Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τι σημαίνει για την ελληνική αγορά ενέργειας το νέο ρεκόρ στην τιμή των ρύπων

Τι σημαίνει για την ελληνική αγορά ενέργειας το νέο ρεκόρ στην τιμή των ρύπων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι σημαίνει για την ελληνική αγορά ενέργειας το νέο ρεκόρ στην τιμή των ρύπων

Δεν έχει τέλος το ράλι στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες κατέγραψαν νέο ιστορικό ρεκόρ.

Υπό την πίεση της μεγάλης ζήτησης αλλά και των νέων συνθηκών που επικρατούν στις ενεργειακές αγορές, οι τιμές των δικαιωμάτων έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 47 ευρώ ο τόνος, έχοντας αυξηθεί σχεδόν κατά 10 ευρώ σε σχέση με το Φεβρουάριο.

Η αύξηση αποδίδεται σε μια σειρά από λόγους, όπως οι αγορές δικαιωμάτων για την κάλυψη των εκπομπών του 2020 η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και πιο μακροπρόθεσμοι λόγοι όπως η θέσπιση από την ΕΕ πιο φιλόδοξων στόχων για μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων μέχρι το 2030.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, δεν αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι τιμές θα μονιμοποιηθούν στα επίπεδα των 45 με 50 ευρώ ο τόνος.

Τι σημαίνει όμως το ράλι των τιμών για την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας; Καταρχάς καθίσταται ακόμη πιο ασύμφορη η λιγνιτική παραγωγή η οποία βαρύνεται με αυξημένες εκπομπές CO2.

Για την παραγωγή της λιγνιτικής μεγαβατώρας κατά μέσο όρο εκπέμπεται 1,5 τόνος διοξειδίου του άνθρακα που σημαίνει ότι το κόστος ξεκινά από τα 70 ευρώ συν τα κόστη καυσίμου, αμοιβές προσωπικού κλπ.

Ωστόσο εκτός από τους λιγνίτες, εκπομπές CO2 σε μικρότερο βαθμό εμφανίζουν και οι μονάδες φυσικού αερίου (το λιγότερο 250 κιλά ανά μεγαβατώρα).

Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να καταγραφεί η επιβάρυνση στο κόστος της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος.

Στον αντίποδα η αύξηση στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα και κατ᾽ επέκταση το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Και αυτό διότι στον ΕΛΑΠΕ κατευθύνεται το 78% των εσόδων από τις δημοπρασίες των 20.855.000 δικαιωμάτων που προβλέπεται να εκπλειστηριάσει εντός του 2021 το ελληνικό δημόσιο μέσω του διαχειριστή των ΑΠΕ, ΔΑΠΕΕΠ.

Συγκεκριμένα ο ΔΑΠΕΕΠ είχε προϋπολογίσει έσοδο για τον ΕΛΑΠΕ με την τιμή των δικαιωμάτων στα 37,45 ευρώ ο τόνος, που αντιστοιχεί σε συνολικά 609 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο καθώς η τιμή βρίσκεται σχεδόν 10 ευρώ πάνω, το έσοδο που προβλέπεται να κατευθυνθεί στον ΕΛΑΠΕ είναι αυξημένο κατά περίπου 156 εκατ. ευρώ, στα 765 εκατ.

Τα επιπλέον αυτά έσοδα αναμένεται να δημιουργήσουν ένα ισχυρό δίχτυ ασφάλειας στον ΕΛΑΠΕ διασφαλίζοντας την υγεία του ειδικού λογαριασμού αλλά και την απρόσκοπτη αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ.

 

Πηγή: capital.gr

Του Χάρη Φλουδόπουλου

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text