Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 227 | Ειδήσεις εισηγμένων εταιριών

Ειδήσεις εισηγμένων εταιριών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι, στις 9 Απριλίου 2021 προέβη στην υπογραφή των συμβάσεων για το πρόγραμμα τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων άνω των 90 ημερών, ποσού μέχρι € 325 εκατ. Το Πρόγραμμα είναι χωρίς αναγωγή στη ΔΕΗ Α.Ε. και καλύπτεται από ένα χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων από συμβάσεις ενεργών ή μη πελατών, με μία ή περισσότερες ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις άνω των 90 ημερών. Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.

Η FORTHNET A.E. ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι ο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το αίτημα της εταιρίας με την επωνυμία «NEWCO UNITED GROUP HELLAS S.A.R.L.» για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς του συνόλου των κοινών μετοχών της Εταιρίας που δεν κατέχει ο Προτείνων και όρισε ως ημέρα παύσης της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Εταιρίας την 23η Απριλίου 2021. Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.

Η Invel Real Estate, η PRODEA Investments και ο κυπριακός όμιλος εταιριών YODA Group του κ. Ιωάννη Παπαλέκα ανακοινώνουν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης από την PRODEA σε θυγατρική του YODA Group, ποσοστού 45% στην
εταιρία MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited. H PRODEA Investments διατηρεί ποσοστό 45% και η Invel Real Estate, μέσω θυγατρικής της, ποσοστό 10%. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

Η BriQ Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας αποφάσισε να εισηγηθεί προς την Τακτική Γενική Συνέλευση της Εταιρίας, τη διανομή μερίσματος ποσού € 0,06 ανά μετοχή για τη χρήση 2020. Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.

Τιτάν: Αύξηση κερδών (EBITDA) και ισχυρές ταμειακές ροές, σε ένα έτος προκλήσεων. Αύξηση της κερδοφορίας κατά 7,1% στα €286,2 εκ., τα υψηλότερα επίπεδα από το 2010. Οφέλη από την ανθεκτικότητα των αγορών και τα υψηλά επίπεδα πωλήσεων, τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών και το ευνοϊκό ενεργειακό κόστος. Χαμηλότερα καθαρά κέρδη μετά από φόρους & δικαιώματα μειοψηφίας στα €1,5 εκ. (από €50,9 εκ. το 2019), ως αποτέλεσμα λογιστικών μη ταμειακών χρεώσεων ύψους €63,9 εκ. που σχετίζονται με την Αίγυπτο. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

Να μην κατεδαφίσει και να διατηρήσει τον Υδατόπυργο στο έργο του Ελληνικού αποφάσισε η Lamda Development, εντάσσοντας το κτίριο αυτό στον σχεδιασμό του project. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην διοίκηση της Lamda Development "η απόφαση του Ομίλου να μην κατεδαφίσει το κτίσμα, που ανήκει στη νεότερη βιομηχανική ιστορία της χώρας, συνιστά ένδειξη σεβασμού στην οικιστική μνήμη της περιοχής και των κατοίκων της". (εδώ)

Το πρώτο βήμα για την ένταξη ελληνικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκά projects υδρογόνου πραγματοποιείται με την πρόσκληση που απευθύνουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Ανάπτυξης - Επενδύσεων για συμμετοχή στο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος στον τομέα της αλυσίδας αξίας «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου». Με κοινή τους απόφαση, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Ιωάννης Κυριακού και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου καλούν τις ενδιαφερόμενες εταιρίες να υποβάλουν προτάσεις έργων έως την Τρίτη 27 Απριλίου. Αντίστοιχη πρωτοβουλία -με συμμετοχή ελληνικών ομίλων- έχει αναληφθεί και για τον κλάδο των μπαταριών. (εδώ)

Η ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε. ενημερώνει ότι έλαβε την 8/4/2021, γνωστοποίηση από τον μέτοχο CHRISTIAN COMAIR ότι στις 16/03/2021 επήλθε μεταβολή (αύξηση) στα δικαιώματα ψήφου του ως άνω μετόχου, τα οποία ανήλθαν στο 5,03%. Δείτε την ανακοίνωση εδώ.

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία από την ΕΥΔΑΠ. Το 2020 τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη της εταιρίας, η οποία έχει εκπονήσει ένα πλάνο 10ετίας 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 175 εκατ. για έργα μετασχηματισμού, 700 εκατ. ευρώ για έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική καθώς και 200 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση δικτύων νερού και μείωση διαρροών. (εδώ)

Επενδύσεις που μπορεί να ξεπεράσουν τα 60-70 εκατ. ευρώ σχεδιάζει για το 2021 η Quest Συμμετοχών με το βάρος να πέφτει στο νέο κέντρο διαλογής της ACS στο Αιγάλεω αλλά και στην επέκταση των δραστηριοτήτων του στον τομέα του κλιματισμού, μέσω της εξυγίανσης της ΓΕ Δημητρίου. Όπως σημείωσε η διοίκηση της εισηγμένης, το ύψος των επενδύσεων φέτος μπορεί να είναι υπερδιπλάσιο έως και τριπλάσιο από τις επενδύσεις της προηγούμενης χρονιάς που έφτασαν τα 26 εκατ. ευρώ. (εδώ)
Ο Όμιλος Quest σε ενοποιημένη βάση κατά το 2020 κατέγραψε πωλήσεις άνω των €720 εκατ., κέρδη EBITDA περί τα €60 εκατ. και κέρδη προ φόρων άνω των € 35 εκατ. επιτυγχάνοντας αύξηση 20,2% στις πωλήσεις, 12,2% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), 16,8% στα προ φόρων, κέρδη (ΕΒΤ) και 97% στα καθαρά μετά φόρων κέρδη (ΕΑΤ). Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.

Το 2020 ήταν μια χρονιά ισχυρών προκλήσεων, που ποτέ δεν είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, ο κύκλος εργασιών της Εταιρίας διαμορφώθηκε στα 330,3 εκατ. ευρώ από 323,7 εκατ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2%. Η συνολική κατανάλωση αυξήθηκε στα 399,7 εκατ. κυβικά μέτρα από 392,3 εκατ. κυβικά μέτρα το 2019. Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.

Η LAMDA DEVELOPMENT S.A., ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι στις 07.04.2021 υπέγραψε με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς συμφωνία για την επικαιροποίηση των βασικών επιχειρηματικών όρων κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού προς την Εταιρία ή/και θυγατρικές του ομίλου της LAMDA DEVELOPMENT με σκοπό τη χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού. Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.

Πηγές της Greenhill προαναγγέλλουν την επιβολή μεγάλου προστίμου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάκτωρ για την παράτυπη αλλαγή του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Ολοένα και περισσότερο οξύνεται η κατάσταση στην Ελλάκτωρ μεταξύ της υπό ολλανδικό έλεγχο διοίκησης και της Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη. Σύμφωνα με πηγές της Greenhill η διοίκηση της Ελλάκτωρ θα τιμωρηθεί με μεγάλο πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διότι άλλαξαν παράτυπα και κρυφά τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης της εταιρίας για να μην απαντούν σε ενοχλητικές ερωτήσεις. (εδώ)

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας, την 7η Απριλίου 2021, παρέλαβε επιστολή του μετόχου Reggeborgh Invest B.V. με την οποία καθιστά γνωστή την πρόθεση συμμετοχής της στην έκδοση του νέου Ομολογιακού Δανείου της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. και τη δέσμευση συμμετοχής της στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ.

