Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Επιχείρηση "επόμενη ημέρα" για την ανάκαμψη της οικονομίας

Επιχείρηση "επόμενη ημέρα" για την ανάκαμψη της οικονομίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιχείρηση "επόμενη ημέρα" για την ανάκαμψη της οικονομίας

Μέσα από έναν κύκλο δυναμικών κινήσεων, που διευρύνουν συνεχώς την ακτίνα τους, ξεκινώντας από τα κύματα της επανεκκίνησης δραστηριοτήτων και φτάνοντας μέχρι την υλοποίηση κεντρικών προεκλογικών δεσμεύσεων για τη μεσαία τάξη και τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιδιώκει την "αποσωλήνωση" της οικονομίας από την εποχή της πανδημίας.

Μετά τις ανακοινώσεις για νέες μόνιμες μειώσεις σε φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, που έχουν ως πυξίδα τη στήριξη των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει στο επικείμενο άνοιγμα της εστίασης και την επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, προβάλλοντας τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσουν στην αλλαγή του κλίματος στο δρόμο προς τη μετά Covid περίοδο. Μία περίοδο που, όπως έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός, θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την πολυπόθητη ανάκαμψη, με αιχμή τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

"Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις και η επίσης μόνιμη επιπλέον μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του φορολογικού συντελεστή των νομικών προσώπων, ο οποίος θα φτάσει το 22% το 2022 για εισοδήματα 2021. Και βέβαια, διατηρείται η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης και για το 2022, καθώς και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά τρεις μονάδες για τον επόμενο χρόνο. Αποδίδουμε, λοιπόν, πίσω στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό του αύριο, διορθώνουμε και τις αδικίες του χθες", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου.

Στον ορίζοντα του κυβερνητικού επιτελείου, την ίδια στιγμή, ανατέλλει ακόμα ένα σημαντικό ορόσημο. Και αυτό δεν είναι άλλο από την σημερινή υποβολή στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο οδικός χάρτης 170 συγκεκριμένων έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες. Την Ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Την αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας. Την πράσινη οικονομία. Και την παραγωγική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Μέσα από την αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα μας, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας αυξάνοντας κατά επτά μονάδες το εθνικό προϊόν εντός της επόμενης εξαετίας.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την S&P αποδεικνύει ότι η χώρα βαδίζει στο σωστό δρόμο, ενώ ήδη το κόστος δανεισμού είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

"Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα ανακάμπτει, καθώς η πραγματική οικονομία διαβλέπει το τέλος αυτής της δοκιμασίας και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το πρώτο δίμηνο του 2021, ενώ και οι κατασκευές είναι σε υψηλότερο επίπεδο ακόμη και από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, στο τέλος της δεκαετίας του 2000", σημειώνουν και επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη εικόνα ενισχύεται και από άλλους πρόδρομους δείκτες.

"Σημαντική είναι η αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 20 δισεκ. ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον αντίστοιχο μήνα του 2021, δεδομένου ότι δίνει το περιθώριο για δυνητική ενίσχυση της ζήτησης και της κατανάλωσης. Μάλιστα, το 57% της αύξησης των αποταμιεύσεων αποδίδεται σε νοικοκυριά. Παράλληλα, την επόμενη τριετία αναμένεται ισχυρή τόνωση των επενδύσεων, ενώ ο τουρισμός -που αποτελεί πυλώνα της οικονομίας- αναμένεται να καταγράψει σαφώς καλύτερες επιδόσεις εφέτος σε σχέση με το 2020. Στο χειρότερο σενάριο εκτιμάται ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν στο 40% των εσόδων του 2019, έναντι 25% το 2020", σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες.

 

Πηγή: capital.gr

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text