Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΔΝΤ: "Κόβει" την ανάπτυξη της Ευρωζώνης - Ποιες χώρες πλήττονται περισσότερο

ΔΝΤ: "Κόβει" την ανάπτυξη της Ευρωζώνης - Ποιες χώρες πλήττονται περισσότερο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΔΝΤ: "Κόβει" την ανάπτυξη της Ευρωζώνης - Ποιες χώρες πλήττονται περισσότερο

Ως «game changer» χαρακτηρίζει τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη προσπάθεια στην παραγωγή και διανομή των εμβολίων, όπως και για διατήρηση των μέτρων – στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται στο αναθεωρημένο οικονομικό outlook του Ταμείου για την Ευρώπη, οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου θα πρέπει κοιτάξουν από τώρα την επόμενη ημέρα και να δρομολογήσουν μέτρα τόνωσης των προσλήψεων και των επενδύσεων.

Τέτοιες παρεμβάσεις, όπως εξηγεί το ΔΝΤ, θα διευκολύνουν τη μετα-Covid ανάκαμψη, επιτυγχάνοντας την αποφυγή τόσο της μείωσης της απασχόλησης όσο και της εξασθένησης των επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, στην έκθεση του Ταμείου υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid ξεκίνησε εν μέσω της κορύφωσης του γ’ κύματος του ιού, γεγονός το οποίο καθιστά εξαιρετικά σημαντική την άμεση και τάχιστη υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.

«Ο ρυθμός προόδου είναι ακόμη ήπιος, ενώ ποικίλλει ανάμεσα στις χώρες, με τις εκτός Ε.Ε. αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το Ταμείο.

Ανισότητες, όπως έχει επανειλημμένως επισημάνει, επικρατούν και ανάμεσα στους κλάδους της οικονομίας, με τη βιομηχανία να έχει επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα, ενώ τις υπηρεσίες να παραμένουν σε τροχιά ύφεσης.

Αυτό έχει ως συνέπεια να παρατηρείται μια πιο βραδεία ανάκαμψη στις χώρες, οι οποίες εξαρτώνονται σε μεγάλο βαθμό από τον τριτογενή τομέα (σ.σ. δηλαδή της υπηρεσίες).

Στο ίδιο μήκος κύματος, το ΔΝΤ προσδίδει ιδιαίτερη σημασία και στη διατήρηση των υποστηρικτικών δημοσιονομικών πολιτικών, παρότι για το 2021 τα μέτρα στήριξης εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερα κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2019 (σ.σ. 6,5% για τις αναπτυγμένες χώρες και 5% για τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρώπης).

Συνολικά, επομένως, το Ταμείο προσβλέπει σε ανάπτυξη της τάξης του 4,5% για την περιοχή της Ευρώπης, εκτίμηση μειωμένη κατά 0,2% σε σχέση με την αντίστοιχη του Οκτωβρίου 2020. Για τις χώρες της Ευρωζώνης, παράλληλα, αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,4% από 5,2% στο προηγούμενο outlook του φθινοπώρου.

 

  • Ευρώπη: Ύφεση 5,2% το 2020 – Ανάπτυξη 4,5% το 2021 και 3,9% το 2022
  • Ευρωζώνη: Ύφεση 6,6% το 2020 – Ανάπτυξη 4,4% το 2021 και 3,8% το 2022
  • Αναπτυγμένη Ευρώπη: Ύφεση 6,7% το 2020 – Ανάπτυξη 4,5% το 2021 και 4% το 2022
  • Αναπτυσσόμενη Ευρώπη: Ύφεση 2% το 2020 – Ανάπτυξη 4,4% το 2021 και 3,9% το 2021

dnt-kovei-tin-anaptyxi-tis-eyrozonis-poies-chores-plittontai-perissotero0


Πηγή: moneyreview.gr

 


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text