Παπουτσάνης: Με "όπλα" την ευελιξία, τα νέα προϊόντα και την αύξηση των μεριδίων αγοράς. Με ποιοτικές πρώτες ύλες αρχίζει να παράγει πράσινο σαπούνι ελαιόλαδου και έτσι ανοίγεται ο "δρόμος" για τη δημιουργία μιας ιστορικής εταιρίας με επιτυχημένη πορεία στο εγχώριο, και όχι μόνο, επιχειρείν. (εδώ)

Η INTRASOFT, σε συνεργασία με τον εταίρο της ΟΤΕ, θα αναπτύξει το νέο Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πληροφοριακό Σύστημα του ΑΔΜΗΕ με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των διαδικασιών στους τομείς της Διαχείρισης και Προγραμματισμού Επιχειρησιακών Πόρων (ERP – Enterprise Resource Planning), της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRM – Human Resource Management), της Διαχείρισης Παγίων (EAM – Enterprise Asset Management), του Προγραμματισμού και της Εκτέλεσης Τεχνικών Εργασιών (WFM – Workforce Management) καθώς και της Διαχείρισης Έργων (PS – Project System). Η υλοποίηση του νέου συστήματος θα βασιστεί σε διεθνώς διαπιστευμένες τεχνολογίες και λύσεις και αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και των θυγατρικών εταιριών του Ομίλου.

H ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει την έγκριση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης του διαγωνισμού για την «Προμήθεια δύο ναυπηγικών γερανών (τύπου double level luffing jib cranes) για τις δραστηριότητες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος στο πλαίσιο της Υποχρεωτικής Επένδυσης Y.Ε.06.» συνολικής αξίας περίπου 8 εκατ. ευρώ. Δείτε την ανακοίνωση εδώ.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε., ανακοινώνει ότι η αξιολόγηση της πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ έχει ολοκληρωθεί. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε την αξιολόγηση των συμμετεχόντων. Δείτε την ανακοίνωση εδώ.

Θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ οι απαιτήσεις της ΕΥΔΑΠ Παγίων για το κόστος του ακατέργαστου νερού για τα έτη 2013-2020 ενώ το μεσοσταθμικό κόστος για την τιμολόγηση νερού από εδώ και μπρος, θα διαμορφωθεί, κατά πληροφορίες, στα επίπεδα των 28 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τους όρους της νέας 20ετούς σύμβασης παραχώρησης μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του ελληνικού Δημοσίου, με την οποία ξεκαθαρίζει το επενδυτικό περιβάλλον για την ΕΥΔΑΠ για τα επόμενα χρόνια και αποσαφηνίζονται πλήρως οι υποχρεώσεις της κάθε πλευράς και οι όροι τιμολόγησης. (εδώ)

Η επενδυτική εταιρία Farallon κρατά μέσω της Aiolos το 18% των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ως ενέχυρο για δάνειο που χορήγησε σε Μπάκο - Καϋμενάκη. Ποιο μήνυμα στέλνει στο fund η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Σαφές μήνυμα προς την αμερικανική επενδυτική εταιρία Farallon που είχε δανείσει τους αδελφούς Καλλιτσάντση όταν έδιναν τη μάχη για τον έλεγχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τώρα έχει δανείσει τους εφοπλιστές Δημ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη, έστειλε η ολλανδική Reggeborgh. «Αν δεν στηρίξετε στη γενική συνέλευση, στις 22 Απριλίου, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τότε μπορεί να καταρρεύσει ο όμιλος και να χάσετε τα λεφτά σας» (εδώ)

Το 2020, αποτέλεσε για τον Όμιλο Ευρωπαϊκή Πίστη μία αποτελεσματική χρονιά σε λειτουργικό επίπεδο, με το θετικό πρόσημο να κυριαρχεί στις μεταβολές του συνόλου των οικονομικών μεγεθών. Η Διοίκηση του Ομίλου παρουσίασε σε ζωντανή Συνέντευξη Τύπου, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τη σημαντική άνοδο σε όλους τους οικονομικούς δείκτες για το 2020. Σημείωσε αύξηση 10,6% στα κέρδη προ φόρων, τα οποία ανήλθαν σε 24,8 εκ. ευρώ, από 22,4 εκ. ευρώ το 2019. Αύξηση των συνολικών εσόδων του Ομίλου κατά 5,1%, στα 236,8 εκ. ευρώ. Δείτε εδώ.

Προχωρά από την Mytilineos η κατασκευή της μονάδας ηλεκτρισμού στο Τομπρούκ της Λιβύης. Τα ενεργειακά project ελληνικού ενδιαφέροντος στη Λιβύη, με χαρακτηριστικό εκείνο της μονάδας ηλεκτρισμού που αναπτύσσει η Mytilineos στο Τομπρούκ, συζητήθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Τρίπολη.

Τα όλο και χαμηλότερα επιτόκια χορηγήσεων μειώνουν περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης των εταιριών, πολλές εκ των οποίων αυξάνουν τον δανεισμό τους με στόχο να προχωρήσουν σε παραγωγικές επενδύσεις. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της χρηματοδότησης μεταβάλλουν πλέον τη στρατηγική πολλών εισηγμένων εταιριών, αλλάζοντας έτσι το δόγμα της προηγούμενης δεκαετίας που αποσκοπούσε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ταχύτερη απομόχλευση των ισολογισμών. Την όλη κατάσταση περιγράφει παραστατικά οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρίας. Διαβάστε εδώ.

Δύο μεγάλες ξένες εταιρίες κρουαζιέρας, ο ελληνικός όμιλος ΑΒΙΑΡΕΠΣ, συμφερόντων του ομίλου Γ. Γρύλου, ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι, η ακτοπλοϊκή Attica Group και η ΓΕΚ Τέρνα αναφέρονται μεταξύ των δυνητικών ενδιαφερομένων για την εξαγορά του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Είναι ο τέταρτος διαγωνισμός για περιφερειακό λιμάνι και ο εκτός εάν προσμετρηθούν και οι ιδιωτικοποιήσεις του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που διακινήθηκαν τα προηγούμενα έτη, η διαγωνιστική διαδικασία για το λιμάνι του Ηρακλείου αφορά την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Υπενθυμίζεται ότι στον Οργανισμό λιμένος Ηρακλείου έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμανιού. (εδώ)

Η ΕΥΔΑΠ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι από τις αρχές του Απριλίου, τέθηκε σε εφαρμογή η νέα οργανωτική δομή της Εταιρίας. Η νέα οργανωτική δομή έχει προκύψει μετά από ανάλυση των σύγχρονων εταιρικών απαιτήσεων και θέτει στο επίκεντρό της την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Εταιρίας, καθώς και τον μετασχηματισμό της σε ένα σύγχρονο και αποδοτικό οργανισμό, με επίκεντρο τον πελάτη και την ανάπτυξη σχέσεων με αυτόν, προς όφελος της Εταιρίας. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, βάσει των υποχρεώσεων του από 28.02.2019 Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 200.000.000 ευρώ, ότι κατόπιν επαναξιολόγησης από την εταιρία ICAP A.E., διατηρήθηκε η διαβάθμιση ΒΒ, όσον αφορά στην πιστοληπτική της ικανότητα, ενώ το outlook τέθηκε υπό παρακολούθηση. (εδώ)

