Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Διαβάσαμε - Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Ποιοι αποταμίευσαν 5 τρισ. μέσα στην πανδημία και ποια ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα; Σύμφωνα με την Oxford Economics, μόνο στις ανεπτυγμένες οικονομίες οι καταναλωτές έβαλαν στην άκρη περί τα 4,7 τρισ. δολάρια, με μεγάλο πρωταγωνιστή τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ΤτΕ, πέρα από την αύξηση της αποταμίευσης για λόγους πρόνοιας έναντι μελλοντικών αναγκών, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της συμπεριφοράς των οικονομικών μονάδων σε συνθήκες μεγάλης ύφεσης και υψηλής αβεβαιότητας, στη συγκυρία της πανδημίας παρατηρήθηκε και αναγκαστική αποταμίευση. Η αύξηση της ιδιωτικής αποταμίευσης σε 8,2% του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο του 2020 σε ετησιοποιημένη βάση οφείλεται κυρίως στην αναγκαστική αναβολή της κατανάλωσης, λόγω των περιοριστικών μέτρων, στην προσωρινή αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων και στην ευρεία συμμετοχή επιχειρήσεων και νοικοκυριών στα προγράμματα κρατικής στήριξης εισοδήματος. (εδώ)

 

Η έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάκαμψης αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, με την εκταμίευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ να τοποθετείται τον Ιούλιο. Τόνισε μάλιστα ότι το ελληνικό σχέδιο είναι από τα πιο σημαντικά στην Ε.Ε., και το γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί όχι μόνο τις επιχορηγήσεις, αλλά και τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων που της αναλογούν, για να προωθήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις, το καθιστά ακόμη σημαντικότερο. (εδώ)

 

Ο Επικεφαλής Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank, Κώστας Κωστής, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας του ελληνικού κράτους. «Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αν η πορεία του ελληνικού κράτους ήταν επιτυχής ή όχι μέχρι σήμερα, θα πρέπει στην αξιολόγησή μας να λάβουμε υπ’ όψιν τους στόχους που έθετε το ίδιο το κράτος για τον εαυτό του» επεσήμανε ο κ. Κωστής τονίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να αγνοούμε πως η Ελλάδα ζει στο πλαίσιο μιας δημοκρατίας, η οποία μπόρεσε να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά και ότι συμμετέχει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτεύγματα τα οποία είναι αδύνατον να παραγνωρίσουμε». (εδώ)

 

Ποσά ύψους 3 δισ. ευρώ θα δοθούν το επόμενο διάστημα για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα δημοσιονομικά μέτρα και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας ανέρχονται σε περίπου 40 δισ. ευρώ για τη διετία 2020-2021 και χρηματοδοτούνται κυρίως από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και ομολόγων. Δήλωσε ότι το έλλειμμα και το χρέος θα είναι υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο η υπέρβαση αυτή θα καλυφθεί όσο επανέρχεται σταδιακά η κανονικότητα. «Η κάλυψη θα είναι από την ανάπτυξη και όχι από μέτρα λιτότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά. (εδώ)

 

“Ταβάνι” χτύπησε η εισπραξιμότητα των φόρων στο διάστημα της καραντίνας φθάνοντας στο 91,31% τον Μάρτιο 2021 από 79,04% τον Φεβρουάριο που ήταν ένας αντικειμενικά δύσκολος μήνας για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των τελευταίων δόσεων που έληγαν για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, η εικόνα τον Μάρτιο ήταν πολύ διαφορετική με την εισπραξιμότητα των φόρων να παρουσιάζει εντυπωσιακή βελτίωση και να απέχει μόλις λίγα σκαλοπάτια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κινείται στο 95%. Το 91,31% θεωρείται ποσοστό ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα που είχε μια δυσκολία στο να πιάσει αυτές τις ταχύτητες την ώρα που οι δανειστές θεωρούν αυτόν τον τομέα κομβικό για την επίτευξη των υψηλών στόχων στα πλεονάσματα. (εδώ)

 

Πραγματοποίηση "πράσινων" επενδύσεων 44 δισ. έως το 2030. “Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα στην Ευρώπη”, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας. “Απολιγνιτοποιούμε το ενεργειακό μας μίγμα με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. (εδώ)

 

Χρονιά ανάκαμψης αναμένει η διοίκηση της Intralot πως θα είναι το 2021 και μάλιστα θεωρεί πως θα επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε μία δύσκολη περίοδο αφού υπάρχουν πολλά έξοδα λόγω των διαπραγματεύσεων με τους ομολογιούχους αναφορικά με την αναδιάρθρωση των δανείων. Τέλος τα EBITDA από τις ΗΠΑ ήταν στα 60 εκατ. δολάρια, με εκτίμηση 50 εκατ. δολάρια, λόγω της πολύ καλής πορείας του τελευταίου τριμήνου. (εδώ)

 

Η INFORM δεν είναι τυχαία ένας όμιλος με ιστορία 120 ετών στην αιχμή του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο όμιλος στοχεύει στην ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως οι υπηρεσίες CCM ή οι υπηρεσίες Enterprise Document Management, Scanning & Archiving, καθώς και η παροχή εξαιρετικά εξειδικευμένων και τεχνολογικά προηγμένων λύσεων ψηφιοποίησης. Πρόσφατα η INFORM επέκτεινε το φάσμα των υπηρεσιών που παρέχει μέσω της επένδυσης που πραγματοποίησε για την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού 56,5% της Κυπριακής εταιρίας Cloudfin. Διαβάστε εδώ.

