Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Εurobank: Δυο νέα ομόλογα 1 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση έργων πράσινης ενέργειας

Εurobank: Δυο νέα ομόλογα 1 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση έργων πράσινης ενέργειας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Δυο ακόμα ομολογιακές εκδόσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ προετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank, η οποία αναπτύσσει τον τομέα των κεφαλαιαγορών στην Ελλάδα αφενός για την ίδια την τράπεζα, και αφετέρου για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ύστερα από την πρόσφατη επιτυχή έκδοση ομολόγου, υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) - μέσω της οποίας αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ. με κουπόνι 2% και απόδοση 2,125% - η Εurobank προετοιμάζει μια έκδοση πράσινου ομολόγου (Green Bond) ύψους 500 εκατ. ευρώ καθώς και μια ακόμη έκδοση 500 εκατ. ευρώ υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

Με τις δυο εκδόσεις θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις όσον αφορά την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων κεφαλαίων και Επιλέξιμων υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), αλλά θα χρηματοδοτηθούν έργα πράσινης ενέργειας. Σύμφωνα με πηγές, η Eurobank “διαθέτει τις γραμμές έργων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσω τόσο του senior ομολόγου, όσο και του πράσινου ομολόγου”. Συγκεκριμένα, η τράπεζα χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης (ΑΔΜΗΕ), το μεγαλύτερο Αιολικό Πάρκο (Καφηρέας) κλπ ενω στον σχεδιασμό υπάρχουν έργα πελατών της τράπεζας τα οποία θα πληρούν όρους περιβάλλοντος, κοινωνίας, εταιρικής διακυβέρνησης. Μεγάλο μέρος των έργων πράσινης ενέργειας θα προέλθουν και απο το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο εξαιτίας είναι ελκυστικό σε όρους ρίσκου για την Τράπεζα, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Ανάπτυξη της χρηματοδότησης μέσω των ομολόγων

Αν και αρκετοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι, οι επιχειρήσεις στρέφονται σε ομολογιακές εκδόσεις προκειμένου να “κλειδώσουν” χαμηλότοκα επιτόκια, ανώτερο τραπεζικό στέλεχος επισημαίνει ότι, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω ανταλλαγής επιτοκίων (Swap). Το βασικό για τον ίδιο είναι ότι, οι επιχειρήσεις αποκτούν μια ακόμα πηγή χρηματοδότησης αλλά και πρόσβαση σε διεθνείς επενδυτές. Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη έκδοση της Μυτιληναίος η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 4 φορές με συμμετοχή τόσο απο την Ελλάδα, όσο και απο το εξωτερικό.

Ανάλογη ήταν και η διασπορά η οποία επιτεύχθηκε στην πρόσφατη έκδοση του ομολόγου της Eurobank, όπου συμμετείχαν επενδυτές απο 17 χώρες με υπερκάλυψη πάνω απο δυο φορές και εντολές πάνω απο 80 διαφορετικούς επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα σχεδόν το 70% προήλθε απο το εξωτερικό με συμμετοχή κυρίως απο ανεπτυγμενένες αγορές (Hνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία) ενω περίπου η μισή έκδοση κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές κεφαλαίων, το 22% σε τράπεζες και την πελατεία τους και μόνο το 19% κατανεμήθηκε προς Hedge Funds. Διοργανωτές του βιβλίου προσφορών της έκδοσης ήταν οι BofA Securities, BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC και UBS. Το εξαετές ομόλογο στην ημερομηνία εκκαθάρισης (5 Μαϊου) σημείωσε υψηλό στο 99,654% της ονομαστικής τιμής και κινείται στο 99,617% με κουπόνι 2%.

 

Πηγή: bankingnews.gr

Δημήτρης Παφίλας

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text