Η εταιρία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, γνωστοποιεί τα ακόλουθα: Την 02.04.2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρίας, με ηλεκτρονικά μέσα, για την συζήτηση και λήψη απόφασης επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Η εν λόγω Συνέλευση ανεβλήθη. Ημέρα συνέχισης της συνεδρίασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, κατόπιν του ανωτέρω αιτήματος, ορίστηκε η Πέμπτη 22.04.2021 και ώρα 11:00 π.μ. με τον ίδιο τρόπο και με τα αυτά θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Να μην προχωρήσει στο κλείσιμο της μονάδας Μεγαλόπολη 3 εντός του 2021, όπως σχεδίαζε η ΔΕΗ καλεί την επιχείρηση με επιστολή του ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού ΑΔΜΗΕ. Πιο συγκεκριμένα ο ΑΔΜΗΕ στην επιστολή του ενημερώνει ότι δε συναινεί στο ενδεχόμενο να επισπευσθεί η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων σε σχέση με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ για το διάστημα 2021 – 2023, επικαλούμενος λόγους ασφάλειας προμήθειας του συστήματος. Στην ίδια επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαχειριστής αναλύει εκτενώς τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε το πρόωρο σβήσιμο του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων έως το τέλος του καλοκαιριού, δηλώνοντας την αντίθεσή του προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα ο διαχειριστής δηλώνει αρνητικός και στην προοπτική να επισπευσθεί η απόσυρση της μονάδας Μεγαλόπολη 3, επικαλούμενος την πρόσφατη επικαιροποίηση της Μελέτης Επάρκειας Ισχύος, σύμφωνα με την οποία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η κρισιμότερη περίοδος από πλευράς ασφάλειας προμήθειας είναι η διετία 2021 – 2022 και ιδίως το 2021. (εδώ)

Εμπλοκή αναφορικά με τα δικαιώματα ψήφου που ελέγχει η εταιρία Greenhill Investments συμφερόντων Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη προέκυψε κατά τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ για την αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ. ευρώ. H γ.σ. συνεκλήθη με ποσοστό απαρτίας 52,16%, αλλά η ψηφοφορία ανεβλήθη ύστερα από αίτημα της Pemanoaro. Αίτημα αναβολής κατέθεσε και η Greenhill, αλλά απερρίφθη επειδή η εταιρία ελέγχει με ποσοστό μικρότερο του 5% του μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ. Νέα γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου. (εδώ)

Τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ διαμορφώθηκαν κατά τη χρήση 2020 σε €892 εκατ. έναντι €1,27 δισ. το 2019, μειωμένα κατά 30% (ή €381 εκατ.). Η μείωση προήλθε κυρίως από τον κατασκευαστικό κλάδο, όπου τα έσοδα μειώθηκαν κατά €402 εκατ. (από €901 εκατ. σε €499 εκατ.). Ο κλάδος Παραχωρήσεων παρουσίασε μείωση εσόδων κατά €38 εκατ. (από €240 εκατ. σε €202 εκατ.), ενώ τα έσοδα των κλάδων ΑΠΕ και Περιβάλλοντος παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. EBITDA Ομίλου €30 εκατ. το 2020 έναντι €81 εκατ. το 2019. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

Με μείωση των πωλήσεων του Ομίλου κατά 17% στα 78,3 εκ. ευρώ έκλεισε το 2020 η Μοτοδυναμική. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (Ebitda) ανήλθαν σε 6,2 εκ. ευρώ μειωμένα κατά 42,9%, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημία 2,2 εκ. ευρώ. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

Όμιλος INFORM ΛΥΚΟΣ. Ανάπτυξη λειτουργικής κερδοφορίας (adjusted EBITDA + 6,6%), παρά την παρούσα συγκυρία της πανδημίας COVID-19 Πωλήσεις στα € 69,8 εκατ. μειωμένες κατά (-3,7%) σε σχέση με 2019 Μικτό περιθώριο στα 17,4% βελτιωμένο κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες Αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας στα € 66 εκατ. . Κατά τη χρήση του 2020, οι πωλήσεις του Ομίλου μειώθηκαν μόλις κατά € 2,7 εκατ. ή 3,7% σε σύγκριση με το 2019 και ανήλθαν σε € 69,8 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Ο ΟΠΑΠ , η μεγαλύτερη εταιρία τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, ανακοινώνει τις Οικονομικές Επιδόσεις της. Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) χρήσης 2020 διαμορφώθηκαν στα €1.129,8εκ. μειωμένα κατά 30,3% σε ετήσια βάση. Το δ’ τρίμηνο 2020 τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα €230,9εκ., μειωμένα κατά 48,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ως αποτέλεσμα του καθολικού απαγορευτικού (lockdown) από τις 7 Νοεμβρίου και των κατά τόπους lockdowns από τα μέσα Οκτωβρίου με τα καταστήματά μας να παραμένουν κλειστά για σχεδόν τα 2/3 του τριμήνου.  Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) μειώθηκε το 2020 κατά 32,3% και διαμορφώθηκε σε €421,2εκ. (εδώ)

Η χαμηλή μόχλευση της BriQ Properties της δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης, σημείωσε η Άννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (31/3) τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα χρήσης 2020. Στο τέλος του 2020 η αξία του χαρτοφυλακίου ανερχόταν στα 106 εκατ. ευρώ ,ενώ η εταιρία κατάφερε παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία να προχωρήσει στην επένδυση των 50 εκατ. ευρώ που άντλησε από την αύξηση κεφαλαίου. Η  μόχλευση είναι στο 15% και μπορεί να φτάσει στο 35% μέσα από νέες επενδύσεις στους κλάδους που θεωρεί ότι υπάρχει υψηλή απόδοση και άρα η αξία του χαρτοφυλακίου να ενισχυθεί στα 150 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή τα logistics αποτελούν το 43% του χαρτοφυλακίου και είναι ο κλάδος που πιστεύει περισσότερο η εταιρία, καθώς έχει υψηλό yield. Ο ίδιος κλάδος παραμένει στο επίκεντρο, ενώ ίσως παρουσιαστούν στο δεύτερο εξάμηνο και ευκαιρίες στον ξενοδοχειακό κλάδο, τις οποίες η εταιρία θα ήθελε να εκμεταλλευτεί.

Ανακοινώνεται από την AUTOHELLAS ότι σύμφωνα με την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, την 31 Μαρτίου 2021, το μέρισμα της χρήσης 2020 καθορίστηκε σε 0,23 Ευρώ ανά μετοχή. Στο διανεμόμενο μέρισμα θα γίνει παρακράτηση φόρου με συντελεστή 5%, έτσι το καθαρό πληρωτέο μέρισμα θα ανέλθει σε 0,2185 Ευρώ ανά μετοχή, όπου αυτό εφαρμόζεται. (εδώ)

Η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τις ενοποιημένες καταστάσεις για τη χρήση 2020, τα έσοδα από ενοίκια του Ομίλου ανήλθαν σε € 3.681 χιλ. έναντι € 2.928 χιλ. της περσινής χρήσης σημειώνοντας αύξηση 25,7%. H αύξηση αυτή οφείλεται στην ενσωμάτωση των εσόδων από νέες επενδύσεις σε ακίνητα. Τα κέρδη του Ομίλου από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία για τη χρήση 2020 ανήλθαν σε € 416 χιλ. έναντι € 4.032 χιλ. για τη χρήση 2019. (εδώ)

Η MARFIN INVESTMENT GROUP ανακοίνωσε, σε συνέχεια των από 30/11/2020 και 26/2/2021 Ανακοινώσεών της, την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του συνόλου της μετοχικής συμμετοχής της στη  VIVARTIA προς τα επενδυτικά κεφάλαια της CVC Capital Partners.

Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ανακοίνωσε την κατ΄ αρχήν συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ένδεκα εν λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW. Τα εν λόγω αιολικά πάρκα, τα περισσότερα εκ των οποίων ευρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, αποτελούν περιουσιακό στοιχείο έξι υπό εξαγορά εταιριών. Δείτε εδώ

Ο κύκλος εργασιών του έτους 2020 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών διαμορφώθηκε σε EUR 30,74 εκ., έναντι EUR 33,37 εκ της αντίστοιχης χρήσης του 2019, σημειώνοντας μείωση κατά 7,9%. Το 53% σχεδόν του κύκλου εργασιών του Ομίλου προέρχεται από έσοδα από τη διαπραγμάτευση, εκκαθάριση και διακανονισμό των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ποσοστό 19% αφορά σε έσοδα που διαμορφώνονται με γνώμονα το ύψος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς ενώ το 28% από υπηρεσίες που παρέχει ο Όμιλος στους συμμετέχοντες στην ελληνική κεφαλαιαγορά και σε άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό που είναι αδειοδοτημένοι να λειτουργούν αγορές. Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του 2020 διαμορφώθηκαν σε EUR 8,34 εκ., μειωμένα κατά 37% σε σχέση με τα EUR 13,24 εκ. του 2019. Δείτε εδώ.

Η Intercontinental International ανακοίνωσε ότι σε σχέση με το αντίστοιχο οικονομικό έτος του 2019, παρουσίασε αύξηση των Κεφαλαίων από Λειτουργικές Δραστηριότητες (FFO) κατά + 7,47%, παρά την περιορισμένη μείωση των εσόδων από μισθώματα (- 1,91%), λόγω των επιβαλλομένων μέτρων για μείωση ενοικίων, ως μέτρο στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων από την πανδημία SARS COVID 19. Οι ζημιές από αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων σε εύλογη αξία των ακινήτων ανήλθαν σε €0,82 εκ. έναντι κερδών €0,66 εκ.. (εδώ)

Η Έρευνα και Ανάπτυξη είναι αναμφισβήτητα ένας από τους τομείς κρίσιμης σημασίας για την εξέλιξη, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη μιας σύγχρονης μεγάλης εταιρίας όπως η ΕΥΔΑΠ. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί στρατηγική επιλογή της εταιρίας ενισχύοντας την αποδοτικότητα των λειτουργιών της αλλά και τη διαφάνεια εφόσον καθίσταται πιο εύκολη η συλλογή μετρήσιμων δεδομένων. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η λειτουργία, η συντήρηση και η συνεχής ανάπτυξη του δικτύου ύδρευσης είναι μια πολύπλοκη πολυπαραγοντική διαδικασία, που απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία. Η εταιρία έχει εντάξει στο επενδυτικό της πρόγραμμα την τοποθέτηση 300.000 νέων υδρομετρητών (smart meters) προς αντικατάσταση υφιστάμενων παλαιότερης τεχνολογίας σε διάφορες περιοχές, με σκοπό τη μετάβαση στο έξυπνο δίκτυο (smart water network) και στις σύγχρονες τεχνολογίες, με τις οποίες θα καταστεί εφικτή η βέλτιστη διαχείριση των υδροδοτικών ζωνών.

Η πανδημία ήταν ο -αρνητικός- καταλύτης στο να μειωθούν οι προσλήψεις στις εισηγμένες το 2020 και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι αποχωρήσεις. Έτσι, η περσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από λιγότερες θέσεις εργασίας, αφού οι εταιρίες περιόρισαν τις δραστηριότητές τους, καθώς είχαμε και πτώση της κατανάλωσης. O Covid-19 ανάγκασε τις περισσότερες επιχειρήσεις να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια των lockdowns στη χώρα μας. Λόγω της πανδημίας «φρέναραν» οι προσλήψεις και αυξήθηκαν οι αποχωρήσεις προσωπικού, ενώ σημαντικό ρόλο στη μείωση των εργαζομένων έπαιξαν και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου ορισμένων εισηγμένων εταιριών και ειδικά των τραπεζών. Η εικόνα που αναδύεται από τους ετήσιους ισολογισμούς του 2020 αποκαλύπτει ότι στους 19 πρώτους ισολογισμούς, όπου περιλαμβάνονται και μεγάλες βιομηχανίες του Ftse 25 αλλά και τράπεζες, καταγράφεται μείωση 4.102 θέσεων εργασίας σε σχέση με το 2019, ενώ δημιουργήθηκαν μόλις 171 νέες θέσεις εργασίας. (εδώ)

Έκκληση για να επικεντρωθεί ο όμιλος Ελλάκτωρ στη βασική δραστηριότητά του, τον κατασκευαστικό τομέα, κάνει η  Greenhill Investments Limited, των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη,  εν όψει της επόμενης γενικής συνέλευσης.  Όπως επισημαίνει η Greenhill, έρχεται μια δεκαετία ανάπτυξης που μπορεί να οδηγήσει σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και να ενισχύσει τις υπάρχουσες. (εδώ)

Υπεγράφη  η σύμβαση για το έργο «Υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί του Αγ. Ευστρατίου», μεταξύ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας . Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Μανώλης Μαραγκουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση για τη μετατροπή του Αγίου Ευστρατίου σε «πράσινο νησί», τη μετατροπή του δηλαδή σε νησί ενεργειακά αυτόνομο, σε ηλεκτρισμό και θερμότητα. Φιλοδοξούμε σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ, τη Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους του νησιού, να παραδώσουμε έγκαιρα και άρτια σε λειτουργία, ένα έργο με μεγάλη, τεχνικά, πολυπλοκότητα. Ένα έργο που εισάγει στη χώρα μας νέες τεχνολογίες που συνδυάζουν την παραγωγή πράσινης ενέργειας με αποθήκευση και χρήση. Ένα ιστορικό νησί, η καινοτομία του ΚΑΠΕ και η τεχνογνωσία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενώνουν δυνάμεις για ένα δημιουργικό αποτέλεσμα». (εδώ)

To Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών του ΟΤΕ στις Θερμοπύλες επέλεξε, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, η εταιρία SES, πάροχος λύσεων δορυφορικής συνδεσιμότητας περιεχομένου, ως σταθμό-πύλη (Gateway) για το πρόγραμμα O3b mPOWER. Στόχος του προγράμματος, είναι η παροχή υπηρεσιών συνδεσιμότητας σε υπο-εξυπηρετούμενες και υπο-συνδεδεμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Ο όμιλος ΟΤΕ, στο πλαίσιο 10ετούς συμβολαίου, θα παρέχει στην SES ολοκληρωμένες υπηρεσίες διασύνδεσης μεταξύ δορυφόρων και εδάφους, 24ωρη υποστήριξη και διαχείριση δορυφορικών υποδομών. (εδώ)

Η εταιρία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ γνωστοποιεί ενημέρωση που έλαβε, 23 και 24 Μαρτίου 2021 από μέτοχό της (GREENHILL INVESTMENTS LIMITED) και υπόχρεα πρόσωπα (AKRON TRADE AND TRANSPORT SA, ICEBERG CAPITAL LIMITED, Δημήτριο Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη), σχετικά με σημαντική μεταβολή στη συμμετοχή και τα δικαιώματα ψήφου. . Δικαιώματα ψήφου από χρηματοπιστωτικά μέσα , σύμφωνα με την από 13.01.2021 συμφωνίας απόκτησης επιπλέον συμμετοχής και αντίστοιχων δικαιωμάτων ψήφου, από εναπομείνασες 15.168.543 κοινές ονομαστικές μετοχές ήτοι ποσοστό 7,0791% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Δείτε εδώ.

