Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Sunlight: Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για παραγωγή μπαταριών λιθίου στις ΗΠΑ

Sunlight: Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για παραγωγή μπαταριών λιθίου στις ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Sunlight: Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για παραγωγή μπαταριών λιθίου στις ΗΠΑ

Στις ελληνικές εταιρείες που επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ,ανήκει η Sunlight, εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Π. Γερμανού, με στόχο να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις και στον μετασχηματισμό του κλάδου διεθνώς. Βασικός σταθμός για την επίτευξη του στόχου η αγορά της Αμερικής όπου η εταιρεία προγραμματίζει στα επόμενα χρόνια επενδύσεις άνω των 100 εκατ. δολαρίων με αιχμή του δόρατος τις μπαταρίες λιθίου.

Βασικός σταθμός για την επίτευξη του στόχου η αγορά της Αμερικής όπου η εταιρεία προγραμματίζει στα επόμενα χρόνια επενδύσεις άνω των 100 εκατ. δολαρίων με αιχμή του δόρατος τις μπαταρίες λιθίου, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του CEO της Sunlight Λάμπρου Μπισάλα στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης του Enterprise Greece  με τίτλο SelectUSA: A Business Growth Opportunity for Greek Companies.

Ο Ceo της εταιρείας ανέφερε χαρακτηριστικά «ότι η Sunlight έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ στην αγορά των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Ν. Καρολίνα, σημειώνοντας  παράλληλα πως το πρόγραμμα της προεδρίας Biden για energy plants είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την εταιρεία».

Αναλύοντας τη στόχευση για τη συγκεκριμένη αγορά τόνισε ότι « Θέλουμε να αυξήσουμε το ποσοστό μας στην αγορά βιομηχανικών οχημάτων και για αυτό, όχι μόνο κάναμε τη δική μας εταιρεία στις ΗΠΑ, αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένουμε να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις $100 εκατ. στην αγορά».

Αναφερόμενος στο είδος της επένδυσης διευκρίνισε ότι «Η επένδυση αφορά στη δημιουργία εγκαταστάσεων 105.000 τ.μ. για παραγωγή μπαταριών λιθίου, και πιστεύουμε πως τα επόμενα έξι χρόνια τα έσοδα για την εταιρεία από την αγορά των ΗΠΑ, θα είναι μεγαλύτερα από αυτά της Ευρώπης».

Ο Λάμπρος Μπισάλας, CEO της Sunlight,  τόνισε ότι η αγορά των ΗΠΑ είναι «άκρως ανταγωνιστική η οποία όμως κρύβει ευκαιρίες. Παράλληλα σημείωσε ότι στόχος της Sunlight είναι να συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση και στο πράσινο μέλλον.

«Το green deal είναι πολύ σημαντικό και δουλεύουμε στις ΗΠΑ με αξιωματούχους, προκειμένου να αναπτυχθούμε στην αγορά».

Η εταιρεία η οποία συμμετέχει στο στρατηγικό σχέδιο της ΕΕ για την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις Μπαταρίες», πραγματοποιεί επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο R&D, ενώ έχει διαρκώς αυξανόμενη φυσική παρουσία διεθνώς, με μονάδες συναρμολόγησης σε Ιταλία και Αμερική, πέρα από τις παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα που διατηρεί στην Ελλάδα.

Οι νέες τεχνολογίες που έρχονται, η στροφή προς τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση αποτελούν για την εταιρία ευκαιρίες με την εκμετάλλευση των οποίων ο όμιλος επιδιώκει να αυξήσει γεωμετρικά την παγκόσμια ηγετική του θέση στην αγορά ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η Sunlight μόλις στο τέλος του 2020 ανακοίνωσε μια μεγάλη επένδυση για την έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων μπαταριών τεχνολογιών λιθίου το ύψος της οποίας φτάνει τα 105 εκατ. ευρώ και για να την υλοποιήσει έχει εξασφαλίσει κρατική επιχορήγηση ύψους 49,9 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).

Το ερευνητικό έργο της Sunlight περιλαμβάνεται στην ευρωπαϊκή πρόταση EuBatIn (European Battery Innovation) που διαμορφώθηκε έτσι ώστε να αποτελεί ένα «Σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» (“Important Project of Common European Interest” – IPCEI).

Η Sunlight, στο πλαίσιο του έργου, θα επενδύσει στην Ελλάδα με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό προκειμένου να προχωρήσει σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (First Industrial Deployment – FID) με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συστημάτων μπαταριών βιομηχανικής χρήσης.

Οι τομείς όπου η SUNLIGHT διαδραματίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι στις μπαταρίες για ηλεκτρικά βιομηχανικά οχήματα, αυτόνομα οχήματα (Automated Guided Vehicles – AGVs), στην αποθήκευση ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον επιδιώκει να κατακτήσει είναι,  οι εφαρμογές για αυτοματοποιημένα οχήματα (Automated Guided Vehicles -AGVs), οι μπαταρίες για ηλεκτρικά λεωφορεία πόλεων, οι μπαταρίες για τη ναυτιλία και τα «έξυπνα» συστήματα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text