Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 227 | Η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, οδηγεί σε αύξηση των επιχειρηματικών κερδών!

Η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, οδηγεί σε αύξηση των επιχειρηματικών κερδών!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, οδηγεί σε αύξηση των επιχειρηματικών κερδών!

Η αύξηση των διεθνών τιμών των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών, εδώ και μερικούς μήνες, βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των οικονομικών -και όχι μόνο- μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή, η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, συνήθως συνοδεύει ανοδικές φάσεις της διεθνούς οικονομίας, κάτι που με τη σειρά του συνοδεύεται από αύξηση του πληθωρισμού και αύξηση των επιχειρηματικών κερδών.

Η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, επηρεάζει τα κόστη παραγωγής μιας μεγάλης σειράς προϊόντων. Οι κατασκευαστές, με τη σειρά τους, μετακυλύουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, στις τιμές πώλησης των προϊόντων τους. Όμως, συνήθως, η αύξηση της τιμής είναι υψηλότερη από την αύξηση του κόστους που έχει προκληθεί από την αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρίας, σε μία φάση που, λόγω της προηγηθείσας ύφεσης, τα υπόλοιπα (λειτουργικά και διοικητικά) έξοδα της εταιρίας, έχουν παραμείνει πιεσμένα. Αυτό, οδηγεί σε αύξηση της τελικής κερδοφορίας, κάτι που, με τη σειρά του, έχει επίδραση στην τιμή της μετοχής, η οποία, με τη σειρά της, επιδρά θετικά στη ψυχολογία της ευρύτερης χρηματιστηριακής αγοράς.

Κομβικό σημείο είναι ο χρόνος. Αυτού του είδους αύξηση στην κερδοφορία μιας επιχείρησης, μπορεί να συμβεί όταν: α) Η εταιρία έχει αποθέματα πρώτων υλών που έχουν αγοραστεί σε χαμηλότερες τιμές. β) Η αγορά (καταναλωτικό κοινό ή άλλες βιομηχανίες) έχει ρευστότητα και θετική ψυχολογία και μπορεί να ανταποκριθεί στην αύξηση των τιμών. γ) Το επίπεδο του πληθωρισμού στην οικονομία είναι είτε πολύ χαμηλό, είτε μέτριο. Συνήθως, αυτές είναι συνθήκες που συναντώνται μόνο κατά την πρώτη φάση της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων.
Έτσι, όπως έχει αποδειχθεί από σειρά μελετών, η λειτουργία του αλυσιδωτού μηχανισμού που περιγράφηκε παραπάνω, μπορεί να λειτουργήσει, με θετικά αποτελέσματα για κάθε “κρίκο” της αλυσίδας. Αυτό εξηγεί και την ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των τιμών των πρώτων υλών και της πορείας των χρηματιστηριακών δεικτών.


Ποιές εταιρίες κερδίζουν περισσότερο; Η ιστορία δείχνει (και αποδεικνύεται από τη λογική), ότι οι εταιρίες που κερδίζουν περισσότερο, είναι αυτές που εμπορεύονται τις κάθε λογής πρώτες ύλες, όπως επίσης και αυτές που τις επεξεργάζονται. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι υπολογίζουν το περιθώριο κέρδους τους ως ποσοστό επί του κόστους της πρώτης ύλης, κάτι που η υπόλοιπη αγορά έχει μάθει να αποδέχεται. Για το λόγο αυτό, αυτές οι εταιρίες είναι “απόλυτα κυκλικές” και η ελαστικότητα των κερδών τους αναφορικά με την τιμή της πρώτης ύλης της δραστηριοποίησής τους, είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Μπορεί η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού; Με βάση το μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, αναμφισβήτητα θα μπορούσε. Όμως, σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει, λόγω του διαφορετικού καταμερισμού της παγκόσμιας βιομηχανίας, αλλά και τη μεγάλη ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ του κόστους εργασίας ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Γενικότερα, μέχρι στιγμής, οι οικονομολόγοι δε θεωρούν την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων ως ιδιαίτερα απειλητική, επειδή εκτιμούν ότι, η ένταση στη ζήτηση πρώτων υλών, όπως παρατηρήθηκε στη μετά-covid περίοδο, δε θα διατηρηθεί, ενώ, ο διεθνής ανταγωνισμός και η αναμενόμενη άνοδος της παραγωγικότητας, θα αποκαταστήσει τυχόν ανισορροπίες που δημιουργήθηκαν στα κόστη παραγωγής.

Αν όμως θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, η σωστή απάντηση είναι ότι, “δε γνωρίζουμε”. Η διεθνής οικονομία έχει εκπλήξει πολλές φορές. Προς το παρόν όμως, αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι ότι, έχει σχηματιστεί ένα ιδανικό περιβάλλον για τη βελτίωση της κερδοφορίας των εταιριών κατά τα έτη 2021 και 2022, κάτι που είναι αισιόδοξο για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text