Οι όμιλοι Κοπελούζου και R.F. Energy έχουν λάβει άδειες παραγωγής και τρέχουν τις περιβαλλοντικές μελέτες για τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα αλλά το θεσμικό πλαίσιο παραμένει ακόμα θολό με την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να νομοθετήσουν μια διαδικασία που βρίσκεται στον αέρα όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πραγματοποιηθεί τεράστιες επενδύσεις. Έτσι οι δύο εταιρίες «κινδυνεύουν» να αναγκαστούν να τροποποιήσουν τα σχέδια με βάση τις νέες διατάξεις ενώ στην καλύτερη περίπτωση δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία υπεράκτιο αιολικό πάρκο πριν από την παρέλευση τριετίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ισχυρή πρόθεση για την πραγματοποίηση έργων υπεράκτιων αιολικών έχει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ η οποία υπέγραψε συνεργασία με την Ocean Winds για την ανάπτυξη έργων συνολικής δυναμικότητας άνω του 1,5GW. Επιπλέον ενδιαφέρον δείχνει και ο όμιλος Μυτιληναίου ενώ τεράστιο είναι το ενδιαφέρον και ξένων επενδυτών και ειδικά προερχόμενων εκ Νορβηγίας οι οποίοι πέραν των υπεράκτιων αιολικών έχουν τεράστια τεχνογνωσία στην παραγωγή του φιλικού προς το περιβάλλον υδρογόνου μέσω της ενέργειας που παράγεται από υπεράκτια αιολικά πάρκα. (εδώ)

Σε δυόμισι χρόνια από σήμερα τα περισσότερα λιγνιτικά φουγάρα της ΔΕΗ θα έχουν σβήσει, μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα θα παίρνουν σάρκα και οστά στη θέση των παλαιών ορυχείων και ο κορμός της επιχείρησης θα έχει ψηφιοποιηθεί. Κυρίως όμως θα έχει αρχίσει να αλλάζει το ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ και η επιχείρηση να στρέφεται σε παλαιές και νέες «πράσινες» τεχνολογίες. Τα πρώτα δείγματα είναι ήδη ορατά. Πρόσφατα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες υπέβαλε αιτήσεις στην ΡΑΕ για την αδειοδότηση οκτώ σταθμών κεντρικής αποθήκευσης ενέργειας συνολικής δυναμικότητας 950 MW. Επίσης πρόσφατα έκλεισε το deal συνεργασίας με την RWE για την από κοινού δραστηριοποίηση στις ΑΠΕ.

Η ανάκαμψη της ζήτησης στις διεθνείς αγορές που παρατηρείται από το φθινόπωρο του 2020, σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο της τιμής του χάλυβα, την οικονομική στροφή προς τις πράσινες επενδύσεις αλλά και την εισροή κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα έχουν ήδη διαμορφώσει θετικές προσδοκίες για την επόμενη μέρα του εγχώριου μεταλλουργικού κλάδου. Η Μυτιληναίος, που εκτός από τον μεταλλουργικό κλάδο δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς όπως η ενέργεια, έχει αρκετούς λόγους έτσι ώστε να αισιοδοξεί για βελτίωση οικονομικών επιδόσεων μέσα στο 2021. Ο όμιλος Viohalco (Viohalco, ElvalHalcor, Cenergy) ξεκίνησε το 2021 με ένα καλό πρώτο τρίμηνο, καθώς διαπιστώνει ισχυρή ζήτηση στις διεθνείς αγορές, κερδίζει συμβόλαια στα έργα καλωδίου, ευνοείται από την άνοδο της τιμής του χάλυβα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Με νέες επενδύσεις 20 εκατ ευρώ, αναθεώρηση του μοντέλου καταστημάτων ΙΚΕΑ στην επαρχία και συγκεκριμένα σε Λάρισα και Ιωάννινα, αλλά και διαχείριση της δραστηριότητας στην Τουρκία, ο όμιλος Fourlis ετοιμάζεται για την μετά Covid -19  εποχή του λιανεμπορίου ώστε να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που αναμένεται ότι θα παρουσιαστούν. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την έναρξη του επενδυτικού βραχίονα ακινήτων του ομίλου Fourlis, Trade Estates, με πλώρη τον Μάϊο να ξεκινήσει η διαδικασία για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, ενώ προς το τέλος του τρίτου τριμήνου αναμένεται η έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ίσης ή μεγαλύτερης αξίας με το προηγούμενο του 2016 που ήταν ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Σε σύναψη συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας ύψους έως 55 εκατ. ευρώ προχώρησε η Attica Group. Σύμφωνα με την εταιρία τα νέα κεφάλαια, θα διατεθούν σύμφωνα με την εταιρία για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς και θα ενισχύσουν σημαντικά τη διαθέσιμη ρευστότητα του ομίλου συμβάλλοντας στην επιτάχυνση του επενδυτικού σχεδιασμού που συμπεριλαμβάνει και ενέργειες για την προσαρμογή στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Παράλληλα η εταιρία ανακοίνωσε την υπογραφή δανειακής σύμβασης με την Alpha Bank και τον οργανισμό εξαγωγικών πιστώσεων της Νορβηγίας Eksportkreditt Norge AS για την κάλυψη κοινού ομολογιακού δανείου 14,7 εκατ. ευρώ. Το ομολογιακό δάνειο θα έχει την εγγύηση της Norwegian Export Credit Guarantee Agency, και θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση έως 70% του συνολικού τιμήματος ναυπήγησης και αγοράς, τριών επιβατηγών ταχύπλοων πλοίων.

Η 26η Μαρτίου 2021 είχε οριστεί ως η τελευταία προθεσμία ώστε οι δύο βασικοί πόλοι μετόχων να πετύχουν μια συμφωνία για κοινό διοικητικό συμβούλιο και στήριξη της αύξησης κεφαλαίου στον Ελλάκτωρ. Ωστόσο η αυτονόητη συνεργασία των μετόχων δεν έχει επιτευχθεί και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει αδιέξοδο. Ενώ θα υπάρξει απαρτία μετόχων στις 2 Απριλίου 2021 περίπου 75% με 80% ελλείψει αυτής της συμφωνίας μετόχων ενώ θα καταψηφιστεί η πρόταση της Greenhill των εφοπλιστών Καυμένακη και Μπάκου να αλλάξει το διοικητικό συμβούλιο… θα καταψηφιστεί και η πρόταση της Reggeborgh για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120,5 εκατ ευρώ με τιμή 0,90 ευρώ. (εδώ)

Ο Όμιλος FOURLIS το 2020 παρουσίασε πωλήσεις € 370,6 εκατ. έναντι € 466,3 εκατ. το 2019, μειωμένες κατά 20,5%, λόγω της σημαντικής επίδρασης των μέτρων κατά της εξάπλωσης της νόσου COVID-19. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις το 2020 έφτασαν τα € 60,1 εκατ. σε σχέση με € 33,8 εκατ. το 2019, αυξημένες κατά 78%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), το 2020 ανήλθαν σε € 43,1 εκατ. έναντι € 66,6 εκατ. το 2019. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ), το 2020 ανήλθαν σε € 9,6 εκατ. έναντι € 35,8 εκατ. το 2019. Οι ζημίες προ φόρων, το 2020 ανήλθαν σε € 11,0 εκατ. έναντι κερδών προ φόρων € 19,5 εκατ. το 2019, συμπεριλαμβανομένων ζημιών € 6,6 εκατ. από απομείωση αξίας ακινήτων και θυγατρικών. Οι ζημίες μετά φόρων για το 2020 ήταν € 8,7 εκατ. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου FOURLIS κατά την 31/12/2020 ήταν 105,4 εκατ., σε σχέση με 106,2 εκατ. κατά την 31/12/2019. (εδώ)

