Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Σχέδια Ανάκαμψης: 13 κράτη της ΕΕ κατέθεσαν τα προγράμματά τους

Σχέδια Ανάκαμψης: 13 κράτη της ΕΕ κατέθεσαν τα προγράμματά τους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τα εθνικά σχέδια ανάκαμψής τους κατέθεσαν 13 -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα (1/5) η Κομισιόν.

Πρώτη κατέθεσε το σχέδιό της την προηγούμενη εβδομάδα η Πορτογαλία, ενώ ακολούθησαν την Τετάρτη (28/4) η Ελλάδα και η Γερμανία.

Από την Πέμπτη (29/4) έως σήμερα άλλες δέκα χώρες υπέβαλαν τα προγράμματά τους: Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Σλοβενία και Σλοβακία.

Με την κατάθεση των σχεδίων ανάκαμψης ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση των χωρών από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο θα διαθέσει συνολικά το ποσό των 672,5 δισ. ευρώ έως το 2026, από τα οποία τα 312,5 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα 360 δισ. ευρώ δάνεια.

Με την έγκριση των σχεδίων, η οποία αναμένεται περίπου τρεις μήνες μετά την κατάθεση των σχεδίων, θα δοθεί στις χώρες προκαταβολή ίση με το 13% των πόρων που δικαιούνται.

Προϋπόθεση είναι να έχει ψηφισθεί έως τότε ο νόμος για την αύξηση των ίδιων πόρων της ΕΕ από όλα τα κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ, κάτι που η Κομισιόν θεωρεί βέβαιο ότι θα γίνει.

Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 30,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ η προκαταβολή θα ανέλθει σε περίπου 4 δισ. ευρώ.

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text