νωρίτερα από πέρυσι. Διαβάστε εδώ.

 

«Δε θα σταματήσει η κυβέρνηση να στηρίζει την οικονομία. Δεν θέλουμε να κλείσουν επιχειρήσεις ούτε να έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. «Οι κλάδοι που έχουν πληγεί θα τύχουν ιδιαίτερης στήριξης. σημείωσε, δίχως πάντως να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες. Στην ερώτηση για το εάν κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει νωρίτερα την εστίαση, με δεδομένη την εικόνα συνωστισμού που καταγράφεται σε πάρκα, πλατείες και παραλίες όλης της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι οι επιδημιολόγοι εξετάζουν συνεχώς τα νέα στοιχεία βάσει ενός σύνθετου μοντέλου. (εδώ)

 

Οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Πλαστικά Θράκης για τη χρήση 2020. Αναφορικά με τα Κέρδη προ Φόρων, ο Όμιλος εντός του 2020 κατόρθωσε να ανταποκριθεί στη σημαντικά αυξημένη ζήτηση για προϊόντα του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας και υγείας. Τα συνολικά Κέρδη προ Φόρων σε επίπεδο Ομίλου για το 2020 ανήλθαν σε €52,1 εκατ., εκ των οποίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διοίκησης, τα €22,7 εκατ. ήταν αποτέλεσμα των ανωτέρω συνθηκών και ιδίως της αλλαγής του προϊοντικού μίγματος, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Ζημιές ύψους 228 εκατ. ευρώ εμφάνισε η αεροπορική εταιρία Aegean για το σύνολο του 2020, καθώς μετέφερε 5,1 εκατ. επιβάτες, δηλαδή 65% λιγότερους σε σχέση με το 2019. Η εξέλιξη της πανδημίας και τα έντονα περιοριστικά μέτρα του δεύτερου lockdown στην Ελλάδα και την Ευρώπη, περιόρισαν σημαντικά τη δραστηριότητα αλλά και τον συντελεστή πληρότητας κατά το 4ο τρίμηνο του έτους. Οι πτήσεις μειώθηκαν κατά 61%, η επιβατική κίνηση υποχώρησε κατά 77% και ο κύκλος εργασιών κατά 74% για το τέταρτο τρίμηνο. Διαβάστε εδώ.

 

Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι, στις 9 Απριλίου 2021 προέβη στην υπογραφή των συμβάσεων για το πρόγραμμα τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων άνω των 90 ημερών, ποσού μέχρι € 325 εκατ. Το Πρόγραμμα είναι χωρίς αναγωγή στη ΔΕΗ Α.Ε. και καλύπτεται από ένα χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων από συμβάσεις ενεργών ή μη πελατών, με μία ή περισσότερες ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις άνω των 90 ημερών. Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.

 

Η FORTHNET A.E. ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι ο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το αίτημα της εταιρίας με την επωνυμία «NEWCO UNITED GROUP HELLAS S.A.R.L.» για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς του συνόλου των κοινών μετοχών της Εταιρίας που δεν κατέχει ο Προτείνων και όρισε ως ημέρα παύσης της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Εταιρίας την 23η Απριλίου 2021. Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.

 

Η Invel Real Estate, η PRODEA Investments και ο κυπριακός όμιλος εταιριών YODA Group του κ. Ιωάννη Παπαλέκα ανακοινώνουν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης από την PRODEA σε θυγατρική του YODA Group, ποσοστού 45% στην εταιρία MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited. H PRODEA Investments διατηρεί ποσοστό 45% και η Invel Real Estate, μέσω θυγατρικής της, ποσοστό 10%. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Η BriQ Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας αποφάσισε να εισηγηθεί προς την Τακτική Γενική Συνέλευση της Εταιρίας, τη διανομή μερίσματος ποσού € 0,06 ανά μετοχή για τη χρήση 2020. Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.

