Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Aegean: Στρατηγική ανθεκτικότητας και ευελιξίας για το 2021

Aegean: Στρατηγική ανθεκτικότητας και ευελιξίας για το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Aegean: Στρατηγική ανθεκτικότητας και ευελιξίας για το 2021

Του Κώστα Κετσιετζή

Ανθεκτικότητα και ευελιξία. Αυτές οι δύο λέξεις χαρακτηρίζουν την στρατηγική της Aegean για το ερχόμενο διάστημα, όπως την παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2020.

H ανθεκτικότητα, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη φάνηκε όλο το προηγούμενο διάστημα καθώς η εταιρεία κάνοντας χρήση των οριζόντιων μέτρων στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων κατάφερε να στηριχθεί στις δικές της μονάδες και χωρίς να έχει λάβει ειδική ενίσχυση, όπως συνέβη με τις περισσότερες και μεγαλύτερες αεροπορικές στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Παράλληλα με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Μάιο και την κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ που θα ακολουθήσει η εισηγμένη εξασφαλίζει την ανθεκτικότητα για τους ερχόμενους μήνες.

Όπως είπε ο κ. Βασιλάκης αυτά τα 180 εκατ. ευρώ μαζί με τη ρευστότητα και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας που ξεπερνούν τα 470 εκατ. ευρώ εξασφαλίζουν την πορεία της εταιρείας τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2022, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο με αναζωπύρωση της πανδημίας και νέα lockdown

Ένα τέτοιο σενάριο πάντως δεν θεωρείται πιθανό. Αντίθετα, όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί του πληθυσμού, αναμένεται να επιστρέψουν και τα ταξίδια αν και με σημαντικές αλλαγές στις ταξιδιωτικές συνήθειες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Aegean, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα από τα τέλη Ιουνίου και έπειτα, όπου αναμένεται να ξεκινήσει ουσιαστικά η τουριστική σεζόν.

Η αβεβαιότητα απαιτεί ευελιξία

Δεδομένο θεωρείται πως θα επαναληφθεί το φαινόμενο που εμφανίστηκε πέρσι, όπου οι τουρίστες επέλεγαν να ταξιδέψουν απευθείας στον τελικό τους προορισμό, δηλαδή κάποιο νησί. Και αυτό πρόκειται να πλήξει το αεροδρόμιο κυρίως της Αθήνας. Έτσι, από τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου η επιβατική κίνηση αναμένεται να φτάσει το 75% της "κανονικότητα" στο σύνολο της χώρας, αλλά να είναι υψηλότερη στην περιφέρεια και χαμηλότερη στην πρωτεύουσα.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι κανείς δεν ξέρει το που θα εμφανιστεί η μεγαλύτερη ζήτηση. Και αυτό γιατί παρά το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που παρατηρείται, οι κρατήσεις μέχρι σήμερα είναι ελάχιστες, καθώς παραμένουν αναπάντητα σημαντικά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την πορεία των εμβολιασμών και τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν, είτε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είτε με διμερείς συμφωνίες.

"Αναμένουμε με προσοχή τις λεπτομέρειες του πράσινου πιστοποιητικού. Η ΕΕ έχει παρουσιάσει τα νομικά ζητήματα αλλά μένουν να καθοριστούν τα τεχνικά ζητήματα εφαρμογής της εν λόγω λύσης που έχουν και μεγάλη σημασία για την επιτυχία της πρωτοβουλίας", σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό η Aegean κρατά στάση αναμονής, έχοντας ήδη ανακοινώσει την ενίσχυση της συνδεσιμότητας των νησιωτικών και περιφερειακών προορισμών με το εξωτερικό.

Η αεροπορική φέτος θα λειτουργεί συνολικά επτά περιφερειακές βάσεις, τρεις εκ των οποίων (Κέρκυρα, Μύκονος και Σαντορίνη) είναι καινούργιες. Οι βάσεις αυτές θα ενισχυθούν με 33 νέα δρομολόγια αυξάνοντας τον αριθμό τους στα 100.

Σε ό,τι αφορά στις χώρες απ’ όπου αναμένουμε τουρίστες φέτος ο κ. Βασιλάκης εκτίμησε ότι σε αντίθεση με πέρσι που η κίνηση προήλθε πρακτικά μόνο από την ΕΕ για φέτος "ελπίζουμε αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε” και για ταξιδιώτες από Ρωσία, Ισραήλ και ΗΠΑ.

"Υπάρχει πιθανότητα να είναι ακόμη περισσότερες οι χώρες που θα έχουν πρόσβαση στην Ελλάδα φέτος, ακόμη και από την Ασία, αλλά οι πιο σημαντικές είναι αυτές οι τρεις”, σημείωσε.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Η περσινή χρονιά ήταν η χειρότερη στην ιστορία της εταιρείας, καθώς και ολόκληρου του κλάδου. Το 2020 έκλεισε με κύκλο εργασιών 415 εκατ. ευρώ όταν το 2019 είχε 1,3 δισ. ευρώ και με ζημίες ύψους περίπου 228 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικό για την εταιρεία είναι να σταματήσει η απώλεια ρευστότητας που καταγράφεται κάθε μήνα από τα καθηλωμένα ή μισοάδεια αεροπλάνα. Η Aegean "έκαψε" περίπου 280 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ οι απώλειες συνεχίστηκαν και το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ. Ο πρόεδρος της εισηγμένης εκτίμησε πως αν προχωρήσουν γρήγορα οι εμβολιασμοί τότε μπορεί από τον Μάιο – Ιούνιο να σταματήσει η απώλεια ρευστότητας σε μηναία βάση.

Ο κ. Βασιλάκης εκτίμησε ακόμη πως μέσα στις επόμενες 60 ημέρες θα αρθούν οι περιορισμοί στις πτήσεις εσωτερικού ωστόσο προχώρησε και σε μια έμμεση προειδοποίηση πως οποιαδήποτε άρση των περιορισμών πρέπει να γίνει με προσοχή για να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα, λόγω νέας έξαρσης των κρουσμάτων.

"Είναι καλύτερο να περιμένουμε μερικές ακόμη ημέρες για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα έχουμε ξανά επιστροφή σε συνθήκες λοκντάουν παρά να βιαστούμε να ανοίξουμε τα πάντα. Το κόστος για τον δικό μας κλάδο αλλά και για πολλούς άλλους είναι μεγαλύτερο όταν ανοίγουμε και ξανακλείνουμε. Προτιμάμε λοιπόν μια αργή και σταθερή πορεία προς την κανονικότητα και όχι σπασμωδικές κινήσεις”, τόνισε.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text