Αρχική | Πολιτική | Εξωτερική Πολιτική | Η νέα διεθνής οικονομία και γεωπολιτική

Η νέα διεθνής οικονομία και γεωπολιτική

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι προκλήσεις στο τρέχον διεθνές σύστημα μόνο έχουν επιδεινωθεί και πολλαπλασιαστεί στους τελευταίους περίπου 18 μήνες που διαρκεί η πανδημία της ασθένειας COVID-19.

Τα προβλήματα που ανέδειξε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 δεν έτυχαν αξιόπιστης αντιμετώπισης από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου: το παγκόσμιο χρέος αυξάνει, και παράλληλα αυξάνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών, αλλά και οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες εντός των διαφόρων χωρών. Η φτώχεια και η περιθωριοποίηση γεννούν επίσης αστάθεια, η οποία οδηγεί ή σε μεταναστευτικές ροές ή σε ανάπτυξη ακραίων ιδεολογικών σχημάτων όπως ο φανατικός ισλαμισμός, η ακροδεξιά ή η ακροαριστερή ρητορική, ο αυταρχισμός και ο λαϊκισμός, όλα τους ιδεολογικά σχήματα που πλήττουν σκληρά τις φιλελεύθερες Δυτικές δημοκρατίες.

Η πολιτική αναταραχή, σε συνδυασμό με την ανάδυση άλλων δυνάμεων στο διεθνές στερέωμα, με προεξάρχουσα την Κίνα αλλά και υπολογίσιμους παράγοντες την Ινδία και στην συνέχεια την Ρωσία, την Τουρκία, το Ιράν και την Βραζιλία, προκάλεσε και γεωπολιτική αστάθεια. Έτσι, προέκυψαν πολλές διαμάχες αλλά και ανοιχτές στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ κρατών σε όλο το εύρος της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής, της ανατολικής και νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Στις συγκρούσεις αυτές εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα, σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η ΕΕ.

Η παρουσία της Ελλάδας μέσα σε αυτό το σκηνικό είναι κομβική. Από τη μια πλευρά, η γεωγραφική της θέση είναι στρατηγικής σημασίας ως σύνορο της Δύσης με την Ανατολή αλλά και ως γέφυρα για τις εμπορικές και οικονομικές ροές που είναι απαραίτητες τόσο ως προς τον άξονα Ανατολής-Δύσης όσο και ως προς εκείνον του Βορρά-Νότου.

Από την άλλη, η Ελλάδα αποτελεί ιστορικό λίκνο των Δυτικών αξιών και σταθερό κι αξιόπιστο σύμμαχο του φιλελεύθερου κόσμου, ο οποίος σήμερα βάλλεται από εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς. Το πώς θα πλεύσει η Ελλάδα ανάμεσα στους σκοπέλους του διεθνούς συστήματος θα δείξει την μελλοντική πορεία όχι μόνο της χώρας αλλά και της Δύσης, επίσης. Σημαίνουσα βαρύτητα θα έχει δε η επίδραση που θα έχει αυτή η πορεία στις από μακρού χρόνου στενές, αλλά και ιδιαίτερες, σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Πηγή: foreignaffairs.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text