 

Τιτάν: Αύξηση κερδών (EBITDA) και ισχυρές ταμειακές ροές, σε ένα έτος προκλήσεων. Αύξηση της κερδοφορίας κατά 7,1% στα €286,2 εκ., τα υψηλότερα επίπεδα από το 2010. Οφέλη από την ανθεκτικότητα των αγορών και τα υψηλά επίπεδα πωλήσεων, τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών και το ευνοϊκό ενεργειακό κόστος. Χαμηλότερα καθαρά κέρδη μετά από φόρους & δικαιώματα μειοψηφίας στα €1,5 εκ. (από €50,9 εκ. το 2019), ως αποτέλεσμα λογιστικών μη ταμειακών χρεώσεων ύψους €63,9 εκ. που σχετίζονται με την Αίγυπτο. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Να μην κατεδαφίσει και να διατηρήσει τον Υδατόπυργο στο έργο του Ελληνικού αποφάσισε η Lamda Development, εντάσσοντας το κτίριο αυτό στον σχεδιασμό του project. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην διοίκηση της Lamda Development "η απόφαση του Ομίλου να μην κατεδαφίσει το κτίσμα, που ανήκει στη νεότερη βιομηχανική ιστορία της χώρας, συνιστά ένδειξη σεβασμού στην οικιστική μνήμη της περιοχής και των κατοίκων της". (εδώ)

 

Τράπεζα Πειραιώς: Τα επόμενα βήματα για τη μετοχή και η αύξηση κεφαλαίου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του reverse split των υφιστάμενων μετοχών και πιθανότατα στις 20 ή 21 Απριλίου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών, τόσο της διεθνούς όσο και της ελληνικής προσφοράς, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Στόχος είναι η αύξηση να «τρέξει» το συντομότερο, ωστόσο, η τελική ημερομηνία θα εξαρτηθεί από την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου. (εδώ)

 

Βαρίδι στην επανεκκίνηση της οικονομίας και κίνδυνο για τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων για τις τράπεζες αποτελεί το υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος. Παρά τη μείωση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες μέσω τιτλοποιήσεων, οι υποχρεώσεις των δανειοληπτών δεν μειώνονται, απλώς μεταφέρονται από την τράπεζα στις εταιρίες διαχείρισης. Οι υψηλές υποχρεώσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύστερα από τεράστια ύφεση το 2020 και με την αβεβαιότητα που παραμένει μέχρι σήμερα σχετικά με την πανδημία, αποτελούν κινδύνους για τις ανακτήσεις των κόκκινων δανείων και για την ανάπτυξη. (εδώ)

 

«Άλμα» 3% κατέγραψε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν 2,9% υψηλότερα σε μηνιαία βάση. Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.

 

Οι τιμές χονδρικής στην Ιαπωνία κατέγραψαν την πρώτη ετήσια αύξηση σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους τον Μάρτιο. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένδειξη ότι η αύξηση του κόστους των εμπορευμάτων ενισχύει τα εταιρικά περιθώρια, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. (εδώ)

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα αναδυθούν χωρίς «ουλές» από την υγειονομική κρίση. Είναι πολύ αισιόδοξη αυτή η εκτίμηση, αναρωτιέται ανάλυση των Financial Times την οποία ξεκινούν αναφέροντας πως “αν επιθεωρήσουμε την περασμένη χρονιά από καθαρά οικονομική σκοπιά, αυτή ήταν ένα κακό όνειρο”. Τον Οκτώβριο που μας πέρασε μάλιστα το ΔΝΤ προειδοποιούσε ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να προκαλέσει «ζημιά διαρκείας» στο βιοτικό επίπεδο σε ολόκληρο τον κόσμο, με οποιαδήποτε ανάκαμψη να είναι «μακρά, άνιση και αβέβαιη». (εδώ)

 

Την αναστολή των εκατέρωθεν δασμών για έξι μήνες έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για το εμπόριο, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Έχουμε προτείνει την αναστολή των αμοιβαίων δασμών για έξι μήνες προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης», δήλωσε. «Αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει τον απαραίτητο ζωτικό χώρο για τις βιομηχανίες και τους εργαζόμενους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», προσέθεσε. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text