Μετά από τρεις αναβολές, την Δευτέρα 29 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στο μεγάλο διαγωνισμό που διενεργεί η ΔΕΗ για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με το διαγωνισμό ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, κατά την εκτίμηση της ΔΕΗ ανέρχεται σε 17,56 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί και το ανώτατο όριο προσφοράς. Ωστόσο ο διαγωνισμός πιθανότατα δε θα ολοκληρωθεί απρόσκοπτα, καθώς μία εταιρία, η ACS έχει καταθέσει στο ΣτΕ προσφυγή κατά των όρων του διαγωνισμού. (εδώ)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας  στο Χρηματιστήριο Αθηνών η NewCo United Group Hellas, μέλος του United Group και βασικός μέτοχος, και η Forthnet υπέγραψαν σύμβαση δεύτερης τροποποίησης για την αύξηση της συνολικής ονομαστικής αξίας του ομολογιακού δανείου που έχει παρέχει η πρώτη στη δεύτερη κατά το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Πλέον η συνολική αξία του ομολογιακού δανείου φθάνει τα 63 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, NewCo και Forthnet συμφώνησαν την έκδοση ενός ακόμη διετούς ανακυκλώμενου ομολογιακού δανείου προς τη θυγατρική Forthnet Media (Nova) ύψους 40 εκατ. ευρώ με διετή διάρκεια. Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της Forthnet εδώ.

Η Titan Cement International SA (Euronext Βρυξελλών, Χρηματιστήριο Αθηνών και Euronext Παρισίου, TITC) ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου και τα αποτελέσματα έτους 2020. Σταθερός ενοποιημένος κύκλος εργασιών στα €1.607 εκ.  Αύξηση της κερδοφορίας (EBITDA) κατά 7,1% στα €286,2 εκ., τα υψηλότερα επίπεδα από το 2010. Οφέλη από την ανθεκτικότητα των αγορών και τα υψηλά επίπεδα πωλήσεων, τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών και το ευνοϊκό ενεργειακό κόστος.  Χαμηλότερα καθαρά κέρδη μετά από φόρους & δικαιώματα μειοψηφίας στα €1,5 εκ. (από €50,9 εκ. το 2019), ως αποτέλεσμα λογιστικών μη ταμειακών χρεώσεων ύψους €63,9 εκ. που σχετίζονται με την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, απομειώθηκε πλήρως η λογιστική υπεραξία (goodwill) της Αιγύπτου ύψους €46,6 εκ. και αντιλογίστηκαν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ύψους €17,3εκ. Χωρίς τις έκτακτες αυτές χρεώσεις, το καθαρό κέρδος μετά από φόρους ανέρχεται σε €65,4 εκ.. Δείτε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ.

Η “αφρόκρεμα” των ξένων θεσμικών διεθνών επενδυτών συγκαταλέγονται σε όσους επένδυσαν στο ομόλογο της ΔΕΗ. Κολοσσοί και real money investors, όπως οι Blackrock, Fidelity, Bluebay, Apollo, Henderson και Pictet Group, είναι ανάμεσα στα ονόματα παγκοσμίου βεληνεκούς που τοποθετήθηκαν σε δύο δόσεις στο «ομόλογο βιωσιμότητας» της επιχείρησης,  με 650 εκατ ευρώ και  με επιπλέον 125 εκατ ευρώ.

Στο δικαστήριο θα μεταφερθεί η αντιπαράθεση για τη συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie μεταξύ του Δ.Σ. της εταιρίας και του βασικού μετόχου της, Δημήτρη Κουτσολιούτσου, που τελεί υπό κράτηση στις φυλακές Κορυδαλλού. Μετά την καταψήφιση της συμφωνίας, κατά την Δευτέρα 22 Μαρτίου, πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση από τους βασικούς μετόχους, τόσο από τον Δημήτρη όσο και από τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο δικαστήριο που θα αξιολογήσει τη θέση τους και θα αποφανθεί για τον διορισμό ειδικού εντολοδόχου. (εδώ)

Η εταιρία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανακοινώνει την ανάληψη ενός ακόμα σημαντικού έργου υποδομής στη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. υπέγραψε σύμβαση με την Κρατική Εταιρία Σιδηροδρομικής Υποδομής της Βουλγαρίας (ΝRIC) για το έργο «Κατασκευή έργων υποδομής σιδηροδρομικής γραμμής και ηλεκτροκίνησης του τμήματος Petarch – Dragoman και μελέτη, κατασκευή και εποπτεία από τον μελετητή των έργων σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών του τμήματος Voluiak – Dragoman». Το έργο περιλαμβάνει 20,9 χλμ σιδηροδρομικής υποδομής (χωματουργικά, γέφυρες, τεχνικά έργα, άνω διαβάσεις, στρώση γραμμής και κατασκευή 4 σταθμών) και πλήρους ηλεκτροκίνησης, καθώς και την μελέτη/κατασκευή 33 χλμ σηματοδότησης/τηλεπικοινωνιών. (εδώ)


Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά της Melbery Investements, η οποία κατέχει έμμεσα το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, από την Belterra Investements, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη. Σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 22 Μαρτίου 2021, αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί της εταιρίας MELBERY INVESTMENTS LIMITED, από την εταιρία με την επωνυμία BELTERRA INVESTMENTS LIMITED. (εδώ)

 

Την παροχή δυνατότητας στους εγχώριους επενδυτές, που είναι μέτοχοί της, να λάβουν από το σκέλος της δημόσιας προσφοράς αριθμό νέων μετοχών, που θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσοστό τους, εξετάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς Financial Holdings, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει την επίπτωση της συντριπτικής απίσχνασης (dilution). Όπως έχει προκύψει από την ατζέντα της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η Πειραιώς προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ (σ.σ. το τελικό ύψος και οι όροι της ΑΜΚ θα αποφασιστούν από το Δ.Σ., εφόσον λάβει τη σχετική εξουσιοδότηση από τους μετόχους), με περιορισμό ή πλήρη κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης. (εδώ)

 

Η Παπουτσάνης ΑΒΕΕ παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Τα τελευταία πέντε χρόνια η εταιρία βρίσκεται σε επιταχυνόμενα αναπτυξιακή πορεία ενώ την τελευταία δεκαετία έχει υπερτριπλασιάσει τις πωλήσεις της. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 40,8 εκατ., αυξημένος κατά 33%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε € 5,2 εκατ., αυξημένα κατά 181%. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε € 3,8 εκατ., αυξημένα κατά 184%. Δείτε εδώ.

 

Σημαντική ζήτηση κατέγραψε το ομόλογο της Motor Oil Hellas το οποίο συγκέντρωσε προσφορές άνω του 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η έκδοση να υπερκαλυφθεί κατά 5,1 φορές. Η τιμή διάθεσης των Ομολογιών έχει προσδιοριστεί στο άρτιο, ήτοι €1.000 ανά Ομολογία. Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 1,90% και το επιτόκιο των Ομολογιών σε 1,90% ετησίως. Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: α) 147.000 Ομολογίες (73,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές και β) 53.000 Ομολογίες (26,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές. (εδώ)

 

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 19 Μαρτίου 2021 σχετικά με την αύξηση του ποσού του υφιστάμενου κοινού ομολογιακού δανείου της, προτίθεται να προβεί σε έκδοση και προσφορά ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας €75 εκατομμυρίων, με επιτόκιο 3,875%, με ρήτρα αειφορίας και λήξη το 2026 , με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην αγορά. Οι Νέες Ομολογίες θα διέπονται από τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως οι ομολογίες με ρήτρα αειφορίας συνολικής ονομαστικής αξίας €650 εκατομμυρίων λήξεως  2026, οι οποίες εκδόθηκαν από τη ΔΕΗ στις 18 Μαρτίου 2021 , εκτός αν άλλως προβλέπεται στους όρους των Νέων Ομολογιών,  και θα αποτελούν ίδιας κατηγορίας έκδοση και υπό το ίδιο πρόγραμμα με τις Υφιστάμενες Ομολογίες από κάθε άποψη συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, παραιτήσεων από δικαιώματα, τροποποιήσεων, εξαγορών και προσφορών προς απόκτηση . Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού. (εδώ)

