Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τουρισμός – Επισιτισμός: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης για τους εργαζομένους

Τουρισμός – Επισιτισμός: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης για τους εργαζομένους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τουρισμός – Επισιτισμός: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης για τους εργαζομένους

Μέσω του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων θα μπορούν να προσληφθούν οι εποχικά εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό ενώ θα υπάρχει και κρατική μισθολογική επιδότηση ύψους 200 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο ξεδιπλώνει περαιτέρω τα μέτρα στήριξης που οδηγούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Και το βλέμμα πλέον είναι στραμμένο στον τουρισμό που προσφέρει άμεσα και έμμεσα το 30% του ΑΕΠ αλλά και την εστίαση που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής οικονομίας.

Οι δύο αυτοί κλάδοι απασχολούν αρκετούς εποχικά εργαζόμενους και εάν δεν δοθούν κίνητρα ,οι εργαζόμενοι αυτή την σεζόν δεν θα μπορέσουν να εργαστούν.  Αποτέλεσμα θα παραμείνουν στους καταλόγους των ανέργων. Εκεί έρχεται να εστιάσει το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων το οποίο θα επεκταθεί και για τους εποχικά εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις του τουρισμού ή του επισιτισμού  θα μπορούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους μέσω του προγράμματος και θα επιδοτείται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών ,εργοδότη- εργαζόμενου αλλά και μισθού ύψους 200 ευρώ για διάστημα 6 μηνών.

Πώς θα λειτουργεί το πρόγραμμα

Οι επιχειρήσεις με πολύ χαμηλότερο κόστος θα μπορέσουν την φετινή σεζόν να προσλάβουν εργαζόμενους μέσω του προγράμματος ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Δεν θα πληρώνουν καθόλου εισφορές για το διάστημα της επιδότησης αλλά θα υπάρχει και  σημαντική μισθολογική ελάφρυνση. Για παράδειγμα για ένα μισθό 1.000 € οι ασφαλιστικές εισφορές(εργοδότη και εργαζόμενου) που θα πληρώνει το κράτος  υπολογίζονται περίπου 360 ευρώ. Εάν προστεθεί και το κόστος της επιδότησης μισθού δηλαδή το ποσό των 200 € η κρατική αρωγή θα περιορίζεται στα 560€ πολύ λιγότερα από ότι στοίχιζε στον κρατικό κορβανά για έναν αντίστοιχο μισθό το καθεστώς της αναστολής.

Προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή θα έχουν ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον  e-ΕΦΚΑ) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την ένταξη στο πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι, κατά τη στιγμή της πρόσληψής τους δεν θα πρέπει να έχουν ενεργή σύμβαση εργασίας με την αιτούσα επιχείρηση-εργοδότη ή να εργάζονται σε άλλη επιχείρηση – εργοδότη.

Οι εργαζόμενοι που θα προσλαμβάνονται στις νέες θέσεις εργασίας δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που θα επιθυμούν να προβούν σε νέα πρόσληψη ή νέες προσλήψεις εποχικά εργαζόμενων θα πρέπει να  υποβάλλουν για κάθε έναν δυνητικά ωφελούμενο που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα ξεχωριστή ηλεκτρονική αίτηση για την ένταξη στο πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων.

Μετά την έγκριση της αίτησης  για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης, οι επιχειρήσεις  αυθημερόν ή το αργότερο εντός της επόμενης ημέρας από την έγκριση της αίτησης, θα πρέπει να προχωρούν στη σύναψη σύμβασης εργασίας και στην πρόσληψη του εργαζόμενου.

 

Πηγή: moneyreview.gr

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text