Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η πανδημική ύφεση

Η πανδημική ύφεση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η πανδημική ύφεση

Η πανδημία COVID-19 αποτελεί απειλή που συμβαίνει άπαξ εντός μιας γενιάς για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Αν και δεν είναι η πρώτη πανδημία νόσου που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, είναι η πρώτη που οι κυβερνήσεις έχουν καταπολεμήσει τόσο έντονα. Οι προσπάθειες μετριασμού -συμπεριλαμβανομένων των lockdown και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων- προσπάθησαν να επιβραδύνουν το ποσοστό λοιμώξεων προκειμένου να συντηρηθούν οι διαθέσιμοι ιατρικοί πόροι. Για την χρηματοδότηση αυτών και άλλων μέτρων για την δημόσια υγεία, κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αναπτύξει οικονομική δύναμη πυρός σε μια κλίμακα που σπάνια είδαμε πριν.

Αν και ονομάστηκε «παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», η κάμψη που ξεκίνησε το 2008 ήταν σε μεγάλο βαθμό τραπεζική κρίση σε 11 προηγμένες οικονομίες. Υποστηριζόμενες από διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στην Κίνα, υψηλές τιμές εμπορευμάτων, και υγιείς ισολογισμούς, οι αναδυόμενες αγορές αποδείχθηκαν αρκετά ανθεκτικές στην αναταραχή της τελευταίας παγκόσμιας κρίσης. Η τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση είναι διαφορετική. Η κοινή φύση αυτού του σοκ –ο νέος κορωνοϊός δεν σέβεται τα εθνικά σύνορα- έχει θέσει μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας κοινότητας σε ύφεση από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τη Μεγάλη Ύφεση [του 1929]. Ως αποτέλεσμα, η ανάκαμψη δεν θα είναι τόσο ισχυρή ή γρήγορη όσο η κάμψη. Και τελικά, οι φορολογικές και νομισματικές πολιτικές που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της συρρίκνωσης θα μετριάσουν, αντί να εξαλείψουν, τις οικονομικές απώλειες, αφήνοντας ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πριν η παγκόσμια οικονομία επιστρέψει στο σημείο που ήταν στις αρχές του 2020.

Η πανδημία έχει δημιουργήσει μια τεράστια οικονομική συρρίκνωση που θα ακολουθηθεί από μια χρηματοπιστωτική κρίση σε πολλά μέρη του πλανήτη, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια συσσωρεύονται παράλληλα με τις πτωχεύσεις. Οι κρατικές πτωχεύσεις (Sovereign defaults) στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι επίσης έτοιμες να αυξηθούν. Αυτή η κρίση θα ακολουθήσει μια πορεία παρόμοια με εκείνη της τελευταίας κρίσης, αλλά θα είναι χειρότερη, ανάλογα με την κλίμακα και το εύρος της κατάρρευσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Και η κρίση θα πλήξει τα νοικοκυριά και τις χώρες χαμηλού εισοδήματος πιο σκληρά από τους πλουσιότερους ομολόγους τους. Πράγματι, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι 60 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως [1] θα ωθηθούν σε ακραία φτώχεια ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αναμένεται να λειτουργήσει διαφορετικά ως αποτέλεσμα, καθώς οι ισολογισμοί σε πολλές χώρες γλιστρούν βαθύτερα στο κόκκινο και η κάποτε ασταμάτητη πορεία της παγκοσμιοποίησης επιβραδύνεται έως σταματήματος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Πηγή: foreignaffairs.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text