Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η καθυστέρηση των εμβολιασμών κοστίζει στην Ευρωζώνη

Η καθυστέρηση των εμβολιασμών κοστίζει στην Ευρωζώνη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η καθυστέρηση των εμβολιασμών κοστίζει στην Ευρωζώνη

Πολλές χώρες της Ευρωζώνης παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού. Η αργοπορία στην εμβολιαστική διαδικασία της Ευρωζώνης καθιστά αβέβαιο τον χρόνο επανεκκίνησης των οικονομιών της. Κι ενώ η αμερικανική οικονομία καλπάζει και η Βρετανία τείνει να την ακολουθήσει έστω και από χαμηλότερη βάση, η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει κινδύνους.

Προβλέπουμε ανάπτυξη όχι μεγαλύτερη του 1,8% για το δεύτερο τρίμηνο μετά τη μείωση κατά 1,6% που σημείωσε το πρώτο τρίμηνο, σαφώς χαμηλότερα από την ανάπτυξη 2,8% στις ΗΠΑ και 5,0% στη Βρετανία. Αισιοδοξούμε, όμως, επειδή ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρωζώνη έχει φθάσει το 40% όσων είχαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στις αρχές του έτους.

Ευελπιστούμε, πάντως, πως καθώς αυξάνεται η προσφορά εμβολίων, πολλές χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν να έχουν εμβολιάσει με τουλάχιστον μία δόση σε πέντε εβδομάδες τόσους όσους εμβολίασαν τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 συνολικά. Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι τον Μάρτιο αυξήθηκε η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. H εικόνα του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευοίωνη, τουλάχιστον ως προς την υψηλή ζήτηση.

Ο μεταποιητικός τομέας είναι σημαντικός γιατί συνδράμει κατά 16,4% το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Αν και η δημοσιονομική στήριξη που έχει δοθεί στην Ευρωζώνη υπολείπεται εκείνης των ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές οικονομίες εξαρτώνται από τις εξαγωγές και θα ωφεληθούν περισσότερο από άλλες από την τόνωση του παγκόσμιου εμπορίου τώρα που αυξάνονται η ζήτηση και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων.

Μέχρι στιγμής, βέβαια, η αυξημένη ζήτηση δεν έχει μεταφραστεί σε αυξημένη παραγωγή. Οι παραγγελίες προς τον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας αυξήθηκαν σημαντικά τον Φεβρουάριο, αλλά η παραγωγή υποχώρησε κατά 1,75% εξαιτίας της έλλειψης μικροεπεξεργαστών, που προκάλεσε πτώση της παραγωγής αυτοκινήτων και ανταλλακτικών κατά 7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Στη Γαλλία, άλλωστε, η πτώση κατά 8,3% που σημείωσε η παραγωγή αυτοκινήτων συνέδραμε στην πτώση κατά 4,6% της βιομηχανικής παραγωγής τον Φεβρουάριο μετά την αύξηση 3,3% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο.

Τα περιοριστικά μέτρα δεν είναι, άλλωστε, ο μοναδικός παράγοντας που κρατάει την οικονομική δραστηριότητα σε χαμηλά επίπεδα. Ο βαρύς χειμώνας και ο παγετός που επικράτησε στη Γερμανία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οφείλεται εν μέρει για την πτώση 7,4% που σημείωσε η δραστηριότητα στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας. Η βελτίωση του καιρού που έρχεται με την άνοιξη αναμένεται να βοηθήσει. Με λίγη καλή τύχη θα δώσει ώθηση τόσο στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και θα περιορίσει τους κινδύνους της πανδημίας.

Στην περίπτωση αυτή η μεταποίηση, οι υπηρεσίες και ο κατασκευαστικός κλάδος θα οδηγήσουν σε στιβαρή οικονομική ανάπτυξη.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text