Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Οι επενδύσεις και οι προκλήσεις της στροφής των μεγάλων ελληνικών εταιρειών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι επενδύσεις και οι προκλήσεις της στροφής των μεγάλων ελληνικών εταιρειών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι επενδύσεις και οι προκλήσεις της στροφής των μεγάλων ελληνικών εταιρειών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

H επενδυτική στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, το νέο περιβάλλον, οι προκλήσεις αλλά και οι προοπτικές που δημιουργούνται βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης "Decarbonisation of Greek Economy and Investment Opportunities" που πραγματοποιήθηκε στο Delphi Economic Forum. Στο πάνελ το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος του capital.gr Χάρης Φλουδόπoυλος, συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο Νίκος Παπαπέτρου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας της Μυτιληναίος, ο Γιάννης Καρύδας Διευθύνων Σύμβουλος Aνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Copelouzos Group,   ο Christopher Hurst, Director General Projects Directorate European Investment Bank, και  η Στέλλα Χατζηγιαννακού από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Βέρνερ Χόγιερ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer επισήμανε ότι έχει δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά από κοινού με τους "πράσινους" εταίρους. Αναφέρθηκε δε στον στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι η αύξηση της παραγωγικότητας. "Ήμασταν από τους πρώτους που χρηματοδοτήσαμε τις μελέτες της BIONTECH", υπενθύμισε.

"Τα καλά νέα είναι ότι η ψηφιοποίηση, η ρομποτική και η τεχνολογική επανάσταση θα παίξουν σημαντικό ρόλο αν επενδύσουμε σωστά" ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι οικονομίες των κρατών εμφανίζουν ήδη πολλούς δρόμους απανθρακοποίησης.

Αναφορικά με επόμενους στόχους, είπε ότι πρέπει τώρα να γίνει υπέρβαση μετά την καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, με τη διάθεση πόρων προς πρωτοπόρες ιδέες. "Να ανατρέψουμε το business as usual" είπε χαρακτηριστικά.

"Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί περίπου 40% του ηλεκτρισμού παράγεται από άνθρακα. Την τελευταία πενταετία επενδύσαμε μεγάλα ποσά στην Κλιματική Αλλαγή και γι’ αυτό έχω προτείνει την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων μας. Έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη επίδραση προς τη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου" τόνισε, ενώ κλείνοντας την τοποθέτηση του είπε: "Τώρα είναι η στιγμή να δράσουμε".

Στην πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κάνοντας λόγο για περίπου 9 δισ. τα οποία αναμένονται να επενδυθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία. " Ενισχύουμε τις ΑΠΕ, αλλάζουμε και έχουμε εξαιρετικές δυνατότητες σε κάθε πεδίο ενέργειας" ανέφερε τονίζοvτας πως αυτό που θα ορίσει την εστίαση της εταιρείας στο μέλλον είναι το παγκόσμιο ενεργειακό περιβάλλον αλλά και η νέα στρατηγική του ομίλου. "Εξακολουθούμε να έχουμε παρουσία και θα διατηρήσουμε την παρουσία μας σε όλα τα πεδία που αφορούν τα ΑΠΕ" ανέφερε και πρόσθεσε πως ο όμιλος και η εταιρεία θα έχουν δυναμική θέση στην αγορά εστιάζοντας και στο υδρογόνο όπου και εκεί θα γίνουν επενδύσεις.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η νέα στρατηγική της ΔΕΗ ευθυγραμμίζεται με τους εθνικούς στόχους για τις ΑΠΕ, ενώ έκανε γνωστό ότι σχεδιάζεται μια νέα Εταιρεία Γνώσης με στελέχη νέους ανθρώπους μορφωμένους και καταρτισμένους.

"Έχουμε ήδη τις καλύτερες συνεργασίες και διεθνείς διαγωνισμούς με τους οποίους η ΔΕΗ θα προσλάβει νέους συνεργάτες - εργολάβους. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την παρουσία μας στις νέες Τεχνολογίες με τις ΑΠΕ. Η αγορά ωριμάζει και θέλουμε να αναπτυχθούμε οργανικά" σημείωσε.

