Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Τουρισμός: "Πράσινο" από Ε.Ε. για τους Αμερικανούς που έχουν εμβολιαστεί

Τουρισμός: "Πράσινο" από Ε.Ε. για τους Αμερικανούς που έχουν εμβολιαστεί

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αμερικανοί τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού θα μπορούν να επισκεφθούν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στους The New York Times. Η εξέλιξη είναι μείζονος σημασία για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και για πολλές αμερικανικές αεροπορικές που στην κορύφωση του καλοκαιριού έχουν προγραμματίσει έως και οκτώ ημερήσιες απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα.

«Τα 27 κράτη-μέλη θα δέχονται, χωρίς προϋποθέσεις, όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια εγκεκριμένα από τον EMA», ανέφερε συγκεκριμένα η επικεφαλής της Κομισιόν, σημειώνοντας πως στις ΗΠΑ χορηγούνται εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αυτό θα καταστήσει δυνατά τα ταξίδια προς την Ε.Ε. Η κ. Φον ντερ Λάιεν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ούτε για το ακριβές χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα ανοίξουν τα ταξίδια, ούτε για το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Ωστόσο, οι δηλώσεις της καθιστούν σαφές πως οι ισχύοντες ταξιδιωτικοί περιορισμοί, που βρίσκονται σε εφαρμογή για περισσότερο από ένα χρόνο, πρόκειται να αλλάξουν βάσει των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Τα ταξίδια από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα έχουν τυπικά επιτραπεί από τις 19 Απριλίου, κάτι που αν δεν υπονομευθεί από την πανδημία και την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον ελληνικό τουρισμό, και ειδικά αυτόν της Αθήνας. Και αυτό, διότι οι Αμερικανοί είναι από τους ξένους ταξιδιώτες με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη, ενώ το 2019 ήταν ψηλά στην κατάταξη της ΤτΕ με τις χώρες που έφεραν τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εισπράξεις, άνω του 1,18 δισ. ευρώ και 1,17 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των επισκεπτών από τις ΗΠΑ ανέρχεται στα 1.008 ευρώ, υψηλότερη κατά 78,8% από τον μέσο όρο που είναι στα 564 ευρώ. Πέρυσι όμως, αφίξεις και εισπράξεις από τις ΗΠΑ κατέρρευσαν σε ποσοστό της τάξης του 95%, αφού τα ταξίδια στο εξωτερικό είχαν πρακτικά απαγορευτεί.

Ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των ταξιδιωτικών οδηγιών του, προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στην ανακατάταξη της Ελλάδας από την κατηγορία 3 (σύσταση για επανεξέταση του ταξιδιού) στην κατηγορία 4 (σύσταση για αποφυγή του ταξιδιού). H εξέλιξη αυτή δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αφού το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να επικαιροποιήσει τις ταξιδιωτικές του οδηγίες με βάση τα νέα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, προσθέτοντας έτσι περί τις 100 χώρες στο «επίπεδο 4», ώστε αυτές να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις επιστημονικές συστάσεις του κέντρου ελέγχου και πρόληψης νόσων (CDC).

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας την εξέλιξη, ξεκαθάρισε ότι με δεδομένες τις τρέχουσες συνθήκες οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στην κατηγορία 3 ή στην κατηγορία 4, και εξήγησε πως «η κατηγορία στην οποία κατατάσσεται η κάθε χώρα βασίζεται στην τρέχουσα εκτίμηση των συνθηκών εντός αυτής, η οποία μπορεί να αλλάζει συχνά λόγω της συνεχώς εξελισσόμενης φύσης της απειλής και των στρατηγικών που έχουν υιοθετήσει οι χώρες».

 

Πηγή: kathimerini.gr

Ηλίας Μπέλλος

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text