Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Διαβάσαμε - Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

"Βροχή" θετικών σχολίων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φέρνει η πρόοδος του εμβολιασμού και της διαδικασίας ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, με την Fitch να ακολουθεί τις Moody’s και S&P σε αυτό το μπαράζ ισχυρών μηνυμάτων για την Ελλάδα. Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η υγειονομική κρίση θα υποχωρήσει αισθητά στα μέσα του έτους, επιτρέποντας στην κοινωνική επαφή να αρχίσει να ανακάμπτει. Ο οίκος δίνει παράλληλα "σήμα" για το τι είναι αυτό που ενδέχεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας προσεχώς, με την επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγησή του για τη χώρα μας να είναι στις 16 Ιουλίου. (εδώ)

 

Η προώθηση των ΑΠΕ και καινοτόμων τεχνολογιών βρίσκονται στο επίκεντρο του πράσινου ενεργειακού σχεδιασμού της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο Κ. Σκρέκας. Όπως είπε, αυτήν την περίοδο και μέσα στο επόμενο 12μηνο, στο ΥΠΕΝ σχεδιάζονται οι βάσεις και το θεσμικό πλαίσιο για τον ενεργειακό κλάδο της επόμενης 10ετίας, με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως προκύπτει και από την έρευνα της Διανέοσις,η Ενέργεια συμμετέχει στο 4% του ΑΕΠ ενώ μετά τις επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ στην επόμενη 10ετία, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και να δημιουργήσει 35 χιλιάδες επιπλέον θέσεις απασχόλησης. (εδώ)

 

Με προβλέψεις για ανάπτυξη οριακά άνω του 6%, πρωτογενές έλλειμμα χαμηλότερο της ποσοστιαίας μονάδας και εκτίμηση για διατήρηση του χρέους στο ίδιο επίπεδο με αυτό του τέλους του 2021 θα συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2022. Αυτό σημαίνει ότι για το 2022 θα επιχειρηθεί να γίνει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή με μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος ακόμη και κατά 10 δισ. με αύξηση των φορολογικών εσόδων, η οποία όμως δεν θα προέλθει από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, αλλά από τη σημαντική τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. (εδώ).

 

Πιθανή νέα αναβάθμιση της Ελλάδας τους επόμενους μήνες σύμφωνα με την Standard & Poor’s. Η τρέχουσα θετική προοπτική της Ελλάδας υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει νέα αναβάθμιση κατά τους επόμενους 12 με 18 μήνες, εάν η οικονομική ανάκαμψη αποδειχθεί ταχύτερη και ισχυρότερη. Ωστόσο, η αναβάθμιση θα εξαρτηθεί από την επίτευξη ουσιαστικής βελτίωσης σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, σε συνδυασμό με τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. (εδώ)

 

“Ηλεκτρονικό μάτι” σε 54 χώρες για την ανίχνευση των εισοδημάτων και της περιουσίας των Ελλήνων αποκτά η εφορία με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και διακίνησης “μαύρου χρήματος”. Οι ελεγκτικές αρχές θα ζητήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των συγκεκριμένων χωρών να τους αποστείλουν φέτος στοιχεία για το προφίλ και τις κινήσεις των Ελλήνων για το φορολογικό έτος 2019. Όλες οι πληροφορίες θα συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του Δηλωτέου προσώπου, τον αριθμό του Δηλωτέου Λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού. (εδώ)

 

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει και η Moody’s στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με αφορμή την κατάθεση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην Κομισιόν. Όπως επισημαίνει, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα. Προβλέπει περιορισμένη ανάκαμψη φέτος, με αύξηση 3,6%, καθώς η οικονομική δραστηριότητα στο πρώτο εξάμηνο παραμένει περιορισμένη από τις αβεβαιότητες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας παρά την αυξανόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων. Ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας αναμένεται να ενισχυθούν αισθητά από το 2022 και μετά, καθώς η αυξανόμενη απορρόφηση των κεφαλαίων της ΕΕ ενισχύει τις επενδύσεις. (εδώ)

 

