Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Για απότομη προσγείωση στις αγορές προειδοποιεί η Fed

Για απότομη προσγείωση στις αγορές προειδοποιεί η Fed

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το αδιάκοπο ράλι των μετοχών και άλλων στοιχείων ενεργητικού συνιστά αυξανόμενη απειλή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η προειδοποίηση έρχεται από τη Federal Reserve, η οποία στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν αποκλείει μία απότομη «προσγείωση» για τους επενδυτές.

Κόντρα στην πανδημία και τα lockdown οι επενδυτές αγοράζουν με μανία μετοχές, εταιρικά ομόλογα και κρυπτονομίσματα. Έχουν ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια σε SPACs και ψάχνουν συνεχώς εναλλακτικές επενδύσεις γρήγορου κέρδους. Ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει ερωτηθεί επανειλημμένα για το εάν η άνοδος των τιμών μετοχών και άλλων στοιχείων ενεργητικού τον ανησυχεί και έχει πει πως όσο τα επιτόκια διατηρούνται χαμηλά, η εικόνα αυτή είναι δικαιολογημένη. Ωστόσο στην έκθεσή της η Fed χτυπάει τελικά το καμπανάκι «Οι υψηλές τιμές ενεργητικού εν μέρει αντανακλούν τα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων. Ωστόσο οι αποτιμήσεις ορισμένων στοιχείων ενεργητικού είναι πολύ υψηλές σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να είναι ευάλωτες σε αισθητές πτώσεις, εάν ξαφνικά η όρεξη για ρίσκο περιοριστεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Στα θετικά η Fed αναφέρει ότι η υφιστάμενη κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι σταθερή, οι ισολογισμοί των νοικοκυριών σε καλή κατάσταση και οι επιχειρήσεις στηρίζονται από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και τα χαμηλά επιτόκια. Ακόμη και το φοιτητικό χρέος, που έχει εκτιναχθεί στα 1,7 τρισ. δολάρια, συνιστά «περιορισμένο» μόνο κίνδυνο για την οικονομία.

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text