Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ρεύμα: Αλλαξαν προμηθευτή 530.000 πελάτες, βουτιά στην κατανάλωση

Ρεύμα: Αλλαξαν προμηθευτή 530.000 πελάτες, βουτιά στην κατανάλωση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρεύμα: Αλλαξαν προμηθευτή 530.000 πελάτες, βουτιά στην κατανάλωση

Βουτιά στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφεται το 2020, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι αυξήθηκε, στον αντίποδα, η κινητικότητα πελατών από προμηθευτή σε προμηθευτή, προφανώς, σε μια προσπάθεια να βρουν καλύτερες προσφορές και τιμές.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην Έκθεση Πεπραγμένων της ΡΑΕ για το 2020, η μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από καταστήματα, επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις αλλά και βιομηχανίες, ενώ, αντίθετα, καταγράφεται αύξηση της οικιακής κατανάλωσης, προφανώς, λόγω των δύο lockdown.

Πιο συγκεκριμένα, η μείωση της κατανάλωσης στο διασυνδεδεμένο Σύστημα (πλην νησιών) μειώθηκε κατά 4,4% και έφθασε στις 44.906 GWh, έναντι 46.969 GWh το 2019. Οι κατοικίες έκαψαν κατά 1% περισσότερο ρεύμα, ενώ, αντίθετα, η μείωση στους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης φθάνει στο 7%, των υπόλοιπων πελατών της χαμηλής και μέσης τάσης στο 3% και των πελατών υψηλής τάσης στο 8%.

Με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, πέρυσι σημειώθηκε η ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της τελευταίας 5ετίας, ενώ η μέγιστη τοποθετείται στο 2019.

Η πίεση στα εισοδήματα λόγω των συνεπειών της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα πάνω από μισό εκατομμύριο πελάτες να αλλάξουν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ είναι αποκαλυπτικά. Σε 530.064 υπολογίζονται οι πελάτες που μετακινήθηκαν, με το ποσοστό αύξησης της κινητικότητας να αγγίζει το 8%. Ανάμεσά τους, οικιακοί καταναλωτές αλλά και εμπορικοί και βιομηχανικοί πελάτες.

Και μπορεί η ΔΕΗ να συνέχισε το 2020 να παραμένει ο βασικός παίκτης στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, με το 77,8% του συνολικού αριθμού παροχών στη χαμηλή και τη μέση τάση και το 63,2% της συνολικής κατανάλωσης, ωστόσο, είδε τα ποσοστά της να μειώνονται πέρυσι κατά 6 και 8 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Ως τα τέλη του 2020, πάνω από 1,5 εκατομμύριο πελάτες εξυπηρετούνταν από εναλλακτικό προμηθευτή ενέργειας. Στην πρώτη τριάδα των εναλλακτικών προμηθευτών, από άποψη μεριδίου αγοράς με βάση το πλήθος παροχών, συμπεριλαμβάνονται η Protergia με 3,61%, η Elpedison με 3,44% και η Ήρων με 2,90%. Η κατάταξη αλλάζει όσον αφορά στα μερίδια με βάση τον όγκο της κατανάλωσης. Πρώτη παραμένει η Protergia με 8%, ακολουθεί η Ήρων με 6,93% και η Elpedison με 5,33%.

Στη λιανική αγορά δραστηριοποιούνταν πέρυσι 25 προμηθευτές, χωρίς να προστεθεί καινούριος. Αντίθετα, αποχώρησαν από τη δραστηριότητα αυτή τρεις εταιρείες, οι, Economic Growth Α.Ε., η Ιντερμπετόν Δομικά Υλικά Α.Ε και η Novaera Energy Α.Ε.

 

Πηγή: euro2day.gr

Αθηνά Καλαϊτζόγλου

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text