Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Άνοιξε ο δρόμος για τετραψήφιο Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Άνοιξε ο δρόμος για τετραψήφιο Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Άνοιξε ο δρόμος για τετραψήφιο Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η ανοδική τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι σε πλήρη εξέλιξη υπερβαίνοντας χθες τις 900 μονάδες (υψηλό 903,45) κατά την 6η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, 10η στις 11 και 19η στις 27 τελευταίες.

Το νέο υψηλό κίνησης και 14μήνου, με όγκους συναλλαγών πολύ ανώτερους των μεσοσταθμικών του τελευταίου εξαμήνου και με 24 μετοχές να καταγράφουν υψηλό 52 εβδομάδων, είναι μια ισχυρή απόδειξη ότι η τάση παραμένει έντονα ανοδική και έχει ως μεσοπρόθεσμο στόχο αισθητά υψηλότερα επίπεδα τιμών από τα σημερινά.

Ακόμη και αν μεσολαβήσουν διορθωτικές κινήσεις, Γενικός Δείκτης δεν είναι απίθανο να δει τετραψήφιο νούμερο, ειδικά αν εξομαλυνθεί η κατάσταση με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς, ενώ για πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα έχουμε στο μυαλό μας τις 917 μονάδες, με στήριξη τις 891 και 876 μονάδες, κυρίως λόγω πιθανών ρευστοποιήσεων κατοχύρωσης κερδών και ρευστότητας ενόψει των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου σε Πειραιώς, Aegean Airlines και Ελλάκτωρ.

Η προσέγγιση στην αγορά της Αθήνας δεν είναι μόνο ποσοτική, αλλά κυρίως ποιοτική, καθώς βιώνουμε μια σπάνια «μεστή» συμπεριφορά από την πλειονότητα των εισηγμένων, σε μια επίδειξη εμπιστοσύνης των μετόχων τους.

Το βλέπουμε και υπό το πρίσμα της ουσιαστικής απροθυμίας για ρευστοποίηση μεσοπρόθεσμων θέσεων και την απουσία υπερευαισθησίας σε αρνητικά γεγονότα, όπως λ.χ το έμφραγμα της διώρυγας του Σουέζ, η ισχυρή πίεση στα ομόλογα των ΗΠΑ ή και η εικόνα της μετοχής της Πειραιώς.

 

 

Η συνολικά θετική συμπεριφορά εδράζεται σε τρεις -τουλάχιστον- πυλώνες: την εξαιρετική συγκυρία της μακροοικονομικής κατάστασης παγκοσμίως, τη χρονική σύγκλιση αυτής της συγκυρίας με την έλευση του εμβολίου και την έξοδο από την κρίση, αλλά και την εν γένει συμπεριφορά των αγορών, αρχικά διεθνώς και κατόπιν εξειδικεύοντας εγχώρια.

Πρώτον, η πελώρια δημοσιονομική στήριξη στις οικονομίες (πακέτο Biden και προγράμματα ΕΚΤ) σε συνδυασμό με την ούτως ή άλλως εδραιωμένη χαλαρή νομισματική πολιτική χαμηλών επιτοκίων που ευνοεί τις επενδύσεις εκτός πλαισίου σταθερών αποδόσεων αποτελεί τον παράδεισο των αγοραστών, οι οποίοι δηλώνουν παρόντες σε κάθε ευκαιρία, ακόμα και σε τόσο υψηλές αποτιμήσεις, ακόμα και μετά από ένα τόσο μακρόχρονο ανοδικό ράλι.

Δεύτερον, η έντονη στρέβλωση που υπέστησαν οι χρηματαγορές κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης της πανδημίας και η ανάγκη για ξεπαρκάρισμα των χρημάτων τη στιγμή που ο συστημικός κίνδυνος μειώθηκε ακαριαία με την είδηση της ανακάλυψης του εμβολίου οδήγησαν σε έναν ορυμαγδό επενδυτικών τοποθετήσεων, ο οποίος ενισχύθηκε εις πείσμα των πολέμιων με τις αποφάσεις των κρατών και των κεντρικών τραπεζών να εμπλακούν δυναμικά στη μάχη της επιστροφής προς την κανονικότητα.

Μάλιστα, είχαμε την τύχη να βρισκόμαστε ήδη σε μηδενικά επίπεδα πληθωρισμού και μια αξιόλογη αγορά εργασίας, ώστε η διάχυση της επικείμενης ρευστότητας να είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Τρίτον, και ίσως πιο απτό, οι επενδυτές μετέφρασαν τα παραπάνω τόσο θετικά που οδήγησαν τις χρηματαγορές διεθνώς σε αποτιμήσεις πέραν από κάθε αναμενόμενο.

Εξειδικεύοντας αυτό στο ελληνικό χρηματιστήριο, βιώσαμε - και συνεχίζουμε να βιώνουμε - μια έντονα ανοδική τάση, η οποία φέρει τόσο το χαρακτηριστικό της έντασης όσο και της ποιότητας, ένας συνδυασμός που όσο κι αν σπανίζει ή εκπλήσσει, αποτελεί ακλόνητο σύμμαχο στην άνοδο.

Έτσι, μην αγνοώντας ότι μια εν ισχύ τάση, και μάλιστα τόσο συμπαγής, έχει περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσει να υφίσταται, παρά να αντιστραφεί, αλλά και συνυπολογίζοντας τη συνολική εικόνα, συνεχίζουμε να κοιτάμε θετικά σε νέους, υψηλότερους στόχους.

Η επιλογή των κατάλληλων μετοχών, θα προσδώσει καλύτερο λόγο απόδοσης - κινδύνου στο χαρτοφυλάκιο, καθώς θα αυτό θα γίνει πιο ανθεκτικό σε πτωτικές συνεδριάσεις και πιο κερδοφόρο σε ανοδικές.

 

 

 

Πηγή: liberal.gr

Συμεών Μαυρουδής

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text