Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Alpha Bank: Έναυσμα για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το Ταμείο Ανάκαμψης

Alpha Bank: Έναυσμα για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το Ταμείο Ανάκαμψης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Alpha Bank: Έναυσμα για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το Ταμείο Ανάκαμψης

Στη σημαντική ευκαιρία που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο των τραπεζών στην επόμενη ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συζήτησης στο 6ο Delphi Economic Forum, το οποίο διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη μοναδική ευκαιρία για να επιτύχει τον οικονομικό, τεχνολογικό και θεσμικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, κλείνοντας παράλληλα το επενδυτικό κενό της 10ετούς κρίσης. Προσέθεσε δε, ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε συνδυασμό με τους χρηματοδοτικούς πόρους από τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και διαρθρωτικά ταμεία, συνολικού ύψους 72 δισ. ευρώ, έρχεται σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, καθώς η πανδημία επιτάχυνε την εφαρμογή τεχνολογικών δυνατοτήτων και ενεργοποίησε τη δυναμική παρέμβαση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι η δομική αλλαγή, σε σχέση με το παρελθόν, συνίσταται στο γεγονός ότι η επιδιωκόμενη ανάπτυξη θα πυροδοτηθεί κυρίως από την υψηλή αναλογία επενδυτικών κεφαλαίων, και όχι μέσω αύξησης της κατανάλωσης, ενώ πρόσθετη δυναμική δημιουργεί και η δυνατότητα μόχλευσης από το τραπεζικό σύστημα. Ερωτηθείς για την ετοιμότητα των τραπεζών, της δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα ως βασικών stakeholders υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, o CEO της Alpha Bank χαρακτήρισε εύστοχη την επιλογή της κυβέρνησης να διοχετευθούν τα επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο δανειακό σκέλος, μέσω της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων από τις τράπεζες, οι οποίες «είναι ο ασφαλέστερος αρωγός και σύμβουλος των επιχειρήσεων στη διαχείριση και απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Ως προς το δημόσιο, ο κ. Ψάλτης ανέφερε ότι το σχέδιο 167 δράσεων είναι ολοκληρωμένο και απέσπασε τα εύσημα των Βρυξελλών, για να προσθέσει πάντως ότι απαιτείται συνέπεια στο «μέτωπο» του μεταρρυθμιστικού έργου, ώστε να προχωρήσουν εγκαίρως σημαντικές οριζόντιες μεταρρυθμίσεις, όπως η επιτάχυνση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης και ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς.

Ο CEO της Alpha Bank εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι «σημαντικό βάρος θα έχει ο ιδιωτικός τομέας», καθώς τα κριτήρια διοχέτευσης των κεφαλαίων της Ε.Ε. δεν αποσκοπούν στη διατήρηση του status quo και οδηγούν σε νομοτελειακή αλλαγή της τρέχουσας δομής της οικονομίας και μετατόπιση του προσανατολισμού προς την εξαγωγική δραστηριότητα, την Έρευνα και Καινοτομία, καθώς και την προοπτική των Συγχωνεύσεων & Εξαγορών, ώστε να αυξηθεί το μέσο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων και να αξιοποιηθούν οι οικονομίες κλίμακας. Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Ψάλτης, αναδεικνύονται κλάδοι που καθιστούν την ανάπτυξη περισσότερο διατηρήσιμη και λιγότερο ευάλωτη σε εξωτερικές διαταραχές, όπως ο τομέας παραγωγής και αποθήκευσης Ενέργειας, η Μεταποίηση και συγκεκριμένα ο Αγροδιατροφικός κλάδος, οι Κατασκευές, τα Logistics και η Πληροφορική.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα με τις νέες απαιτήσεις, προχωρώντας στις απαραίτητες αναβαθμίσεις σε επίπεδο επενδυτικών σχεδίων, εταιρικής διακυβέρνησης, στελέχωσης και ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών. Ειδική μνεία έκανε, όπως ήταν εύλογο, στην ετοιμότητα της Alpha Bank, διαβεβαιώνοντας ότι είναι έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με στόχο «τη δημιουργία αξίας για τη χώρα και τους πελάτες μας». Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι έχει υπάρξει διεξοδική χαρτογράφηση και ανάλυση για τις νέες ανάγκες χρηματοδότησης, καθώς και προετοιμασία για την στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων. «Είμαστε ήδη έτοιμοι για να υποστηρίξουμε, όπως πράξαμε και στο παρελθόν, εμβληματικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

«Όλος μας ο προγραμματισμός τα τελευταία δύο χρόνια ήταν προσανατολισμένος για να βρεθούμε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Απαλλαγμένοι από τα βαρίδια της πολυετούς κρίσης, κοντά στους πελάτες μας, έχοντας προχωρήσει στον εταιρικό μετασχηματισμό μας σε επίπεδο τεχνολογίας, δομών και εμπλουτισμένου στελεχιακού δυναμικού» κατέληξε ο κ. Ψάλτης.

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text