Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 228 | Η έντονη διαφοροποίηση μεταξύ των αμερικανικών δεικτών

Η έντονη διαφοροποίηση μεταξύ των αμερικανικών δεικτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η έντονη διαφοροποίηση μεταξύ των αμερικανικών δεικτών

Το 2020, ήταν ένα έτος ανατροπής για τις αμερικανικές αγορές -όπως άλλωστε και για τις αγορές όλου του κόσμου. Μετά τα χαμηλά της 23/3/2020 (DJI: 18.591,93, S&P 500: 2.237,4, NASDAQ: 6.680,67), υπήρξε μια σημαντική διαφοροποίηση στην πορεία των τριών δεικτών. Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται στον στον τρόπο, που οι επενδυτές θεώρησαν ότι η πανδημία θα επηρεάσει τις μελλοντικές εξελίξεις στην οικονομία και τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς -ακριβώς λόγω της πανδημίας- προέκυψαν νέες ανάγκες και δημιουργήθηκαν νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτά είχαν να κάνουν -κυρίως- με τον τομέα της τεχνολογίας, αλλά και με τομείς όπως η ρομποτική, η βιοτεχνολογία, η φαρμακευτική, οι υπηρεσίες υγείας κ.ά..

Παράλληλα, κατά το 2020, ενδεχομένως και εξαιτίας των ανησυχιών που διατύπωσε ο Πρόεδρος Joe Biden, υπήρξε μία μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της αμερικανικής κοινωνίας σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής και “πράσινης” ανάπτυξης. Άλλωστε, μία από τις πρώτες ενέργειες του νέου αμερικανού Προέδρου ήταν η επάνοδος των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού και η διατύπωση του στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, από τις ΗΠΑ, μεταξύ 50% και 52% έως το 2030. (εδώ). Μεταξύ των άλλων, για την επίτευξη του στόχου αυτού, η αμερικανική κυβέρνηση συνέταξε ένα αναλυτικό σχέδιο επενδύσεων, το οποίο εντάχθηκε στο “πακέτο Biden” ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και που ήδη τέθηκε σε εφαρμογή.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, από το χαμηλότερο σημείο του 2020 (23/3/2020) έως και σήμερα (13/5/2021), υπήρξε μία πρωτόγνωρη διαφοροποίηση στην πορεία των αμερικανικών δεικτών. Για μεγάλο διάστημα αυτής της περιόδου, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, πέτυχε εξαιρετικά μεγάλες αποδόσεις, που μόνο εν μέρει ακολουθήθηκαν από τον S&P 500 (ο οποίος επίσης ενσωματώνει ένα ποσοστό 26,7% από τεχνολογικές μετοχές - εδώ) και ακόμη λιγότερο από τον “παραδοσιακό” δείκτη Dow Jones.

Η διαφοροποίηση αυτή, κορυφώθηκε την 12/2/2021. Την ημέρα εκείνη, ο Nasdaq σημείωνε απόδοση +57,1%, σε σχέση με την αρχή του έτους 2020. Αντίστοιχα, η απόδοση του S&P 500 ήταν +21,8% και του Dow Jones μόλις +10,2%.
Εάν η μέτρηση γίνει από το “χαμηλό” της πανδημίας, τότε, από την 23/3/2020 μέχρι την 12/2/2021 (ημέρα κορύφωσης της διαφοροποίησης) είχε πετύχει απόδοση +105,4%, ο S&P-500 75,8% και ο Dow Jones, 69,2%.


Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ

 

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, η “ψαλίδα” μεταξύ των δεικτών έχει ήδη “κλείσει” αρκετά. Άλλωστε, το φαινόμενο αυτό, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Οι διαφοροποιήσεις δε μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά το τελευταίο τρίμηνο, οι διαφορές μεταξύ των δεικτών εξομαλύνονται και οι S&P και Dow Jones, κερδίζουν λίγο από το χαμένο έδαφος.

Όμως, δε θα κερδίσουν και τον “πόλεμο”. Είναι σαφές ότι, η νέα εποχή και η νέα οικονομία, ανήκουν στη νέα τεχνολογία. Για πολλά ακόμη χρόνια, οι μετοχές της τεχνολογίας, όπως επίσης και οι μετοχές των κλάδων που αναδείχθηκαν από την πανδημία και αυτές που θα αναδειχθούν από τα έργα κατά της κλιματικής αλλαγής, θα εξακολουθούν να πρωτοπορούν και να κερδίζουν στη διαχρονική σύγκρισή τους με τις μετοχές και τους κλάδους της παραδοσιακής οικονομίας.


Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text