 

Αύξηση EBIT και EBITDA κατά 53% και 38% αντίστοιχα το α' τρίμηνο για τον όμιλο Σαράντη. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Τριμήνου του 2021, οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε € 88,72 εκ. από € 86,94 εκ. που είχαν διαμορφωθεί κατά το Α’ Τρίμηνο του 2020, αυξημένες κατά 2,05%, παρά την υψηλή συγκρίσιμη βάση του περασμένου έτους. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Κλείνουν με νόμο οι "τρύπες" στην εποπτεία των τραπεζών. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος για το τραπεζικό σύστημα, υφυπουργός Οικονομικων, Γ. Ζαββός, με το νομοσχέδιο ενισχύονται ακόμα περισσότερο οι τράπεζες απέναντι σε νέους και επερχόμενους κινδύνους προκειμένου να μπορέσουν να καταστούν «ιμάντες» μεταφοράς πιστώσεων κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, υπό το φως νέων τραπεζικών πρακτικών επικαιροποιούνται οι εποπτικές εξουσίες καθώς και τα μέτρα διατήρησης κεφαλαίου. (εδώ)

 

Ρευστότητα 41,4 δισ. πήραν οι τράπεζες από την ΕΚΤ το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλεονάζουσα ρευστότητα που δημιουργήθηκε στην οικονομία ανήλθε το 2020 στα 47 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 33,8 δισ. ευρώ ήταν τα νέα δάνεια που οι τράπεζες άντλησαν μέσω της ΕΚΤ και του προγράμματος μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης. Σε αυτά προστέθηκαν άλλα 13 δισ. ευρώ με τη μορφή αύξησης των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Από την πλεονάζουσα ρευστότητα των 47 δισ. ευρώ μόλις τα 7,9 δισ. ευρώ ήταν οι καθαρές νέες πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις. (εδώ)

 

Πιο σύντομα οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών, επεσήμανε η Fitch. Μάλιστα, θεωρεί ότι τα πιστωτικά προφίλ των τεσσάρων συστημικά σημαντικών τραπεζών της Ελλάδας θα βελτιωθούν ταχύτερα, εξαιτίας των επικαιροποιημένων σχεδίων βελτίωσης των ισολογισμών και της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί. (εδώ)

 

Η Ευρώπη μπορεί να γίνει πρωτοπόρα αγορά για μια φιλική προς το περιβάλλον ναυπηγική βιομηχανία, δήλωσε η Μέρκελ. Η καγκελάριος τόνισε επίσης τον ρόλο της Ευρώπης απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις. "Είναι σημαντικό να επιβάλλεται κανείς στην άκρως ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά. Εξάλλου, δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την συνεργασία εταίρων, αλλά και με τον συναγωνισμό, ή μάλλον με τον ανταγωνισμό", όπως είπε. (εδώ)

 

Στο χαμηλότερο επίπεδό της από τη δεκαετία του 1950 έπεσε η αύξηση του πληθυσμού της Κίνας. Στο τέλος του 2020 η Κίνα μετρούσε επισήμως 1,411 δισεκατομμύριο κατοίκους, όπως ανακοίνωσε το Πεκίνο. Σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2010 ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 5,38% σε δέκα χρόνια. Πρόκειται για την πιο αργή αύξηση από το 1953 που διατηρούνται σύγχρονα δημογραφικά στοιχεία. Με αυτούς τους ρυθμούς η Κίνα θα χάσει πιο γρήγορα από όσο αναμενόταν τα σκήπτρα της πιο πολυπληθούς χώρας παγκοσμίως από την Ινδία, η οποία το 2020 εκτιμάται ότι είχε 1,38 δισεκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. (εδώ)

 

Τη μεγαλύτερη άνοδο της τριετίας κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Κίνα. Ο δείκτης σημείωσε άνοδο 6,8% τον Απρίλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι της ανόδου 4,4% τον Μάρτιο. Τα στοιχεία ήταν τα υψηλότερα από τον Οκτώβριο του 2017, όταν ο δείκτης είχε σημειώσει άνοδο 6,9%, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για άνοδο 6,5%. Οι τιμές στον τομέα της παραγωγής συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά εν μέσω αύξησης των διεθνών τιμών εμπορευμάτων. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text