Στην πράσινη ενέργεια, στην συνεργασία με μεγάλους επενδυτές και στα νέα δεδομένα αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαπέτρου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας της Μυτιληναίος. "Έχουμε λάβει διάφορα μηνύματα από έναν ευρύτερο κόσμο επενδυτών - παρόχων, εμείς ως κουλτούρα προσπαθούμε να είμαστε καινοτόμοι και μπροστά από όλους. Συνεργαζόμαστε με μεγάλους επενδυτές και όχι μόνο. Η αποθήκευση είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος κα θα πρέπει να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Οι νέες πολιτικές χαράζονται και ορίζονται και βλέπουμε πως θα αλλάξουν τα πράγματα και έτσι τώρα έχουμε την πράσινη συμφωνία. Αλλάξαμε και εμείς για να είμαστε σύμφωνοι με τα νέα δεδομένα. Εδώ και πέντε χρόνια έχουμε υιοθετήσει νέους στόχους" δήλωσε.

Στις νέες επενδύσεις του ομίλου αναφέρθηκε και ο Γιάννης Καρύδας, CEO Aνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Copelouzos Group ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως ο όμιλος επενδύει εδώ κα 25 χρόνια στις παραδοσιακές τεχνολογίες ΑΠΕ. "Υπάρχει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά καθώς στηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει τα νησιά "πράσινα" νησιά" ανέφερε.  "Πιστεύουμε πως η αιολική ενέργεια θα παίξει σημαντικό ρόλο στη χώρα. Θα επενδύσουμε στο πράσινο υδρογόνο. Η απαιτούμενη υποδομή θα είναι μια αξιόπιστη και ασφαλής λύση για διάφορες επιλογές. Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και θα προτείνουμε διάφορες λύσεις. Παράλληλα διερευνούμε και άλλες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας".

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Christopher Hurst αποσαφήνισε ότι σαφώς χρειάζονται περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα, ωστόσο δήλωσε πως είναι κατανοητό ότι υπάρχουν δυσκολίες για την παραγωγή τους. Αναφέρθηκε ακόμη στην επιθυμία που υπάρχει να δημιουργηθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ τόνισε: "Να ενθαρρύνουμε μεγαλύτερες επενδύσεις, μεγαλύτερα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα".

Αναφερόμενος στην πρόοδο της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι η χώρα έχει αναλάβει σοβαρές δεσμεύσεις και προχωρά ταχύτητα, και άρα θα αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση, μελλοντικά.

"Θα συντελεστεί αλλαγή όσον αφορά το κόστος παραγωγής. Θα έχουμε και μια αύξηση ζήτησης για ενέργεια, όχι μόνο από ΑΠΕ, κάτι που πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν. Να διασφαλίσουμε ότι καμία χώρα δεν θα μείνει πίσω. Πρέπει να πράξουμε έτσι ώστε στο μέλλον να καταφέρουμε όσα και στο παρελθόν" ανέφερε.

Τέλος, ο ίδιος προειδοποίησε ότι με την υπερθέρμανση του πλανήτη οι 40 βαθμοί Κελσίου το καλοκαίρι θα γίνουν ο κανόνας, αν δεν δράσουμε γρήγορα. "Το ίδιο θα συμβεί και με τις βροχοπτώσεις. Αν δεν κάνουμε τίποτα τον επόμενο αιώνα θα υπάρξει μια αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο, κάτι που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις", ενώ έκλεισε λέγοντας: "Το μήνυμα μου είναι: Ναι, μπορούμε".

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Στέλλα Χατζηγιαννάκου έκανε γνωστό ότι προάγονται σχέδια για τη μείωση της χρήσης του άνθρακα. "Να στραφούμε περισσότερο στις ΑΠΕ και γενικότερα στην "πράσινη ενέργεια”", πρότεινε.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text