Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Γιατί οι "μεγάλοι" των αγορών ψηφίζουν Ελλάδα

Γιατί οι "μεγάλοι" των αγορών ψηφίζουν Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί οι "μεγάλοι" των αγορών ψηφίζουν Ελλάδα

Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές εντυπωσιακής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα με προβλέψεις που είναι πρωτοφανείς για τα δεδομένα της χώρας μας, δίνουν τις τελευταίες ημέρες οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης στον κόσμο. Οι Standard & Poor’ s, Moody' s και Fitch – οι «τρεις αδελφές» όπως λέγονται – είναι οι οίκοι στις αξιολογήσεις των οποίων βασίζονται επενδύσεις τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Το πρώτο πράγμα που κοιτάζουν ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές ανά τον κόσμο πριν τοποθετηθούν σε μία αγορά είναι η «βαθμολογία» που δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης, ενώ όσο πλησιάζουμε στην επενδυτική βαθμίδα τόσο ξεκλειδώνουν εισροές από κεφάλαια που είχαν… ξεχάσει την Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας σημείωσε κέρδη άνω του 5% τον Απρίλιο, ενώ υπερκαλύφθηκαν κατά πολύ αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων, τραπεζών και επιχειρήσεων, σε μία… οσμή κανονικότητας που δεν είχαμε συνηθίσει από το 2010 και μετά.

Ο ένας μετά τον άλλο, από την περασμένη Παρασκευή έως σήμερα, οι οίκοι πραγματικά εκθειάζουν το πρόγραμμα έργων και μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η Ελλάδα στην Κομισιόν, κάνοντας λόγο για επενδυτική και αναπτυξιακή έκρηξη την επόμενη 5ετία.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια που καταγράφεται ομοβροντία θετικών εκθέσεων από όλους ανεξαιρέτως τους οίκους αξιολόγησης, σε έναν αντίστροφο καθρέφτη των συμβάντων του 2010, όταν η επενδυτική κοινότητα έκλεινε την πόρτα των αγορών στην Ελλάδα και οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμιζαν με καταιγιστικό ρυθμό το ελληνικό αξιόχρεο.

Την αρχή έκανε η S&P με την αναβάθμιση-έκπληξη που ανοίγει το δρόμο σε νέες εκδόσεις ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο και αναμένεται να αυξήσει τις επενδυτικές εισροές στη χώρα μας. Ακολούθησαν εκθέσεις και από τους τρεις οίκους για τις προοπτικές της οικονομίας με φόντο την κατάθεση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην Κομισιόν. Μέχρι και η Citi που προέβλεπε ότι η μετά τα μνημόνια η ελληνική οικονομία θα αναπτυσσόταν μακροπρόθεσμα με ρυθμό κοντά στο 1%, τώρα «βλέπει» αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2022.

Θα συνεχιστούν τα καλά μαντάτα για την οικονομία; Η κοινή λογική λέει ναι, καθώς όπως επισήμανε η Fitch, η επιτάχυνση των εμβολιασμών επιταχύνει και την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ η προοπτική έργων και επενδύσεων ύψους 70 δισ. ευρώ θα φέρει προς τα μέρη μας αρκετούς «μνηστήρες».

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το βασικό συμπέρασμα των αναλυτών που παρακολουθούν τις τρέχουσες εξελίξεις είναι ότι η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης θα οδηγήσει στην κάλυψη του μεγάλου επενδυτικού κενού που εμφανίζει παραδοσιακά η Ελλάδα.

Μέσω αυτής της διαδικασίας η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να σπάσει τα δεσμά της αναιμικής ανάπτυξης που παραδοσιακά προβλέπουν οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Citi κ.ά. Πλέον, «αναιμικός» χαρακτηρίζεται ο εκτιμώμενος ρυθμός ανάπτυξης του 2021, ο οποίος τοποθετείται άνω του 3%. Και χαρακτηρίζεται έτσι γιατί όλοι συμφωνούν ότι ακολουθεί τουλάχιστον μία πενταετία με μέση ανάπτυξη κοντά στο 5%.

Μία άλλη σημαντική παρατήρηση των «τριών αδελφών» σχετίζεται με το χρέος. Το δεύτερο υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στον πλανήτη (ξεπερνάει το 200% το 2020) δεν είναι τόσο ανησυχητικό, από τη στιγμή που διαθέτει ιδιαίτερα ελκυστική δομή, με πολύ χαμηλά επιτόκια και μεγάλη μέση διάρκεια ωρίμανσης, ενώ ρόλο παίζει και το γεγονός ότι στην συντριπτική του πλειοψηφία βρίσκεται στα… χέρια του επίσημου τομέα.

Βέβαια, για να μη νομίζουμε ότι ξαφνικά έγιναν όλα εύκολα και θα… τρώμε με «χρυσά κουτάλια», θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ελληνική οικονομία προέρχεται από πραγματική κατάρρευση του ΑΕΠ και η πορεία της ανόδου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που μιλάμε για πλήρη αναδιάρθρωση της οικονομίας, αφού τα τεράστια έργα υποδομών και τα ιδιωτικά projects αναμένεται να προκαλέσουν αναπτυξιακό σοκ.

Ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι S&P, Moody’s και Fitch «φωνάζουν» ότι τα πάντα θα κριθούν από την αποτελεσματική διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, ένα πεδίο στο οποίο δεν έχουμε να επιδείξουμε αρκετές επιτυχίες στο παρελθόν. Αν τα έργα υλοποιηθούν ομαλά και χωρίς παρατράγουδα, έχουμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία ανάπτυξης της σύγχρονης ιστορίας. Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία τότε η χώρα θα μείνει δεκαετίες πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

 

Πηγή: liberal.gr

Κωσταντίνος Μαριόλης

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text