Ετήσια μείωση 3% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο το Φεβρουάριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης όγκου παρουσίασε μείωση 1,8% τον Φεβρουάριο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2020, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2021 σημείωσε αύξηση 0,1%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 0,9% τον Φεβρουάριο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2021. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Ετήσια αύξηση 9,1% του δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Μάρτιο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,1% έναντι μείωσης 7,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2020 - Μαρτίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2019 - Μαρτίου 2020, παρουσίασε μείωση 6,5% έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Αύξηση λειτουργικών κερδών στα 306,3 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η ΓΕΚ Τέρνα. Κατά το έτος 2020 οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 971 εκατ. ευρώ, έναντι 1.156 εκατ. ευρώ την χρήση 2019, ενώ η λειτουργική κερδοφορία ενισχύθηκε στα 306,3 εκατ. ευρώ, έναντι 285,1 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 71,4 εκατ. ευρώ, έναντι 77,8 εκατ. ευρώ την χρήση 2019 και τα κέρδη μετά από φόρους σε 58,1 εκατ. ευρώ έναντι 55,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου Βογιατζόγλου Systems A.E. για την χρήση 2020 διαμορφώθηκε στα 23.874 χιλ. Ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 10,46% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 2019. Τα Μικτά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα 7.480 χιλ. Ευρώ μειωμένα κατά 13,58% έναντι της προηγούμενης χρήσης 2019. Τα Κέρδη Προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων διαμορφώθηκαν στις 1.671 χιλ. Ευρώ, έναντι 2.601 χιλ. Ευρώ το 2019. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Ο Όμιλος της ATTICA BANK ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 2020 και σημείωσε αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους 16%. Το κόστος χρηματοδότησης παρουσίασε σημαντική μείωση ύψους 20% σε ετήσια βάση, λόγω της σημαντικής συγκράτησης του κόστους καταθέσεων, το οποίο απορρόφησε το κόστος που σχετίζεται με τους τόκους από τα νέα δάνεια που εκταμιεύτηκαν το 2020. Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες το 2020 ανήλθαν σε €12,6 εκατ. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Κέρδη ανακοίνωσε η Paperpack για το 2020 σύμφωνα με την δημοσιευμένη ετήσια οικονομική έκθεση για το 2020. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας ο κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση κατά 5,52% και ανήλθε σε 17.428 χιλ. € έναντι 18.447 χιλ. € την προηγούμενη χρήση. Τα λειτουργικά κέρδη της Εταιρίας διαμορφώθηκαν σε 3.869 χιλ.€ έναντι 4.309 χιλ.€ την προηγούμενη χρήση. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Μαζικές ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων μέσω του Γέφυρα ΙΙ επιδιώκουν οι τράπεζες. Το Γέφυρα ΙΙ, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, προβλέπει την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που κατά το 2020 παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών τουλάχιστον κατά 20% συγκριτικά με το 2019. Διαβάστε εδώ.

 

Αισιόδοξη για την πορεία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίστηκε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωρά με ταχύ ρυθμό. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Αspen security forum, η Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει με πιο γρήγορο ρυθμό στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί στο μέτωπο των εμβολιασμών θα συμβάλλει καθοριστικά στην επαναφορά της ομαλότητας. Ήδη, περίπου το 25% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, ενώ όπως ανέφερε η ίδια, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έως το τέλος Ιουνίου, τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. (εδώ)

 

Τεράστιος όγκος φορτίων “πνίγει” τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Μετά την απεμπλοκή της διέλευσης στη διώρυγα του Σουέζ και την απομάκρυνση του πλοίου «Ever Given», τα καθυστερημένα φορτία αρχίζουν να φτάνουν στα λιμάνια προορισμού τους σε διάφορα σημεία του κόσμου. Κατά τον Κιθ Σβέντσεν, γενικό διευθυντή της ΑΤΡ Τerminals, ο άμεσος αντίκτυπος από την αναταραχή στο Σουέζ έγινε αντιληπτός στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε ισπανικούς και σκανδιναβικούς λιμένες. Στη Βρετανία, οι εισαγωγείς αναφέρουν ότι η παράδοση ειδών μπορεί να καθυστερήσει λόγω Σουέζ έως και 10 εβδομάδες επιπλέον. (εδώ)

 

Την πρόθεση της Fed να αφήσει τον πληθωρισμό να υπερβεί λίγο τον στόχο του 2% για "κάποιο χρονικό διάστημα”, προτού ξεκινήσει τη σύσφιξη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της, επανέλαβε ο Τζερόμ Πάουελ. Ο Πάουελ σημείωσε ότι η οικονομία απέχει πολύ ακόμη από τον στόχο της Fed, σημάδι που ορισμένοι επενδυτές θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν ως σήμα για συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στο προσεχές μέλλον. (εδώ)

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της πρότασης των ΗΠΑ για τη φορολόγηση των πολυεθνικών. Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για τη θέσπιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 21% στα κέρδη των εταιριών, σε ένα ψήφισμα για τους διεθνείς δημοσιονομικούς κανόνες. "Είναι επείγον να εγκαθιδρυθεί ένα ελάχιστο ποσοστό φορολόγησης των εταιριών σε διεθνές επίπεδο", αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text