 

Αν υπάρχει μια μετοχή που μπορεί να κρύβει δυνατές συγκινήσεις στο ΧΑ και να διαφοροποιηθεί σημαντικά από τις συστημικές διακυμάνσεις της Αγοράς αυτή είναι η Cenergy. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συγχώνευσης των Ελληνικών Καλωδίων και της Σωληνουργίας Κορίνθου πριν από μερικά χρόνια και παρά το γεγονός ότι η εταιρία έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη διαδρομή από την ημέρα της συγχώνευσης, το ένστικτο του αναλυτή λέει ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια εταιρία που μπορεί να γίνει η επόμενη Τερνα Ενεργειακή: Μια μετοχή που υποστηρίζει όλο το περιεχόμενο της ESG εποχής (υπεύθυνη επένδυση, αειφόρος ανάπτυξη) με τζίρο ο οποίος προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από το εξωτερικό. Η διαφορά με άλλες βιομηχανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό είναι ότι η Cenergy, με τις επενδύσεις που έχει κάνει, βελτιώνει συστηματικά το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (14% καλώδια, 7% σωλήνες). (εδώ)

 

Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε τη συμφωνία εξυγίανσης κατά τη γενική συνέλευση της Folli Follie την 22 Μαρτίου 2021 εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, καθώς όπως αναφέρει αφενός δεν πληροί τους όρους τους νόμου, και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το δικαστήριο, και αφετέρου γιατί το Επιχειρηματικό Σχέδιο που τη συνοδεύει είναι βασισμένο σε πλασματικά στοιχεία που ακόμη και αν ήθελαν υποτεθούν αληθινά, και πάλι η Εταιρία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία και όσοι εργαζόμενοι έχουν απομείνει στην ανεργία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Κουτσολιούτσο, η Συμφωνία Εξυγίανσης θα πρέπει να απορριφθεί αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο γιατί δεν την έχει αποδεχθεί το 40% των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων πιστωτών, και ειδικότερα η Attica Bank που διατηρεί προσημείωση υποθήκης, αλλά και δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων, τα οποία καλούνται να επιτρέψουν τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρίας προς τους πιστωτές χωρίς να αναλαμβάνει κανείς την υποχρέωση να εξοφλήσει τις ρυθμισμένες οφειλές προς αυτά. (εδώ)


Ένα σημαντικό crash test που θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια και θα πιστοποιήσει αν η ελληνική αγορά δύναται να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς και σταδιακά να αλλάξει επίπεδο είναι οι τρεις αυξήσεις κεφαλαίου που μέσα σ’ ένα τρίμηνο θα υλοποιηθούν στην αγορά και αφορούν τις Πειραιώς Financial, Ελλάκτωρ και Aegean Airlines. Οι τρεις εταιρίες στοχεύουν να «σηκώσουν» από την αγορά 1,18 δισ. ευρώ συνολικά, ποσό που για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς είναι αρκετά μεγάλο, ενώ είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων πολλών ετών, πλην των ετών όπου έγινε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όμως, οι τωρινές αυξήσεις δεν έχουν το χαρακτήρα της ανακεφαλαιοποίησης. Είναι εποικοδομητικής κατεύθυνσης άντληση κεφαλαίων, με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όπως σημειώνουν αναλυτές. (εδώ)


Σε 3,85 εκατ. ευρώ ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco το 2020, μειωμένος κατά 8,3% έναντι του προηγούμενου έτους (2019: 4,198 εκατ. ευρώ), κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μείωσης των τιμών μετάλλων διεθνώς και των όγκων πωλήσεων κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, ως συνέπεια της πανδημίας.  Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε σε 295 εκατ. ευρώ για το έτος (2019: 303 εκατ. ευρώ), ενώ το ενοποιημένο EBITDA, συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης των τιμών μετάλλων, αυξήθηκε κατά 4,7% στα 286 εκατ. ευρώ (2019: 273 εκατ. ευρώ).  Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους της περιόδου ανήλθαν σε 32,9 εκατ. ευρώ (2019: 16,7 εκατ. ευρώ) και αποδίδονται κυρίως στις ισχυρές επιδόσεις του τομέα ενεργειακών έργων του κλάδου καλωδίων, καθώς και στην αύξηση της εμπορικής αξίας των επενδυτικών ακινήτων, γεγονός που οδήγησε στον αντιλογισμό παλαιότερα αναγνωρισμένων ζημιών απομείωσης. (εδώ)


H Frigoglass Α.Β.Ε.Ε. ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίμηνο και το σύνολο του έτους που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Μείωση πωλήσεων κατά 34,9%, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τις χαμηλότερες επενδύσεις των πελατών σε επαγγελματικά ψυγεία λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με τον COVID-19, των αρνητικών επιπτώσεων από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την ισχυρή συγκριτική βάση.  Συνεχής ανάκαμψη του όγκου πωλήσεων γυάλινων φιαλών.  Τα λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) μειώθηκαν κατά 40,1% λόγω των ενεργειών που υλοποιήθηκαν στις αρχές της κρίσης για τη μείωση των σταθερών δαπανών.  Αύξηση του περιθωρίου EBITDA κατά 50 μονάδες βάσης, στο 10,3%, μετά από πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης του κόστους παραγωγής, χαμηλότερες εκπτώσεις και μέτρα μείωσης των λειτουργικών εξόδων. (εδώ)

 

Σε εντυπωσιακή αύξηση της τιμής – στόχο για τη μετοχή της Mytilineos προχωρά η Wood, καθώς την τοποθετεί πλέον στα 17,3 ευρώ από 12 ευρώ πριν, διατηρώντας, όπως είναι φυσικό και τη σύσταση «αγορά».  Όπως αναφέρεται στην έκθεση δύο είναι οι βασικές αιτίες της αναβάθμισης. Η πρώτη αφορά την «ανάγκη» να περιληφθούν βραχυπρόθεσμες εξελίξεις, όπως η άνοδος των τιμών του αλουμινίου και η δεύτερη να αποτυπωθεί η κάτι παραπάνω από θετική επίδραση που θα έχει για την εταιρεία η στροφή της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Διαβάστε εδώ εδώ.


