Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 227 | Cenergy Holdings: Διανύει φάση ανάπτυξης

Cenergy Holdings: Διανύει φάση ανάπτυξης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Cenergy Holdings: Διανύει φάση ανάπτυξης

Cenergy Holdings
Διανύει φάση ανάπτυξης


Κερδοφόρα, με οδηγό την αγορά καλωδίων, έκλεισε το 2020 για την Cenergy Holdings. Η εταιρία σημείωσε το υψηλότερο EBITDA, από το 2015 (€ 91,1 εκατομμύρια), την υψηλότερη καθαρή κερδοφορία (€ 24,7 εκατ.), επίσης από το 2015 και το υψηλότερο καθαρό περιθώριο κέρδους, το οποίο έφτασε το 2,73%, ενώ το πέρσυ είχε διαμορφωθεί στο 2,11% και το 2015 ήταν στο 1,0%.

Θετικά γεγονότα είναι η μείωση καθαρού δανεισμού σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στα €331,0 εκατομμύρια, το ανεκτέλεστο των παραγγελιών που παραμένει σε σταθερό, η ανάπτυξη του κλάδου καλωδίων και η βελτιστοποίηση του κόστους στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες.

Στα αρνητικά συγκαταλέγεται, η απόφαση της διοίκησης να μην διανείμει μέρισμα από τα κέρδη της χρήσης του 2020. Όπως αναφέρθηκε και στην ενημέρωση των αναλυτών, η κεφαλαιακή δομή των κλάδων δραστηριοποίησης της εταιρίας δεν το επιτρέπουν ακόμα. Σημειώνουμε ότι, από την εισαγωγή της (2016) μέχρι και σήμερα, η εταιρία ουδέποτε έχει διανείμει μέρισμα.

Κλάδοι: Στον κλάδο καλωδίων (Ελληνικά Καλώδια), η εταιρία υπέγραψε σύμβαση με την εταιρία DEME Offshore, για την παροχή υποθαλάσσιων inter-array καλωδίων στο μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο (δείτε εδώ την ανακοίνωση). Η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2021 και η παράδοση θα υλοποιείται σταδιακά με βάση το πρόγραμμα κατασκευής του έργου. Παράλληλα, η Ελληνικά Καλώδια, εισήχθει στη αγορά καλωδίων υψηλής τάσης στην Γαλλία (εδώ) - αρκετά σημαντικό γεγονός, αν αναλογιστούμε ότι εκεί βρίσκεται και ένας από τους μεγάλους ανταγωνιστές της, η Nexans - , ενώ επίσης υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Energinet Δανίας για υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης (εδώ).
Ο κλάδος σωληνουργίας, παρά τις δύσκολες συνθήκες, συνέχισε την προσπάθεια εξάπλωσης του σε Ευρώπη, Αμερική, Βόρεια Αφρική και Ασία συμμετέχοντας σε νέα έργα (δείτε περισσότερα στην σελ. 8 -9 του οικονομικού δελτίου). Η εταιρία στοχεύει, να διαφοροποιήσει το προφίλ προϊόντων της Σωληνουργείας Κορίνθου, μέσω της ολοκλήρωσης των έργων που παρέμειναν ανεκτέλεστα κατά το 2020.

Με μια σύντομη ανασκόπηση στα μεγέθη του ομίλου (εδώ), παρατηρούμε μία σταθερότητα στη διάρθρωση και στην εξέλιξή τους. Το σύνολο του Ενεργητικού είναι ήπια πτωτικό τα τελευταία τρία έτη, τα ίδια κεφάλαια κινήθηκαν σταθερά και ήπια ανοδικά, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων παρουσιάζει πτώση από το 2018 και έπειτα.
Ο όμιλος πέτυχε το υψηλότερο επίπεδο πωλήσεων το 2018, ενώ από τότε οι πωλήσεις υποχώρησαν ελάχιστα κατά το 2019 (-0,6%) και κατά -5,2% το 2020. Όπως αναφέρθηκε και στην ενημέρωση αναλυτών, οι πωλήσεις τα έτη 2015 και 2016 στηριζόταν περισσότερο στον κλάδο σωληνουργίας ενώ ο κλάδος καλωδίων προετοιμάζονταν. Από το 2017 και ύστερα ο κλάδος καλωδίων, ξεκίνησε να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων. Παρά την μείωση στις πωλήσεις, το μικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε (11,3%) , λόγω της πτώσης του κόστους πωληθέντων και αποτέλεσε το υψηλότερο μέγεθος που έχει διαμορφωθεί από το 2015. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα, του ομίλου παραμένουν σταθερά.
Όσον αφορά, την κερδοφορία, όπως αναφέραμε και στην αρχή, βρίσκεται στα καλύτερα της, επίπεδα. Δείτε αναλυτικό πίνακα με τα μεγέθη του ομίλου, εδώ.

Αναφορικά, με τα μεγέθη του 2021, η διοίκηση απάντησε αισιόδοξα στα ερωτήματα των αναλυτών, σχετικά με την διατήρηση της κερδοφορίας και σε αυτό έτος, επισημαίνοντας ότι έργα το οποία έχει αναλάβει τις δίνουν το περιθώριο για περαιτέρω κερδοφορία.
Από την πλευρά μας, εκτιμούμε ότι το επίπεδο πωλήσεων θα κυμανθεί ανάμεσα στα € 950,0 με € 960,0 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν περίπου στα € 27,0 με € 28,5 εκατομμύρια, με το ενδεχόμενο να αναθεωρήσουμε την πρόβλεψη προς τα πάνω. Αυτό θα σημαίνει μία άνοδο της τάξης του 11% έως 12% σε σχέση με το 2020.
Σημειώνουμε ότι, η μετοχή ακολουθεί την ιδιόμορφη συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τις μετοχές του Ομίλου, επί δεκαετίες και η οποία διακρίνεται από μακρά διαστήματα σχετικής σταθερότητας και περιόδους έντονης κινητικότητας και -συνήθως- ανόδου. Κατά τα φαινόμενα, διανύουμε μία τέτοια περίοδο.

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text