Σε 908 εκατ. ευρώ ανήλθε το 2020 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Cenergy Holdings, μειωμένος κατά 5,2% σε ετήσια βάση, αντικατοπτρίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στη ζήτηση και τον αντίκτυπο των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.  Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 13% σε ετήσια βάση στα 102 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος καλωδίων κατέγραψε αύξηση των λειτουργικών κερδών για δεύτερο συνεχόμενο έτος, από 35 εκατ. ευρώ το 2018 σε 65 εκατ. ευρώ το 2019, αγγίζοντας τα 81 εκατ. ευρώ το 2020 και καλύπτοντας την κάμψη του κλάδου σωλήνων χάλυβα (22 εκατ. ευρώ έναντι 27 εκατ. ευρώ το 2019).  Το ισχυρότερο EBITDA και τα χαμηλότερα χρηματοοικονομικά έξοδα οδήγησαν σε κέρδη προ φόρου εισοδήματος 35,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική άνοδο 24% έναντι των 28,5 εκατ. ευρώ το 2019.  (εδώ)


Η ενίσχυση της ρευστότητας και η περικοπή κόστους αποτελούν τους δύο άξονες του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Ελλάκτωρ και του κατασκευαστικού βραχίονα, της θυγατρικής εταιρίας Άκτωρ. Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών η διοίκηση της εισηγμένης, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Ξενόφο, η προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, θα εξασφαλίσει στον όμιλο Ελλάκτωρ την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια, ώστε το προσεχές διάστημα, να υλοποιήσει στρατηγική ανάπτυξη. Η διοίκηση του ομίλου προσβλέπει στη διεκδίκηση έργων που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ταμείου ανάκαμψης, εκτιμώντας ότι την επόμενη πενταετία θα δημοπρατηθούν έργα 43 δισ. ευρώ. Από αυτά το 58% θα σχετίζεται με την ενέργεια, με τους οδικούς άξονες και τα σιδηροδρομικά έργα να ακολουθούν. (εδώ)


Η MYTILINEOS  μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), ανακοινώνει ότι η ενεργοποίηση του έργου αποθήκευσης ενέργειας Byers Brae της Gresham House στη Σκωτία ολοκληρώθηκε επιτυχώς, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, παρά τους περιορισμούς της COVID -19. Το συγκεκριμένο έργο Battery Energy Storage System - BESS είναι ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία που θα παρέχει περίπου 30 MWh στο δίκτυο. Αυτό είναι το 3ο έργο BESS που ολοκληρώνει ο Τομέας RSD κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου και επισφραγίζει την μακροπρόθεσμη συνεργασία του με τη Gresham House.

 

Συνολικά 20 στόχους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) για την περίοδο 2025 – 2050 ανακοίνωσε ο Όμιλος Τιτάν. Νέος στόχος μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 35% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με το όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Μείωση των εκπομπών σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσα από την αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για καλύτερη ενεργειακή απόδοση, την ανάπτυξη προϊόντων χαμηλού άνθρακα, και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων και τεχνολογιών. Διαβάστε εδώ.

 

Σε συνέχεια της από 5/11/2020 σχετικής ανακοίνωσής της, η εταιρία PAPERPACK Α.Β.Ε.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, ότι ολοκληρώθηκε σήμερα η έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, με διάρκεια πέντε έτη, με πιστώτρια Τράπεζα την ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. Η σύμβαση αναφορικά με το «Πρόγραμμα εκδόσεως κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου, μετά συμβάσεων καλύψεως και πρωτογενούς διαθέσεως και ορισμού διαχειριστή πληρωμών και εκπροσώπου των ομολογιούχων δανειστών» υπογράφηκε αρχικά την 12/11/2020 σύμφωνα με την από 05/11/2020 εγκριτική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, με επιτόκιο euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 2,40%. Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ.

Από την Τετάρτη 17 Μαρτίου ξεκινά η δημόσια προσφορά για την έκδοση του ομολογιακού δανείου, ύψους 200 εκατ. ευρώ, της Motor Oil. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας, τα κεφάλαια θα διατεθούν: α) για τη χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας (137 εκατ.), β) για επενδύσεις στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (20 εκατ.), γ) για κεφάλαιο κίνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός της επένδυσης για το συγκρότημα κατεργασίας νάφθας είναι 310 εκατ. ευρώ και αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής βενζινών υψηλής προστιθέμενης αξίας, δηλαδή κηροζίνης και υδρογόνου. Δείτε εδώ.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και το πρώτο τέτοιου μεγέθους και χαρακτηριστικών στην Ελλάδα, ο Υβριδικός Σταθμός στο Αμάρι της Κρήτης, από την Τέρνα Ενεργειακή. Πρόκειται για μία πρότυπη πράσινη επένδυση στρατηγικής σημασίας που δημιουργεί 1.000 νέες θέσεις εργασίας με την εκκίνηση του έργου και τουλάχιστον 100 για την περίοδο λειτουργίας. Η υλοποίηση του έργου θα τροφοδοτήσει τους τοπικούς δήμους και κοινότητες με 110 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα σε ορίζοντα 25ετίας, εξασφαλίζει στους κατοίκους μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και προστατεύει τοπικά από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες. Με την ολοκλήρωσή της επένδυσης, το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης αναμένεται να αλλάξει ριζικά και το μεγαλύτερο νησί της χώρας θα οδηγηθεί στην εποχή της πολυπόθητης πράσινης μετάβασης, με ενεργειακή επάρκεια και χωρίς κίνδυνο για μπλακάουτ.

Έχει ξεκινήσει η αριθμητική στον Ελλάκτωρ, στην σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ με τιμή διάθεσης τα 0,90 ευρώ δηλαδή discount 43,7% με βάση το κλείσιμο 12/3/2021 στα 1,5990 ευρώ. Η αύξηση κεφαλαίου είναι απαραίτητη για να καλυφθούν υποχρεώσεις 45 εκατ στο εξωτερικό και 55 εκατ στην Ελλάδα. Η αύξηση κεφαλαίου πρέπει απαραιτήτως να υλοποιηθεί ώστε να μπορέσει ο Ελλάκτωρ – ο Άκτωρ συγκεκριμένα - να κλείσει όλες τις παρελθούσες εκκρεμότητες και να εισέλθει δυναμικά στον ανταγωνισμό. Οι μέτοχοι, τουλάχιστον οι βασικοί από την μια η Reggeborgh με 38% και από την άλλη η Invesco – Greenhill με 30% (ατύπως προσθέτουμε και το ποσοστό του Διαμαντίδη 4,9%). Το άθροισμα αυτών είναι 68%.

Η κοινοπραξία ΔΕΗ - ARCHIRODON πέρασε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που προκήρυξε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου «Cebren». Η κυβέρνηση της χώρας, κατά τη συνεδρίασή της στις 13/3/2021, ενέκρινε εννέα από τις δέκα εταιρείες και κοινοπραξίες που είχαν υποβάλει αιτήσεις για το έργο, οι οποίες προχωρούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Ο νέος ισχυρός άνδρας της Forthnet κ. Νίκος Σταθόπουλος σκληραίνει τη στάση του έναντι των καταναλωτών με οφειλές προς την εταιρία. Πλέον η νέα διοίκηση σηκώνει τους… τόνους έναντι των κακοπληρωτών δίνοντας δουλειά σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας τα οποία έχουν ως σκοπό να μαζέψουν τα οφειλόμενα ποσά που να σημειωθεί ανέρχονται σε 110 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και οι απαιτήσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 67,8 εκατ. ευρώ. Η προηγούμενη διοίκηση με τους χειρισμούς τους, οι οποίοι να σημειωθεί κινούνταν σε απλές γνωστοποιήσεις δεν έφεραν αποτελέσματα. Ο νέος επενδυτής από το Λονδίνο ήταν από τα πρώτα ζητήματα που έδειξε ενδιαφέρον και αποφάσισε να οδηγήσει μέχρι τέλους χιλιάδες υποθέσεις που παραμένουν στο συρτάρι. (εδώ)

Σύμφωνα με την DGComp η συμπεριφορά της ΔΕΗ στις αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ενδέχεται να έχει στρεβλώσει τον ανταγωνισμό. Επίσημη έρευνα για πιθανές αντιμονοπωλιακές πρακτικές της ΔΕΗ άνοιξε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η DGComp κίνησε επίσημη έρευνα στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας για την αξιολόγηση πιθανής καταχρηστικής συμπεριφοράς της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού («ΔΕΗ») στον τομέα χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. (εδώ)

 


Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: